logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Benq FP91G+ - Skaczący obraz, spadki napięcia na linii 5V przy włączaniu

wasyl32 04 Gru 2012 20:45 2022 10
  • #1 11610947
    wasyl32
    Poziom 19  
    Ocena: 44
    Witam
    Dostałem monitor FP91G+. Monitor działał około godzinę, a następnie zaczął skakać w nim obraz, lub obraz stawał się nieczytelny (poziome pasy, drgający obraz, częściowo zaszumiony). Wyglądało to na niestabilne napięcie na linii 5V, a więc powymieniałem wszystkie elektrolity (zarówno te od linii 5V, jak i te od zasilania inwerterów, oraz te po stronie pierwotnej przetwornicy). Sprawdziłem, czy nie ma zimnych lutów a następnie poprawiłem niektóre.
    Po tym zabiegu, monitor działa prawidłowo przez tydzień, póki nie zacząłem go testować i nie podkręciłem mu jasności na maksa. Objawy powróciły.
    Teraz dzieje się tak za każdym razem gdy załączam monitor.
    Problem pewno nie leży w inwerterze, ponieważ po odcięciu go od zasilania i podaniu własnego, inwerter pracuje poprawnie - podświetlenie zapala się i nie gaśnie.
    Zauważyłem, że przy załączaniu, napięcie na linii 5V spada gwałtownie poniżej 3,5V, potem ponownie wraca do 4,96V. Przypuszczam, że to jest przyczyną - chwilowy spadek napięcia na płytce "kontrolera" matrycy. Co jest jednak przyczyną tego, że napięcie o tyle spada?
  • #2 11707776
    agagj35
    Poziom 13  
    Ocena: 49
    Witam ja mam dokładnie taki sam objaw dlatego się dołączam do tematu jeśli są jakieś spece to niech podpowiedzą jaka może być przyczyna szkoda czasu na zgubne szukanie przyczyny tak jak kolega wyżej ?
  • #3 11709752
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1284
    Sprawdź te 5V po odpięciu matrycy, czy również taki ma spadek.
  • #4 11711118
    wasyl32
    Poziom 19  
    Witam
    U mnie 5V po odcięciu matrycy nie spadało. Dopiero przy obciążaniu sekcji 18V następował spadek.
  • #6 11716759
    dzimi
    Kol.Agagj35 -po odpięciu taśmy z płyty głównej do matrycy powinieneś mieć świecące świetlówki. Dokonaj pomiarów napięć zasilających.
    agagj35 napisał:
    wcześniej słychać było tak jakby coś przeskakiwało tykanie ?
    - skąd te "tykanie"dobiegało?
  • #8 11727605
    wasyl32
    Poziom 19  
    Witam
    @agagj35: czy te świetlówki świecą po odpięciu płyty głównej?
    Charakterystyczne tykanie to bardzo często przeskakujący łuk elektryczny zza transformatorka zasilającego świetlówkę (np na złączu, lub w okolicach upalonej świetlówki).
  • #9 11728237
    dzimi
    Tak jak Kol. Wasyl32 pisze - do sprawdzenia czy nie jest upalony przewód przy świetlówkach. Wiąże się to z rozłożeniem matrycy i sprawdzeniu końcówek świetlówek.
  • #10 11728318
    agagj35
    Poziom 13  
    Ocena: 49
    Witam,świetlówki świecą po odpięciu matrycy od płyty głównej,poczytałem trochę na ten temat i wymieniłem wszystkie elektrolity teraz jest tak że wszystko gra tylko osd nie wyskakuje,pomierzyłem napięcia przy wtyczce do matrycy i tam gdzie ma być 12v jest 16,3 a tam gdzie 5v to ok co wy na to?
  • #11 11728348
    dzimi
    agagj35 napisał:
    tylko osd nie wyskakuje
    - sprawdź switch na panelu.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Benq FP91G+ wykazuje problemy z obrazem, które objawiają się skakaniem, poziomymi pasami oraz szumem, co sugeruje niestabilne napięcie na linii 5V. Użytkownik wymienił elektrolity oraz sprawdził zimne luty, co początkowo poprawiło działanie monitora, jednak po zwiększeniu jasności problemy powróciły. Po odłączeniu matrycy napięcie 5V nie spada, ale przy obciążeniu sekcji 18V występują spadki. Użytkownicy sugerują sprawdzenie przewodów przy świetlówkach oraz pomiar napięć zasilających. Wymiana elektrolitów poprawiła sytuację, ale występują nieprawidłowe napięcia przy wtyczce do matrycy (16,3V zamiast 12V).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA