logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mjoy 8 osi 112 przycisków

Doominus 12 Sty 2008 22:52 76192 89
REKLAMA
  • Mjoy 8 osi 112 przycisków

Przed chwilą go zaprogramowałem więc można się pochwalić.

Uwagi dla początkujących (sam jestem początkujący)
    Najgorsze jest lutowanie diodek 94 i konektorów . Nie musisz się znać na elektronice i programowaniu procka bo wszystko jest opisane/fotki i proste. Najważniejsza jest umiejętność lutowania!
    Dorzucę dokumentacje jak się zmieści .

Witam.
    Właśnie zaczynam budować ten układ . Nie powinno być problemu z jego poskładaniem.
    Po krótce Mjoy16 to 8 osiowy 112 przyciskowy (na płytce 96 reszta pewnie programowo ?) układ oparty na Atmega16 .
    Umożliwia konstrukcje własnych joysticków , odpowiednie oprogramowanie pozwala na podłączenie dowolnego rodzaju przycisku do płytki i zaprogramowaniu odpowiednich akcji dla niego (np. wciśnięto przycisk podaj 1 sygnał , podawaj sygnał co kilka ms , po włączeniu przycisku podaj inny sygnał)

Więcej o konstrukcji i problemach dowiecie się z tego tematu
    http://81.210.9.116/~apacz/smf/index.php/topic,8603.0.html
    Sposób zamówienia i części
    http://81.210.9.116/~apacz/smf/index.php/topic,7572.0.html

Wykaz elementów z seguro
    http://www.seguro.pl/sklep/? :
    - ATMEGA16-16PU - 1szt.
    - DIL40PZ - 1szt.
    - USB-B04/RA - 1szt.
    - 12.0000MHz - 1szt.
    - AL0307ST 100 KSB (10szt.) - 1szt.
    - ECR10uF/25V - 1szt.
    - FYL-3014UGC (LUG2043) - 1szt.
    - 2520-05 ST1 - 1szt.
    - 2510-05P - 1szt.
    - CR100S-4,7K (10szt.) - 1szt.
    - CR100S-2,2K (10szt.) - 1szt.
    - CR100S-82R (10szt.) - 1szt.
    - CDCNPO15pF/100V - 2szt.
    - CDCY5V100nF/50V - 3szt.
    - PHD-80S - 3szt.
    - 2520-03 ST1 - 8szt.
    - 2510-03P - 8szt.
    - CR100S-10K (10szt.) - 1szt.
    - 1N4148 (10szt.) - 10szt.
    - 2511 - 30szt.
    - DB25M - 1szt.
    - HP25G - 1szt.
    - CR100S-330R (10szt.) - 1szt.
    koszt 55 zł + 8 zł wysyłka
    Płytka zamówiona z http://www.drukowane.pl/ mają całą dokumentację koszt 30 zł + 5zł przesyłka
    płytka MJOY16rev1 .

>>>Jak na razie wlutowałem wszystkie diody :D
    Trochę to zajęło dopóki nie nabrałem wprawy.
    Z paska wystarczy wyciąć 10 diodek wygiąć ich nóżki na jakimś szablonie. Rozciąć je nożyczkami (odciąć nóżki od papieru). Powtykać w otworki powyginać nóżki aby nie powylatywały i lutować . Potem wystające końcówki wystarczy odciąć cążkami do paznokci.
    Konektory nie wiem czy nie są gorsze od diodek , miejsce jest ograniczone i trudno zrobić połączenia.<<<

Kolejność lutowania diod na fotce od prawej strony , dopiero skrajny lewy rząd dość porządnie wygląda , trochę wprawy . Dopiero w połowie pracy wymieniłem grot w lutownicy na cieńszy . Jak ktoś by budował to lepiej wybrać jak najcieńszy grot.

