Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Belinea 10 19 11 - Brak reakcji, regularne strzały z wbudowanych głośników.

psycode 09 Gru 2012 13:29 3024 10
  • #1 09 Gru 2012 13:29
    psycode
    Poziom 16  

    witam!

    LCD Belinea 19" model 10 19 11 (11 19 18), wbudowane głośniki

    Nie było żadnych problemów i objawów z monitorem. Został jak zwykle normalnie wyłączony, pozostając na standby-u. Następnego dnia, wbudowane głośniki cyklicznie i rytmicznie strzelały (kabel VGA oraz minijack odłączone). A monitor w ogóle nie reagował na power, nie świeciła się dioda. Po odłączeniu zasilania, strzelanie płynnie spowalnia się i stopniowo zanika.

    Po podłączeniu zasilania do płytki sekcji zasilającej, słychać cykanie (ten sam rytm co na głośnikach) wydobywające się z transformatora, całego oklejonego żółtą taśmą (tak mi się wydaje że to jest źródło)

    Płytka zasilająca ma takie oznaczenia:
    Lien Chang. Co
    LC-02V0
    E94733 3
    0521

    860-ALZ-GJ912D-A
    F2341785G

    oraz przy transformatorze, który jest cały oklejony żółtą taśmą
    AL-0100B
    Rev:B
    05/19/2005


    prosze spojrzeć na zdjęcia

    Belinea 10 19 11 - Brak reakcji, regularne strzały z wbudowanych głośników.

    Belinea 10 19 11 - Brak reakcji, regularne strzały z wbudowanych głośników.

    Belinea 10 19 11 - Brak reakcji, regularne strzały z wbudowanych głośników.


    na zdjęciu ostatnim, opisane są piny wyjściowe
    1-12V
    3-GND
    5-5V
    7-GND
    9-GNDBL
    10-N/F

    pomiary:
    pin 1 z 3 =15,4V
    pin 5 z 7= 3V
    pin 5 z 3= buja cyklicznie od 3,9 do 4,5V

    1.Prosze o jakieś rady, mam podstawową wiedze, słabo znam się na terminologii i budowie zasilaczy.
    2.Ewentualnie kto ma na sprzedaż takie zasilanie z inwenterem (fizycznie wymairami nie musi aż tak pasować -moge przerobić obudowe - rzeźba mi nie przeszkadza :)
    3. od czego innego może pasować?
    4. czy niewłaściwe (zbyt niskie lub zbyt wysokie) napięcie może powodować takie strzały na głośnikach?

    0 10
  • #2 09 Gru 2012 15:24
    Richi
    Poziom 39  

    Na poczatek wymien elektrolity w zasilaczu po stronie wtornej.
    Byc moze masz tez do wymiany ten duzy kondensator elektrolityczny po stronie pierwotnej.

    0
  • #3 09 Gru 2012 16:00
    psycode
    Poziom 16  

    Richi napisał:
    Na poczatek wymien elektrolity...


    dobrze, tak zrobie. Wymienie wszystkie.

    Pytanie tylko takie... czy one mogą wpływać na cykanie transformatora i to bujanie napięcia 5V i podbicie 12V do 15?

    Czy ten największy kondensator 100mikroF 450V, nie służy tylko po to, aby napięcie płynnie spadało po odłączeniu zasilania głównego i po to by jako maluteńki bufor, wygładzał skoki napięcia/niedobory mocy przy gwałtownych obciązeniach? Drąże zasadność jego wymiany, bo pewnie tani nie będzie.

    0
  • #4 09 Gru 2012 21:06
    dr.master
    Poziom 37  

    psycode napisał:
    Richi napisał:
    Na poczatek wymien elektrolity...


    dobrze, tak zrobie. Wymienie wszystkie.

    Pytanie tylko takie... czy one mogą wpływać na cykanie transformatora i to bujanie napięcia 5V i podbicie 12V do 15?

    Czy ten największy kondensator 100mikroF 450V, nie służy tylko po to, aby napięcie płynnie spadało po odłączeniu zasilania głównego i po to by jako maluteńki bufor, wygładzał skoki napięcia/niedobory mocy przy gwałtownych obciązeniach? Drąże zasadność jego wymiany, bo pewnie tani nie będzie.


    Koszt pojedynczej sztuki(w Krakowie) to niecałe 50gr.
    Komplet elektrolitów do tego monitorka to koszt max 5-8zł.

    0
  • #5 10 Gru 2012 11:05
    psycode
    Poziom 16  

    Myślałem, że to droga sprawa...


    jakie to mają być kondensatory?
    zwykłe, czy niskoimpedancyjne?

