logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać zdjęcia z płyty CD, gdy pliki są puste?

aga26el 04 Gru 2012 21:52 1647 4
REKLAMA
  • #1 11611366
    aga26el
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Mam poważny problem z odczytaniem plików z płyty CD Na płycie znajdowały się m.in zdjęcia filmiki i mp3. Płytę sprawdzam po każdym nagraniu 6 lat temu działała na tym samym kompie co ją nagrałam. W chwili obecnej wypełniłam pulpit odzyskiwaczami do płyt i nic. Wiele z nich zawiesza się inne widzą tylko foldery ale ich nie otwierają. Jeden z programów jakie otworzył foldery, nie zawiesił się to File Repair widzi wszystkie zdjęcia i filmiki, mp3 chodzą i działają.Natomiast zdjęcia widzi puste , dziwi mnie to bo we właściwościach plików jest podany rozmiar np 650kb. Niewiem czy to kwestia jakiegoś wirusu który być może miał wcześniej komputer. Bardzo zależy mi na tych zdjęciach prosze o pomoc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #2 11611450
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1690
    Obawiam się, że sprawa jest przegrana. Płyty CD (zwłaszcza tanie) ulegają takim uszkodzeniom, wynika to najczęściej z uszkodzenia warstwy refleksyjnej na płycie CD. Możliwe też, że uszkodziła się warstwa danych na płycie, np. w skutek niewłaściwego przechowywania.
  • REKLAMA
  • #3 11611554
    aga26el
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Artur k. napisał:
    Obawiam się, że sprawa jest przegrana. Płyty CD (zwłaszcza tanie) ulegają takim uszkodzeniom, wynika to najczęściej z uszkodzenia warstwy refleksyjnej na płycie CD. Możliwe też, że uszkodziła się warstwa danych na płycie, np. w skutek niewłaściwego przechowywania.

płyta działa ale nie w całości nie działają zdjęcia ich rozmiar widzi ale otwiera jako puste . Natomiast zawarte na płycie mp3 widzi i działają bez zarzutów .
    To nie wina płyty i jej nośnika takie mam zdanie. Być może podczas zgrywania na innym kompie byl jakiś wirusik. Zachodzę o głowę jak odzyskać takie zdjęcia. Dlaczego kiedys nagrały sie i po sprawdzeniu były widoczne a teraz zostały tylko ikony a po otwarciu widzi białe tło . Co w takim pliku zawiera to 600kb to tez mnie interesuje
  • REKLAMA
  • #4 11611626
    fajrant35
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Spróbuj "CD Roler" albo " Bp copy win" ,ja uratowałem nimi kilka fajnych płytek.
  • #5 11611643
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1690
    Fakt, że widać poprawny rozmiar pliku nie oznacza że da się go odtworzyć. Informacje o plikach (rozmiar, nazwa, rozszerzenie, itp.) znajdują się w tablicy alokacji (choć nie jestem pewny czy to poprawna nazwa w przypadku płyt) i jeśli tablica alokacji jest odczytana poprawnie, to i zawartość nośnika będzie widoczna.
    Jako analogię weźmy zwykłą płytę CD Audio - nawet jeśli od połowy do końca ją porysujesz, to po włożeniu do odtwarzacza będzie widać prawidłową ilość ścieżek i prawidłowy ich czas trwania, tyle że nie będzie można odtworzyć ścieżek które zostały fizycznie uszkodzone.
    Mam nadzieję, że zrozumiałaś analogię, nie umiem tego inaczej i prościej wyjaśnić.
REKLAMA