Fotki by Sundowner

Mjoy 8 osi 112 przycisków Mjoy 8 osi 112 przycisków
    Załączniki:
    • Projekt Eagle.rar (66.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MJ16_Firmware.rar (7.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Mj16part2.rar (222.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SVMapper1[1][1].0.0.59.rar (232.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Mj16part1.rar (901.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Doominus
    Poziom 34  
    Specjalizuje się w: grafika komputerowa
    Doominus napisał 3399 postów o ocenie 390, pomógł 163 razy. Mieszka w mieście Okolice Krakowa. Jest z nami od 2007 roku.
  • REKLAMA
  • #2 4688074
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1598
    Czy ta konstukcja oprócz podłaczenia pod atmegę 16 tych 112 przycisków ma jakieś inne zadanie? Port USB służy do zasilania czy do komunikacji z PC?
  • #3 4688093
    Doominus
    Poziom 34  
    Ocena: 390
    Usb służy do zasilania i komunikacji . Programowania na porcie drukarki + podpięty USB dla zasilania .

A przy okazji sorry za dużą fotkę nie myślałem ze to pójdzie na główną .

Tu jest trochę projektów nie wszystkie oparte o Mjoy:
    http://www.forum.vatsim.pl/viewforum.php?f=68
    Ale mniej więcej on do czegoś takiego służy.

Pod windą działa 32 przyciski +4 hat + 8 osi.
    Do pełnej obsługi 112 potrzeba SV Mapper
  • #4 4688434
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4688759
    Doominus
    Poziom 34  
    kokodin napisał:
    kiedy słysze o m-joyu nie moge sie powstrzymać od podania takiego linka
    http://www.flightsim.com/cgi/kds?$=main/howto/mind.htm
    pozdrawiam

Heh dzięki zgubiłem gdzieś linka do tej stronki.
    Ta wersje chyba da się zbudować za ok 30 zł (nie jestem pewien)
  • #7 4688821
    badworm
    Poziom 18  
    Ocena: 36
    Elektronika w tym wszystkim to najmniejszy problem - co z konstrukcją mechaniczną takiego joysticka?
  • REKLAMA
  • #8 4688906
    bb84
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Ciekawa rzecz, do np. microsoft flight simulator jak znalazł. Można zrobić np. dwie osie na joystick, a reszte na dźwignie i orczyk. Plusem jest ilość przycisków. Można zrobić cały cockpit samolotu. Świetna sprawa.

Zastanawiam się tylko do czego służy joystick, który ma więcej niż 2 osie i jak się go używa.

Pozdrawiam.
  • #9 4689263
    askr
    Poziom 35  
    Ocena: 364
    Poszukaj opisów Saitek x52 :)

3 osie (sorrka za brak polskich nazw, ale nie pamiętam:
    Pich (góra/dół), roll (przechyły na boki) i yaw (obrót prawo-lewo), do tego trymy, razem daje to 6 osi.
    Ciąg silników - 1 oś, ale jak by się dało rozłożyć oddzielnie na silnik, to 2, 3 lub 4 osie.
    To daje nam 10 osi.

Hamulce - kierunkowe, czyli 2 osie.

Spoliery też mogą być na osi, co w sumie daje 13...

Chyba o niczym nie zapomniałem :)
  • #10 4689668
    discolitez
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    A do czego to słuzy?
  • #11 4689718
    bb84
    Poziom 21  
    :arrow: askr

Widzę, że posiadasz niemałą wiedze o samolotach. Mógłbyś dokładniej opisać jak odbywa się sterowanie w samolotach cywilnych oraz wojskowych typu F-16 (w rzeczywistości) ? w F-16 wiem, że jest tylko joystick służący do przechyłu w pionie oraz poziomie za pomocą tylnego układu sterów, ale są jeszcze stery na skrzydłach nośnych. Mnie się zawsze wydawało, że nimi steruje się za pomocą orczyka. I jeśli mógłbyś jeszcze opisać sterowanie w helikopterze. Ciekawa sprawa, może pokuszę się o budowę symulatora ;) tylko jak to zrobić, aby było uniwersalne do wszystkich typów pojazdów latających ...

