logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampka biurkowa - popalone elementy w transformatorze elektronicznym

konrad_gom 07 Gru 2012 17:42 1962 6
REKLAMA
  • #1 11622320
    konrad_gom
    Poziom 18  
    Ocena: 45
    Witam,
    W transformatorze elektronicznym ZCT-10 popaliło się trochę elementów, łącznie ze ścieżkami, nie wiem co ktoś z nią robił. Spaliły się też 2 rezystory R=1 Ohm. Czy zamiast nich mogę wstawić kawałek przewodu? Rezystory idą chyba na bazy tranzystorów 13003.
  • REKLAMA
  • #2 11622506
    owocowy89
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Schemat Kolego, przydałby się jakiś schemat, zdjęcia... Nie polecałbym wstawiać drutu, zamiast rezystora. Rezystor kosztuje kilka groszy.
  • REKLAMA
  • #3 11623152
    premier93
    Poziom 16  
    Ocena: 62
    Co to za lampka, że wymaga obniżonego zasilania? Diodowa? Może nie opłaca się naprawiać starego zasilacza tylko zamontować inny o odpowiednich parametrach? Powiedz coś wiecej o tej lampce.
  • REKLAMA
  • #4 11626545
    wieswas
    Poziom 34  
    Ocena: 399
    Jeżeli się spaliły rezystory 1 omowe w bazach (choć myślę, że w emiterach) tranzystorów, to prawie pewne, że i tranzystory są spalone.
    Skalkuluj co będzie łatwiejsze i tańsze:
    Odtworzyć ten układ na połatanej płytce i bez schematu czy poszukać schematu innej przetwornicy, pod kątem posiadanych własnych części ?
  • REKLAMA
  • #5 11646665
    konrad_gom
    Poziom 18  
    Tak, tranzystory też się spaliły, dokładnie to 2 diody prostownicze, 2 rezystory 1 Ohm, 2 tranzystory 13003. Dodatkowo wypaliły się 2 ścieżki od napięcia sieciowego do mostka Gretza. Postanowiłem naprawić, gdyż koszt elementów to jakieś 2,5 zł. Myślałem, że tranzystory będą znacznie droższe.
    Mam teraz problem z wlutowaniem tranzystorów, nie pamiętam jak były wlutowane :) Schemat (wiem, brzydki i nie do końca poprawny) zamieszczam poniżej:
    Lampka biurkowa - popalone elementy w transformatorze elektronicznym
    3 cewki nawinięte są na jednym rdzeniu ferrytowym.
    Kolektorem jest środkowa nóżka tranzystora, więc nie ma problemu, tylko gdzie na schemacie powinna być baza a gdzie emiter?
  • #6 11646944
    kaka0204
    Poziom 28  
    Ocena: 153
    konrad_gom napisał:
    Kolektorem jest środkowa nóżka tranzystora, więc nie ma problemu, tylko gdzie teraz jest baza a gdzie emiter?

Jeżeli jest to obudowa TO-220 to patrząc od strony napisów, to: B C E.
  • #7 11646960
    konrad_gom
    Poziom 18  
    To wiem, chodzi mi o to jak wlutować te tranzystory w układ, obudowa to TO-126, więc jest E C B. Nie wiem czy rezystory 1 Ohm mają iść na bazy czy emitery tych tranzystorów.

Edit:
    rezystory jednaj szły na emitery. Lampka działa.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzenia transformatora elektronicznego ZCT-10 w lampce biurkowej, gdzie spaliły się elementy, w tym rezystory 1 Ohm oraz tranzystory 13003. Użytkownik zastanawiał się nad możliwością zastąpienia rezystorów przewodem, co zostało odradzone przez innych uczestników. Zasugerowano, że uszkodzenia mogą obejmować również tranzystory, a naprawa może być bardziej opłacalna niż wymiana zasilacza. Użytkownik zamieścił schemat układu, a w odpowiedziach podano informacje dotyczące lutowania tranzystorów w obudowie TO-126 oraz ich połączeń w układzie. Ostatecznie ustalono, że rezystory były podłączone do emiterów tranzystorów, co pozwoliło na przywrócenie działania lampki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA