Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

c++ - Potrzebuje rady, oceny i wybawienia

pirania20 12 Gru 2012 23:47 1983 18
  • #1 12 Gru 2012 23:47
    pirania20
    Poziom 6  

    Witam wszystkich:)) Mam prośbę:
    1. Prosze o przeczytanie treści zadania (jest w kodzie) i sprawdzenie, czy dobrze napisałem 1 cześć programu.
    2. Następnie proszę o podpowiedz jak napisać sortowanie przez wstawianie do tego programu. Nie miałem jeszcze tłumaczone na uczelni pojemników vector a dostałem taki program do napisania (dopuszczenie do egzaminu). Czytałem w internecie, szukałem jakiś wzorów i ciężko mi napisać to sortowanie.
    Proszę o pomoc.

    Kod: cpp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0 18
  • #2 13 Gru 2012 09:40
    Aredhel94
    Poziom 10  

    Do tego momentu błędów nie widzę, przynajmniej ja.

    Nie wiem czy zaglądałeś na tą stronę, ale może Ci pomoże:
    Link

    Ogólnie sortowanie przez wstawianie wiesz jak wygląda? :) i na czym polega?
    Jasne, że wiesz...

    Kod: cpp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod



    ale wizualnie może lepiej korzysta się z tego, z tym że tutaj oczywiście masz tablice:

    Kod: cpp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod



    Nie wiem na ile pomogłam, ale nie w pełni chyba zrozumiałam co autor Twojego zadania miał na myśli i musiałabym to na spokojnie przeczytać :) ale myślę, że część napisania sortowania przez wstawianie wcale nie jest najtrudniejszą...więc pisz pisz ^^

    0
  • #3 13 Gru 2012 12:10
    pirania20
    Poziom 6  

    To super jak pierwsza cześć jest dobrze ale czytałem gdzieś ze nie potrzeba robić Tablicy jak jest stworzony pojemnik vector ale nie mam pojęcia jakie zmienne wpisać żeby to sortowanie ruszyło. Wyżej co podałaś widziałem i próbowałem coś skleić ale wychodziły mi herezje jakieś:(

    0
  • #4 13 Gru 2012 15:16
    Aredhel94
    Poziom 10  

    vectora uzywasz zamiast tablicy :)

    wtedy juz nie wprowadzasz rzeczy typu tablica przy sortowaniu tylko uzywasz vectora, jak w moim pierwszym podanym kodzie tylko tam są stare biblioteki (std:: itp są)...zmienisz to czy potrzebujesz pomocy konkretniej?

    #include <iostream>
    #include <vector>
    to są biblioteki, których używałam przy zadaniu z vektorami.


    Właśnie poprawiam i pisze ten program i wychodzą mi jak Tobie herezje :/
    Postaram sie dojsc do rozwiązania...mam nadzieje ze nie musisz zrobic tego na jutro...ale postaram sie jeszcze dzis cos napisac

    0
  • #5 13 Gru 2012 16:30
    pirania20
    Poziom 6  

    Myślałem ze jak napisze początek to sortowanie poleci jakoś a tu czarna magia sie okazała próbuje tez coś wymyślić próbowałem użyć tego pojemnika ale nie sortuje tylko pokazuje mi 0 0 0 zamiast cyfry które wpisałem na początku. Może ktoś nam jeszcze podpowie jak możemy to zrobić. Jakby mi się udało wcześniej rozwiązać problem wstawię cały program jak powinno wyglądać a tak czekamy na jakieś pomoce , podpowiedzi:D

    0
  • Pomocny post
    #6 13 Gru 2012 17:29
    Aredhel94
    Poziom 10  

    No dobra...napisałam program, ale...użyłam innego sortowania na próbę (dla mnie łatwiejszego) aby sprawdzic czy się uda.

    Moj program wypisuje imiona osob od najmłodszego do najstarszego.
    Musisz tylko pobawic sie z innym sortowaniem bo ja juz nie mam dzis czasu...
    Moze jakos Ci to pomoze


    Kod: cpp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #7 13 Gru 2012 19:08
    pirania20
    Poziom 6  

    Dobrze, dziękuje bardzo mi pomogłaś:)) Na pewno się przyda coś się stuninguje i powinno ruszyć oby:)) pozdrawiam
    Może ktoś jeszcze sie podczepi do tematu i podpowie cos na temat sortowania przez wstawianie:))[/b]

    0
  • #8 13 Gru 2012 19:24
    Aredhel94
    Poziom 10  

    Nie ma za co :) Co do sortowania spróbuj użyć pierwszego kodu, w którym użyty jest vector. Kurcze kto tu jest na studiach ja czy Ty? ;)

    Myślę, że jedynie modyfikując moj kod sortowania na metodę, którą chcesz wykorzystać bez deklarowania tego całego kodu sortowania lecz przeszukując i przestawiając liczby tą metodą powinno także zostac uznane.