Pozdrawiam.
  • #12 4690073
    Doominus
    Poziom 34  
    Ma saiteka cyborg 3d posiada on 4 osie :
    zwykłe x/y
    przepustnicę
    orczyk da się pokręcić wajchą na boki .

Osie mogą się przydać do
    silniki : mieszanka , ciąg , skok śmigła , dopływ ciepłego powietrza do gaźników(?) , żaluzje chłodnicy x4 przy czterech silnikach (FSX symuluje pracę tylko 4 silników jak maszyna ma więcej to jest udawana symulacja np. silniki łączy się w pary)

sterowanie samolotem : ster kierunku/orczyk , ster wysokości , lotki , klapy ,sloty/skrzela , hamulec areo-dynamiczny .
    inne : żaluzje na chłodnicach oleju,silnika x liczba elementów , hamulec .

Trymery : ster kierunku , ster wysokości , lotki .

badworm napisał:
    Elektronika w tym wszystkim to najmniejszy problem - co z konstrukcją mechaniczną takiego joysticka?

Kupuje się jakiegoś dawce za parę groszy albo konstruuje własny układ (można go z kawałka sklejki zrobić)

W Mjoy używa się potencjometrów 10kOhm. Największy problem to to że mają 270 stopni obrotu , a nam do takiej małej przepustnicy potrzeba około 120 stopni .

Ta zabaweczka
    ma 6 osi i 24 przyciski . Konstrukcja jak widać siermięga nic co byście sami w domu nie poskładali . Cena 750 zł
    http://sklep.dlapilota.pl/product_info.php?products_id=491
    Warto coś takiego samemu zrobić powiedzmy za 200 zł ?
  • REKLAMA
  • #13 4691711
    bb84
    Poziom 21  
    Ja akurat posiadam joystick wingman light pod gameport. Ma on 2 osie i 2 przyciski. Jako, że gameporty wychodzą z użytku myślę nad rozbudowaniem go o kilka przycisków i dodaniu małej konsoli z przyciskami i dźwigniami, jednak że chciałbym zrobić taki cockpit w miarę realistyczny. I tu pojawia się problem - jak to w miarę realistycznie i uniwersalnie zbudować ? gdzie co powinno się znajdować ?

Pozdrawiam.
  • #14 4691803
    Doominus
    Poziom 34  
    Cywilne maszyny :
    http://www.forum.vatsim.pl/viewforum.php?f=68&sid=054e844a7fbf80984523a5f433c6cf73
    To link który podałem trochę wcześniej . Poczytaj trochę . Jak się zarejestrujesz to musisz poprosić o umożliwienie pisania w tym wątku . Normalnie po miesięcznym stażu można je dostać.

Wojskowe
    http://81.210.9.116/~apacz/smf/index.php

Jak chcesz się w to bawić zdobądź monografie konkretnego samolotu.

A może ktoś z forum stworzy sterownik do serwomechanizmów współpracujący z symulatorem lotu ? Można by wtedy w domu odwzorować zegary maszyny.
  • #15 4694960
    Steffen
    Poziom 11  
    Orginalne,aczkolwiek prościej jest rozbebeszyć kilka joyów/padów i zbudować urządzenie podlączane do kilku portow USB (sam tak zamierzam kiedyś zrobić) ;)

Cytat:
    A może ktoś z forum stworzy sterownik do serwomechanizmów współpracujący z symulatorem lotu ? Można by wtedy w domu odwzorować zegary maszyny.

Dołączam sie do pytania,ale odpowiedzi raczej się trzeba długo doszukiwac na zagranicznych stronach bo póki co w Polsce chłopaki (i dziewczyny może też) idą na łatwiznę i wyświetlają instrumenty na małych LCD :)
  • #16 4695470
    bb84
    Poziom 21  
    Hmmm wynika z tego, że najłatwiej zrobić symulator do wyścigów samochodowych ;) przy tych wszystkich parametrach w samolotach trzeba by zrobić kilka takich mjoyów ;) do tego jeszcze wyświetlacze/wskaźniki ... jeszcze monitory z każdej strony ... tudzież okularki zamiast nich ... konstrukcja na poziomie pentagonu ;)

Pozdrawiam.

