logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3310 ful flash. Jak to należy zrobić? Telefon bez zasięgu.

klonek 05 Lut 2005 13:03 2385 22
  • #1 1200132
    klonek
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam!
    Mam problem z nokią 3310. Dostałem ją od gościa bez zasięgu (czasami siępojawia ale bardzo żadko). Gość mi powiedział, że ona miała angielskie menu i dał ją komuś do wgrania polskiego i od tej pory gubi zasięg. Ja jej zrobiłem knokiem Quick set faid i nie pomogło, potem wgrałem oryginalnego softa z innej 3310 i też nic. Na forum wyczytałem, że full flash mógłby pomóc ale nigdy tego nie robiłem. Czy ktoś mógłby mi napisać jak to zrobić (tylko tak żebym zrozumiał :)) no i ewentualnie jakieś uwagi dotyczące przyczyny usterki. pozdrawiam!
  • #3 1200494
    klonek
    Poziom 13  
    No tak ale tam jest opisana zmiana softu na jakąś modifikacje i ja już to robiłem ale nie pomaga mi chodzi o full flash.
  • #4 1200510
    macek
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    To cie chyba ktos zrobil w ***** jak przeliczyles sumki i nie lapie zasiegu to bedzie HW a nie SW jak by to byla wina SW to by sie resetowal. Podejrzeam ze niemasz hotaira to nie bardzo cos zrobisz bedize prawdopodonie padnieta koncowka mocy
  • #5 1200909
    karizmo
    Poziom 15  
    Jeszcze nie koniecznie HW

- odbuduj imei
    - i w knoku "All above" albo w Nokia Tool v3.25 "make all"
  • #6 1201196
    klonek
    Poziom 13  
    Mam jeszcze jedno pytanko. Z tego co wiem to zmiana softów na jakieś modyfikowane to nie jest ful flash. Skąd migę wziąśc takiego ful flasha bo nie mam zabardzo z jakiego telefonu zgrać i jak go wgrać na telefon? tak samo jak jakiegoś modyfikowanego softa?

Dodano po 19 [minuty]:

Aha i odbudowanie imei nie pomogło doda mjeszcze, że wykompałem płytke w sprytusie i nic:( czy ktoś mi może powiedzieć skąd wziąśc full flasha??
  • #8 1201310
    klonek
    Poziom 13  
    Dziękuję najmocniej!!:) zaraz sprawdzę czy pomaga:)
  • #10 1201889
    klonek
    Poziom 13  
    Kurde! no nic nie pomaga widac musi być jakieś uszkodzenie na płycie. Ale czy mógłby mi ktoś opisać jakim programem i jak zrobić full flasha? ale tak dokładnie. pozdrawiam
  • #11 1201944
    gaik777
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Full flash to plik fls. zawierający MCU,PPM i EEprom...to jest w jednym pliku...wgrywasz tak jak kazdy soft...knokiem lub rolisem najlepiej 4.78 potem mbus i ustawiasz co trzeba...wszystko...
  • #12 1201952
    klonek
    Poziom 13  
    Aha jasne:). Tylko po czym poznać, że plik zawiera eeprom??
  • #13 1201989
    gaik777
    Poziom 15  
    jak sciągniesz flasz to powinien byc jeden tylko plik ok 2 mb...kliknij drugi link z tych które ci flashmmx podał...
  • Pomocny post
    #14 1202007
    karizmo
    Poziom 15  
    klonek

Czy zrobiłeś to?

- i w knoku "All above" albo w Nokia Tool v3.25 "make all"

Ja nadal nie działa napisz do mnie na gg
  • #16 1202114
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    A ja gwarantuje że to HW końcówka mocy lub filtr anteny padł
    POZDRAWIAM
    gumiś_rzesz
  • #17 1202154
    gaik777
    Poziom 15  
    Nie wykluczone...nikt sie nie upiera że to koniecznie wina softu...ale najlepiej sprawdzic kazdą możliwość..
  • #18 1202921
    klonek
    Poziom 13  
    Juz mnie zaczyna wcurwiać ten telefon. To chyba juz nie jest wina oprogramowania. Czy ktoś miałby jakiś schemacik albo zdjęcie gdzie będzie opisane co jest czym na płytce?
  • #19 1202953
    macek
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Dosc tego doktoratu na temat oprogramowania. Naucz sie szukac . Na temat zasiagu w 3310 jest na tym forum setki tematow. Zanies lepiej ten telefon do serwisu bo i tak nie wymienisz tego elementu ktorego nawet nie umiesz zlokalizowac. Nie masz sprzetu.
  • #20 1203058
    chincza
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    klonek włącz ręczne wybieranie sieci jak znajdzie to prawdopodobnie PA , a jeżeli komunikat Sieci nie znaleziono to switch
    Powodzwnia
  • #21 1203731
    rmffm1
    Poziom 13  
    wpisz od nowa imei i bedzie po problemie
    w zalaczniku masz program do tego
    Załączniki:
    • NokTool.exe (266.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 1203868
    chincza
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    rmffm1 i po co kolejny raz umieszczasz Ntoll przecież jest na elce
  • #23 1225409
    klonek
    Poziom 13  
    Tak się jeszcze zastanawiam. Ostatnio rozbierałem inna nokie 3310 i zauważyłem, że ma trochę inny silniczek od wibracji niż ta moja nieszczęsna bez zasięgu, czy w związku z tym może być tak że ta moja to starszy model a ja wgrałem jej oprogramowanie z nowszego i dlatego nie łapie zasięgu??

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia 3310, który po zmianie oprogramowania z angielskiego na polskie menu zaczął tracić zasięg lub w ogóle go nie posiadać. Próby przywrócenia oryginalnego softu oraz wykonania częściowego flasha (np. za pomocą programów Nokii, Knoka, Rolisa) nie przyniosły efektu. W dyskusji zasugerowano, że problem może mieć podłoże sprzętowe, takie jak uszkodzona końcówka mocy lub filtr anteny, zwłaszcza gdy telefon nie resetuje się i nie reaguje na zmiany oprogramowania. Zalecano odbudowę IMEI oraz użycie funkcji "All above" w Knoku lub "make all" w Nokia Tool v3.25, jednak bez skutku. Użytkownik poszukiwał pełnego flasha (full flash) w formacie .fls, zawierającego MCU, PPM i EEPROM, który można wgrać za pomocą narzędzi takich jak Rolis 4.78 i Mbus. Podano linki do pełnych backupów i polskich wersji softu z T9. Pomimo wgrania pełnego flasha problem pozostał, co potwierdza hipotezę uszkodzenia sprzętowego. Wskazano również, że różnice w wersjach hardware (np. różne silniczki wibracji) mogą powodować niekompatybilność oprogramowania. Ostatecznie zasugerowano oddanie telefonu do serwisu, gdyż wymiana uszkodzonych elementów wymaga specjalistycznego sprzętu i wiedzy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA