logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przetwornica 12V na 24V z attiny13 - czy kod Bascom jest poprawny?

Herp 07 Gru 2012 22:05 1533 5
REKLAMA
  • #1 11623582
    Herp
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witam wszystkich! mam zamiar zrealizować przetwornice http://www.elportal.pl/pdf/k04/37_05b.pdf na attiny13 tzn. końcówka mocy ma pozostać ale sterowanie na mikrokontrolerze. Według obliczeń wyszło, że generator na bramkach w tym układzie z kitu AVT ma ok 2,5kHz sprzężenie zwrotne nie wchodzi w grę.

Napisałem taki kod w bascomie:

Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

chodzi o to czy sterowanie będzie takie samo jak w układzie z kitu.
  • REKLAMA
  • #2 11628992
    Herp
    Poziom 12  
    Chyba nikt się nie zainteresuje...
  • REKLAMA
  • #3 11630002
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6135
    Procesor uprości nieco generowanie przebiegów, ale układy driverów MOSFET'ów i tak musisz zrobić, to co zrobiło AVT to fuszerka, górny tranzystor nie załączy się całkowicie.

Częstotliwość nie jest krytyczna, możesz dobrać przy jakiej najlepiej chodzi (najlepsza sprawność), ważny jest czas martwy gwarantujący że nie wystąpi nawet chwilowe załączenie obu tranzystorów, ale w układzie AVT był on i tak dużo większy niż potrzeba.
  • REKLAMA
  • #4 11636477
    Herp
    Poziom 12  
    No ja dlatego podprowadziłem schemat z AVT bo myślałem , że gostek który to projektuje to przeprowadza szereg testów, zanim puści to do sprzedaży. Docelowo mam zamiar zastosować tranzystorki IRFZ44 i nieco większą pojemność kondziorków, w celu osiągnięcia wydajności 1A. Tak a propos górnego tranzystora, co znaczy że całkiem się nie otworzy, mosfet też tak może?
  • REKLAMA
  • #5 11636697
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6135
    AVT robi bardzo dużo błędów, czasem wręcz szkolnych tak jak tu, ta przetwornica była dziełem bardzo płodnego autora, nie sądzę że miał czas na testowanie.
    Czemu sadzisz że mieli by solidnie testować swoje układy przecież to 90% pracy nad projektem, w urządzeniach dla amatorów można zaoszczędzić tego czasu i więcej zarobić ;), bo produktem końcowym jest artykuł w gazecie, albo zestaw do samodzielnego montażu (nie musi dobrze działać), a nie gotowe urządzenie.

Choć trzeba przyznać że AVT ma kilku porządnych konstruktorów którzy robią dobre układy.

Sam pomysł budowania przetwornic kondensatorowych dużej mocy nie jest popularny, nie ma jak stabilizować napięcia, a prądy przeładowywania kondensatorów osiągają bardzo wysokie wartości szczytowe, generując dużo zakłóceń.
  • #6 11640958
    Herp
    Poziom 12  
    Ooo to dobrze wiedzieć, bo większość układów robię na zasadzie podglądania schematów z jakiś tam serwisówek itd. trochę szkoda mi czasu na testy, po co wyważać otwarte drzwi , chociaż niekiedy trzeba :wink: a na tych z avt od dziś będę miał podwyższoną czujność.

A co do tej przetworki to głównie ma ona służyć do zasilenia pompki membranowej z nagrzewnicy postojowej "eberschpecher" która jest sterowana impulsowo ok. 2-4 Hz więc wybrałem najprostszą przetwornicę jaka mogła być.
REKLAMA