P.S. kolego Doominus w tym dziale nie bierzemy punktów za załączniki.
  • #17 4695534
    Doominus
    Poziom 34  
    Steffen napisał:
    Orginalne,aczkolwiek prościej jest rozbebeszyć kilka joyów/padów i zbudować urządzenie podlączane do kilku portow USB (sam tak zamierzam kiedyś zrobić) ;)

Nie radzę . Każde z tych urządzeń było by widziane jako oddzielny joy , a z kilku kontrolerów na raz to chyba można korzystać w FS.
    Czy to by się opłaciło ?
    Mechanikę i tak trzeba byłoby zrobić
    Nie wiadomo jak jest z potencjometrami w joyach
    Będzie miało taka samą funkcjonalność .
    Nie będzie wymagało sterowników .
    Nie wiadomo też w jaki sposób to joye komunikują sie z kompem .
    Jak będzie ustalona hierarchia tych joy w komputerze .
    Czy można będzie w nich zastosować przełączniki obrotowe.

Znalazłem na necie taki bajer .

• #18 4701277
    djmarcelli
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    ciekawy projekt ale czy da się z tego zrobic jakis mikser pod virtual dj studio??? za pomocą potencjometrów robic skrecze itp. ???? prosze o informacje!! z góry dziękuje
  • #21 4764603
    Doominus
    Poziom 34  
    Co do filtra to jest trochę napisane na filmiku.

Jak robisz zdjęcia to na końcu może zostać trochę nie użytej kliszy .Oczywiście jest ona nie naświetlona .
    Kiedy się taki film wywoła na końcu jest kilka czarnych klatek z nich się robi filtr. Z dyskietki też można ale ponoć tłumi też IR , najlepsze rozwiązanie to filtr IR Pass niestety nie mogłem kupić go dość małego . Do aparatów foto chodzą po 150-200 zł.

FreeTrack może działać na
    1 diodzie > symulacja myszki
    3 diodach w dwóch różnych kombinacjach nie pamiętam co w ten sposób można uzyskać
    4 diody czyli ful wypas 6 osi swobody.
    Strona projektu
    http://www.free-track.net/english/

Inne pomysły bazujące na tej samej zasadzie
    http://www.youtube.com/watch?v=Jd3-eiid-Uw
  • #22 4768641
    discolitez
    Poziom 13  
    Jak zrobic tzw full wypas? (6ssiowy).
    Czy naswietlony niewywołany film sieprzyda na cos?
    Z czego innego mozna zrobic filtr?
    Czy kamera musi byc wyposazona woswietlenie ir?
  • #24 4769424
    ::NokermaN::
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    przecież to jest to samo!!
    OK
    1. Nie kupujcie watowych rezystorów bo się nie zmieszczą, najlepiej 0,25
    2. DIL40PZ zawiodła mnie i marnie skończyła FOTO zastapiła ją normalna nieprecyzyjna ;)
    3. 2520-05 ST1 niestety jest już od dłuzszego czasu niedostępny, ale swobodnie mozna zastosować 2520-05 RT1 (kątowe) i wyprostować piny ;)
  • #25 4776295
    discolitez
    Poziom 13  
    Odopwie mi ktos na moje pytania? (sa powyzej)
  • REKLAMA
  • #26 4777770
    Doominus
    Poziom 34  
    Jak zrobic tzw full wypas? (6ssiowy).
    >Jak ściągniesz program tam są schematy
    Czy naswietlony niewywołany film sieprzyda na cos?
    >Nie
    Z czego innego mozna zrobic filtr?
    >Stara dyskietka
    Czy kamera musi byc wyposazona woswietlenie ir?
    >Nie musi , ale nie powinna posiadać filtra IR
  • #27 4806772
    toldomek
    Poziom 1  
    Czesc!
    Czy jest gdzies umieszczona dokumentacja dotyczaca programowania Mjoy'a ?
  • #28 4811993
    Doominus
    Poziom 34  
    Na forum Ił2 ktoś umieścił dokładny opis . Poszperam i zapodam.

