witam!
LCD Belinea 19" model 10 19 11 (11 19 18), wbudowane głośniki
Nie było żadnych problemów i objawów z monitorem. Został jak zwykle normalnie wyłączony, pozostając na standby-u. Następnego dnia, wbudowane głośniki cyklicznie i rytmicznie strzelały (kabel VGA oraz minijack odłączone). A monitor w ogóle nie reagował na power, nie świeciła się dioda. Po odłączeniu zasilania, strzelanie płynnie spowalnia się i stopniowo zanika.
Po podłączeniu zasilania do płytki sekcji zasilającej, słychać cykanie (ten sam rytm co na głośnikach) wydobywające się z transformatora, całego oklejonego żółtą taśmą (tak mi się wydaje że to jest źródło)
Płytka zasilająca ma takie oznaczenia:
Lien Chang. Co
LC-02V0
E94733 3
0521
860-ALZ-GJ912D-A
F2341785G
oraz przy transformatorze, który jest cały oklejony żółtą taśmą
AL-0100B
Rev:B
05/19/2005
prosze spojrzeć na zdjęcia
na zdjęciu ostatnim, opisane są piny wyjściowe
1-12V
3-GND
5-5V
7-GND
9-GNDBL
10-N/F
pomiary:
pin 1 z 3 =15,4V
pin 5 z 7= 3V
pin 5 z 3= buja cyklicznie od 3,9 do 4,5V
1.Prosze o jakieś rady, mam podstawową wiedze, słabo znam się na terminologii i budowie zasilaczy.
2.Ewentualnie kto ma na sprzedaż takie zasilanie z inwenterem (fizycznie wymairami nie musi aż tak pasować -moge przerobić obudowe - rzeźba mi nie przeszkadza
3. od czego innego może pasować?
4. czy niewłaściwe (zbyt niskie lub zbyt wysokie) napięcie może powodować takie strzały na głośnikach?
LCD Belinea 19" model 10 19 11 (11 19 18), wbudowane głośniki
Nie było żadnych problemów i objawów z monitorem. Został jak zwykle normalnie wyłączony, pozostając na standby-u. Następnego dnia, wbudowane głośniki cyklicznie i rytmicznie strzelały (kabel VGA oraz minijack odłączone). A monitor w ogóle nie reagował na power, nie świeciła się dioda. Po odłączeniu zasilania, strzelanie płynnie spowalnia się i stopniowo zanika.
Po podłączeniu zasilania do płytki sekcji zasilającej, słychać cykanie (ten sam rytm co na głośnikach) wydobywające się z transformatora, całego oklejonego żółtą taśmą (tak mi się wydaje że to jest źródło)
Płytka zasilająca ma takie oznaczenia:
Lien Chang. Co
LC-02V0
E94733 3
0521
860-ALZ-GJ912D-A
F2341785G
oraz przy transformatorze, który jest cały oklejony żółtą taśmą
AL-0100B
Rev:B
05/19/2005
prosze spojrzeć na zdjęcia
na zdjęciu ostatnim, opisane są piny wyjściowe
1-12V
3-GND
5-5V
7-GND
9-GNDBL
10-N/F
pomiary:
pin 1 z 3 =15,4V
pin 5 z 7= 3V
pin 5 z 3= buja cyklicznie od 3,9 do 4,5V
1.Prosze o jakieś rady, mam podstawową wiedze, słabo znam się na terminologii i budowie zasilaczy.
2.Ewentualnie kto ma na sprzedaż takie zasilanie z inwenterem (fizycznie wymairami nie musi aż tak pasować -moge przerobić obudowe - rzeźba mi nie przeszkadza
3. od czego innego może pasować?
4. czy niewłaściwe (zbyt niskie lub zbyt wysokie) napięcie może powodować takie strzały na głośnikach?