    0
  • #7 10 Gru 2012 11:15
    psycode
    Poziom 16  

    jeszcze jedna wątpliwość..

    jeśli w sklepie, tam gdzie jade, będą braki np w niskoimpedancyjnych,
    to czy wolno łączyć te 2 rodzaje kondensatorów? Czy lepiej żeby wszystkie były jednego typu.

    i czy z tych zdjęć tutaj powyżej, po wyglądzie, idzie ocenić czy to zwykłe czy niskoimpedancyjne? bo nie znalazłem na nich napisu LOW ESR

    0
  • #9 10 Gru 2012 20:20
    psycode
    Poziom 16  

    WSZYSTKIE Kondensatory zakupione, dokładnie takie same parametry napięć i pojemności. Koszt 11zł. Już je wymieniłem, oto nowe zdjęcia:

    Belinea 10 19 11 - Brak reakcji, regularne strzały z wbudowanych głośników.

    Belinea 10 19 11 - Brak reakcji, regularne strzały z wbudowanych głośników.


    po podłączeniu, odgłos cykania zmienił się na właściwe leciutkie buczenie.
    pomiary:
    pin 1 z 3 (12V) =lekko ponad 14V (było 15,4V )
    pin 5 z 7 =3V (bez zmian)
    pin 5 z 3= 5V! stabilne, bez bujania równe (wcześniej bujało od 3,9 do 4,5V )

    1. po złożeniu całości i podłączeniu napięcia, dioda prawidłowo świeci na pomarańczowo

    2. po włączeniu monitora, dioda świeci na zielono i pojawia się PRAWIDŁOWY obraz! Co mnie na początku ogromnie ucieszyło, lecz po 3-4sekundach, obraz znika i dioda zmienia się na pomarańczowy kolor i mruga (jakby tryb uśpienia, lub tryb wyłączenia). Sytuacje można powtarzać, ponownie wciskając power.

    Dodam że obraz nie jest zniekształcony, ma prawidłowe kolory oraz jasność. Dzieje się to w trybie graficznym, jak i w dosie, dodatkowo mam wrażenie, że dzieje się to także, kiedy kabel vga jest odłączony. Ponieważ napis NO SIGNAL, coś zbyt szybko znika mi z ekranu, właśnie po tych 3-4sekundach

    Prosze o następne rady. Bo dla mnie to już ogromny sukces, że przynajmniej się włącza i dobrze wyświetla, przez chwile:)

    0
  • #11 11 Gru 2012 11:56
    psycode
    Poziom 16  

    tak wymieniłem.

    dodam jeszcze jedną wskazówke.
    Za 10tym, czy 12tym razem, monitor włączył się na dłużej. chodził z 40sekund, a jak ruszyłem matrycą (nie mam jej przykręconej) to pojawiło się kilka pasów dynamicznie rozrzucanych, oraz charakterystyczny dzwięk w głośnikach jakby coś nie stykało i monitor się wyłaczył. Ponowne włączenie znów skutkowało 3-4sekundowym obrazem.

    Pomysłałem, że może zimne luty. Rozebrałem znowu. Przelutowałem najważniejsze rzeczy po stronie płytki zasilacza, oraz poprawiłem luty jednego tranzystora/mofsetu/stabilizatora (nie wiem dokładnie co to) na płycie logiki, bo nie były one za piękne według mnie. Dodatkowo zauważyłem, że na odwrocie w tym miejscu płytka jest przegrzana, bo mna leciutko ciemniejszy zielony kolor.

    po tym zabiegu, jest gorzej. Zaraz po właczeniu kabla zasilającego dioda zachowuje się w dość specyficzny sposób, jakby sygnalizowała kod:
    1.zapla się na zielono na 3 sekundy,
    2.następnie gaśnie na sekunde - w tym momencie słychać dżwięk pracy inWentera z okolic właśnie inventerów podświetlenia.
    3.dzwięk ustaje, dioda wykonuje dwa wolne mrugnięcia na zielono
    4.przechodzi w pomarańczowy kolor i tak świeci cały czas

    wciśnięcie w tym momencie power, wyłącza diode. ponowne wciśnięcie power, powtarza procedure od punktu 1.

    napięcia na płytce zasilającej wyglądają tak:
    pin 1 z 3 (nadruk 12V)= 14,37 przy podłączonej logice, 15,04 bez logiki
    pin 5 z 7 =2,11V z logiką, 3,40V bez logiki
    pin 5 z 3= 5,04V z logiką, 5,04V bez logikii

    dodatkowo dzwięk pracy samej płytki zasilającej (bez logiki) jest nieregularny.

    a tutaj zdjęcia logiki:

    Belinea 10 19 11 - Brak reakcji, regularne strzały z wbudowanych głośników.


    tutaj poprawione luty na mofsecie/tranzystorze o którym mówiłem

    Belinea 10 19 11 - Brak reakcji, regularne strzały z wbudowanych głośników.


    a tu po lewej, przebarwienie płytki

    Belinea 10 19 11 - Brak reakcji, regularne strzały z wbudowanych głośników.

    co dalej mam robić?

    0
  Szukaj w 5mln produktów