Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Bosch SD 13W1b - Nie pobiera wody

10 Gru 2012 12:57 5943 4
  • Poziom 11  
    Witam.
    Mam w/w zmywarkę, i mam z nią problem bo nie chce pobierać wody. Przejrzałem całe forum, ale nie znalazłem tematu pasującego do mojego problemu. Nawet w google niczego nie znalazłem. Przeczytałem także instrukcję obsługi, w której jest kilka podanych usterek i przyczyn ich powstawania. Zgodnie z instrukcją wyczyściłem wszystkie filtry, sprawdziłem elektrozawór znajdujący się na końcu węża doprowadzającego wodę do zmywarki. Elektrozawór jest sprawny otwiera się po podaniu napięcia. Zmywarka do tej pory po włączeniu odpowiedniego programu wypompowała starą wodę i zaczęła pobierać świeżą wodę z instalacji.Teraz po włączeniu programu wypompowuje wodę ale już jej nie pobiera. Nic się nie dzieje jest cisza i spokój
    I teraz nie wiem co dalej mam robić.
    Proszę o pomoc w naprawie mojej zmywarki.
    Bosch SD 13W1b - Nie pobiera wody Bosch SD 13W1b - Nie pobiera wody Bosch SD 13W1b - Nie pobiera wody Bosch SD 13W1b - Nie pobiera wody Bosch SD 13W1b - Nie pobiera wody Bosch SD 13W1b - Nie pobiera wody Bosch SD 13W1b - Nie pobiera wody Bosch SD 13W1b - Nie pobiera wody
  • Poziom 41  
    Jeśli wszystko wyczyszczone i jest drożne to tylko pozostaje wezwać odpowiedniego Fachowca
  • Poziom 11  
    Cytat:
    Jeśli wszystko wyczyszczone i jest drożne to tylko pozostaje wezwać odpowiedniego Fachowca

    Fachowca to chce wezwać w ostateczności, jak sam sobie nie poradzę w jej naprawie. Wiadomo fachowiec za naprawę trochę kasy skasuje, a że idą święta to dla mnie każdy grosz się liczy. Tak więc prosiłbym o sugestie co i jak mam sprawdzić. Może wspólnymi siłami uda się ją wskrzesić do życia :D
    Pozdrawiam.
  • Poziom 11  
    Zaczął bym ogólnie od podstaw aby wiedzieć na czym stoimy, czyli: sprawdził bym wszystkie krańcówki, grzałkę, zawór aqua stop. Na zdjęciu widać zabrudzenie płaszczu wodnego, czy jesteś pewien że zmywarka nie włącza elektrozaworu, a woda się do niej nie dostaje ze względu na zakamieniały płaszcz wodny ? Może sprawdź czy czy jest napięcie na elektrozaworze ?
  • Poziom 11  
    Xofer napisał:
    Zaczął bym ogólnie od podstaw aby wiedzieć na czym stoimy, czyli: sprawdził bym wszystkie krańcówki, grzałkę, zawór aqua stop. Na zdjęciu widać zabrudzenie płaszczu wodnego, czy jesteś pewien że zmywarka nie włącza elektrozaworu, a woda się do niej nie dostaje ze względu na zakamieniały płaszcz wodny ? Może sprawdź czy czy jest napięcie na elektrozaworze ?

    A wiec tak elektrozawór jest sprawny na 100% i zmywarka podaje sygnał do elektrozaworu tez na 100%. Sprawdziłem to włączając zmywarkę i zdejmując wężyk z elektrozaworu. Zamiast niego założyłem inny wężyk którego koniec wsadziłem do umywalki. W odpowiednim momencie elektrozawór się otworzył i woda zaczęła lecieć do umywalki. :D
    A skoro elektrozawór jest dobry to znaczy że coś blokuje przepływ wody. Tak jak kolega zauważył, jest a raczej był zabrudzony płaszcz wodny, bo go dzisiaj wyczyściłem (ciężko było ale jakoś się udało :D ) dodatkowo wyczyściłem hydrostat bo chyba tak to się nazywa ta cześć plastikowa obok płaszcza wodnego. Być może to ten płaszcz blokował przepływ wody. No nic zobaczymy, złoże wszytko do kupy i zboczymy coś się będzie działo, mam nadzieje że będzie ok. O wyniku eksperymentu na pewno poinformuje. A póki co pozdrawiam wszystkich forumowiczów.


    W dniu dzisiejszym poskładałem wszystko i zmywarka zaczęła pracować. :D. Tak więc przyczyną nie pobierania wody przez zmywarkę był zabrudzony płaszcz wodny. Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję i pozdrawiam.