    Pozdrawiam,
    Iwona ^^

    0
  • #9 13 Gru 2012 20:47
    pirania20
    Poziom 6  

    Niby tak ale siedzę i ku.. nie wiem jak to sortowanie ma wyglądać. Chyba będzie trzeba zapłacić, bo nie dam rady tego zrobić. Nie rozumiem po prostu jak to zrobić. Dzięki za chęci :)

    Proszę w przyszłości pisać zgodnie z zasadami j.polskiego. Błędy (ostatni raz) poprawiłem. [adamas_nt]

    0
  • #10 13 Gru 2012 23:33
    stanleysts
    Poziom 27  

    To jest proste, przecież masz wszędzie zaimplementowany algorytm w C/C++ teraz tylko podmień tablicę na składową wieku z vectora i po tym sortuj...
    Tak przy okazji, to nawet ten pierwszy kod Ci przecież nie działa :P

    0
  • #11 14 Gru 2012 08:35
    Aredhel94
    Poziom 10  

    Ten pierwszy jeszcze nie sortowal więc nie wiem co Twoim zdaniem ten nie działa :)

    Ten co napisałam wydaje mi się ze po małej modyfikacji powinien być Ok.
    Obecnie nie ma mnie przy kompie lecz pisze z tel wiec ciężko mi się tak za to zabrać. A przerwy w szkole za krótkie.

    wiesz na czym polega sortowanie ktorego chcesz użyć, czy nie? Bo to istotne. Najpierw przeanalizuj algorytm tego sortowania ze zrozumienie a później krok po kroku spróbuj napisać :) musisz przecież się też czegoś nauczyć. W liceum nie uczą takich rzeczy ale nie ma co czekać na gotowe dzieło.
    Bierz algorytm, przykładowe programy tego sortowania jeszcze znajdź i spróbuj.

    Dziś po południu mam nadzieje ze przysiade do Twojego programu i sama też zamienię sortowanie.

    0
  • #13 14 Gru 2012 10:21
    Aredhel94
    Poziom 10  

    Wprowadzał tylko dane jesli się nie mylę :)
    Ale poprawiłam go w miarę własnych możliwości i umieściłam w swoim poście wyżej. Nie skończyłam jeszcze liceum nawet wiec nie mowie ze nie ma tam bledow "wizualnych" bądź też przy jakiś danych się coś nie sypnie ale myślę, ze wystarczy tylko zmienić sposób sortowania.
    Może gdyby był Pan tak miły i posiada większe doświadczenie w tej dziedzinie prosiłabym o szybkie przedstawienie Pana wersji programu. Chętnie ja sama, jak i założyciel tematu, naucze się czegoś nowego i poprawie własne błędy a przy okazji skoro Pan potrafi zrobić zamianę sortowania bez dłuższych namyslow oszczędzi Pan pracy mniej doświadczonym ;)

    0
  • #14 14 Gru 2012 10:34
    pirania20
    Poziom 6  

    Normalnie wszystko wyświetla to co chce czyli Imię i wiek więc nie wiem czemu twierdzisz ze wyświetla śmieci. 1 cześć treści zadania wykonana. Aby nie sortuje w sposób jaki trzeba. Nie czekam na gotowe napisanie mi programu ale nie potrafię pojąć jak zamienić tablice na ten vector dla mnie czarna magia analizuje kod od początku do końca i krzaki wyskakują. Mi to musiałby ktoś wytłumaczyć jak krowie na miedzy wtedy bym to z czaił :)

    0
  • Pomocny post
    #15 14 Gru 2012 11:26
    stanleysts
    Poziom 27  

    Ah, pisałem Ci coś na PW, ale trudno -> student biedna osoba, proszę:

    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #16 14 Gru 2012 13:23
    Aredhel94
    Poziom 10  

    Nie rozumiem po co tak utrudniasz caly program tworząc taki jego zapis :)
    W moim skromnym mniemaniu biblioteki
    #include<cstdio>
    #include<utility>
    są w tej sytuacji zbędne ale ja się mogę nie znać, a cały kod można zapisać prościej i krócej w podobnej wersji do mojej ^^

    No ale nic. Pozdrawiam :)

    0
  • #17 14 Gru 2012 13:54
    stanleysts
    Poziom 27  

    Nie wiem co tam jest skomplikowanego, patrzyłem tylko na pierwszy post, dalej mnie nie interowalo kto miał jak kod. Ja tych bibliotek tam nie includowałem po prostu nie usunąłem, bo działałem na kodzie z postu 1, wyświetlanie można sobie robić jak się chce, pewnie że to można zrobić ładniej ale ja tylko pokazuje działanie a nie pisze optymalnego kodu. To jest 15 min kodzenia więc nie spodziewaj się cudów, pzdr.

    0
  • Pomocny post
    #18 14 Gru 2012 14:32
    Aredhel94
    Poziom 10  

    No rozumiem juz teraz :) Myślałam, że raczej wziąłeś kod wrzucony przeze mnie. Przepraszam za niezrozumienie jak tak.

    No to chyba koniec tematu. Miłego dnia ^^

    0