Uwaga , prawdopodobnie w dokumentacji którą dałem wcześniej jest błąd w opisie wykonania programatora , źle podpisane wejścia do procka

Po pierwsze budujesz „ISP programming adapter” schemat jest razem z schematem Mjoya.
    Ze strony www.lancos.com ściągasz programik PonyProg
    Kalibrujesz PonyProga (Setup -> Calibration)
    Wybierasz ATMega16 (Device-> AVR micro-> ATmega16)
    W setup(Setup -> Interface Setup) ustawiasz :
    parallel
    Avr Isp I/O
    Podłącz Mjoya do usb i do portu drukarki
    Sprawdzasz czy dział próbując odczytać co ma w pamięci (Command -> Read Programm (FLASH)) jeżeli wyświetli ci „Read Successfull” to się cieszysz 020, jeśli nie to coś zrobiłeś źle 015
    Czyścisz pamięć (Command -> Erase)
    Wczytujesz do programu firmware pobrane ze strony Mjoya (File -> Open Programm (FLASH))
    Zapisujesz firmware do pamięci (Command -> Write Programm (FLASH))
    Ustawiasz jeszcze konfiguracje chipa (Command-> Security and Configuration bits...) Tam zaznaczasz tylko:
    Bootsz1
    Bootsz0
    Sut0
    I Klikasz (Write)
    Odłącz Mjoya od portu drukarki i USB
    Podłącz ponownie do USB i cieszysz się
  • #29 4817358
    lukaszdrog
    Poziom 11  
    Witam sprawdziłem kilka razy połączenia lpt i procek według kilku schematów i wszystko jest ok cały czas mam ten błąd "Device missing or unknown device" może uwalony ATMEL ale czym? Już zgupiałem. Prosze o rady
  • #30 4817673
    spectrum7glr
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam Jeśli wszystko dobrze podłączyłeś to prawdopodobnie zablokowałeś atmege, poszukaj na forum informacji na temat odblokowywania procesorów.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu Mjoy16 – kontrolera joysticka opartego na mikrokontrolerze Atmega16, obsługującego do 8 osi i 112 przycisków (96 na płytce, reszta programowo). Układ umożliwia budowę własnych joysticków i kokpitów do symulatorów lotu lub innych zastosowań, z możliwością programowania funkcji przycisków i osi. Komunikacja i zasilanie odbywają się przez port USB, a programowanie mikrokontrolera realizowane jest przez port drukarki (LPT) z użyciem programatora ISP i oprogramowania PonyProg. Wymagana jest umiejętność precyzyjnego lutowania, zwłaszcza diod i konektorów. Dyskutowano o problemach z programowaniem Atmegi16, blokadą fusebitów, interferencjami przy niepodłączonych potencjometrach oraz o konieczności zwierania nieużywanych kanałów do masy. Poruszono temat rozszerzania funkcjonalności przez dodanie drugiego mikrokontrolera lub użycie SV Mappera do obsługi większej liczby przycisków. Wskazano, że Mjoy nie obsługuje force feedback (FFB), a do jego implementacji potrzebny byłby osobny sterownik. Omówiono także kwestie mechaniczne, takie jak budowa H-shiftera, pedałów i enkoderów, oraz zastosowanie potencjometrów 10kΩ (choć inne wartości również działają). Wskazano na dostępność dokumentacji, schematów i oprogramowania na forach i stronach internetowych, choć oryginalne źródła mogą być trudne do znalezienia. Poruszono także temat kompatybilności z różnymi symulatorami (np. Microsoft Flight Simulator, FSX) oraz integracji z oprogramowaniem do wyświetlania danych na wyświetlaczach 7-segmentowych. Dyskusja zawierała również porady dotyczące programowania, kalibracji i rozwiązywania problemów z wykrywaniem urządzenia w systemie Windows.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA