logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola VE66 - Czy możliwa jest zmiana adresu MAC na Linuxie?

rafalinda 13 Gru 2012 13:12 1626 2
REKLAMA
  • #1 11646109
    rafalinda
    Poziom 24  
    Ocena: 49
    Witam

Otóż mam małe pytanie, czy jest możliwa zmiana adresu mac w telefonie motorola ve66?
    Tak się zastanawiam nad tym, ponieważ chciałbym w celach edukacyjnych dokonać takiej zmiany.
    Telefon pracuje na linuxie, natomiast na Androidzie czy WM z tego co wyczytałem zmiana mac jest możliwa.
    Za nim ktoś napisze, że takowa zmiana nie jest możliwa to niech poprze to jakimiś sensownym wytłumaczeniem..

Zainstalowałem i odpaliłem na motoroli konsole, następnie wpisałem polecenie ifconfig.
    I tutaj wielka niewiadoma, bo wykrywa tylko lo
    Są podane wysłane,odebrane, zagubione pakiety, przydzielone IP, maska
    Nie ma nic na temat karty wlan i jej fizycznego adres mac.
    Być może jest tutaj inna filozofia zmiany adresu (komendami poprzez komputer na linuxie?), albo najzwyczajniej jest to zablokowane w HW?
  • REKLAMA
  • #2 11646201
    jayu0
    Poziom 37  
    Ocena: 141
    Wpisz w termianalu
    Cytat:
    ifconfig wlan0 up

Zobacz czy pojawil sie nowy interfejs sieciowy
    Cytat:
    ifconfig

Jezeli tak to wylacz interfejs
    Cytat:
    ifconfig wlan0 down

Nastepnie zmien mac
    Cytat:
    macchanger --mac fa:ke:ma:c1:22:33 wlan0

Na koniec podnies interfejs
    Cytat:
    ifconfig wlan0 up

Zobacz czy pojawil sie nowy interfejs sieciowy ze zmienionym mac.
    Cytat:
    ifconfig

Jezeli nie to znaczy ze jest problem ze sterownikami do interfejsu wlan. Najlepszym wyjsciem jest wtedy uzycie usb otg i podlaczenie bezprzewodowej karty sieciowej usb. Tylko nie wiem czy ten telefon ma obsluge usb otg.
    PS. Android to Linux tylko ze ze zmodyfikowanym jadrem monolitycznym.
  • #3 11648207
    rafalinda
    Poziom 24  
    Ocena: 49
    jayu0, dzięki wielkie za odpowiedź, procedurę znam to co podałeś i jej próbowałem, lecz nie skutkowała.
    Nie miałem do czynienia z androidem to tego nie wiedziałem, ale dziękuję za oświecenie i dobrze, bo czegoś się dowiedziałem.
    Poradziłem sobie z zmianą MAC, było to prościej zrobić niż myślałem.
    Motka nie obsługuje komendy macchanger.
    Wszystko kręciło się wokół ifconfig, a dokładniej "ifconfig -a", ale najciemniej pod latarnią...
    Interfejs wykrywany jest pod eth0 (to jest najważniejsza rzecz, której nie wiedziałem), w samym ifconfig interfejs nie jest wyświetlany.

Piszę dla potomnych:
    1. Włączamy wifi, instalujemy qte2console i uruchamiamy ową konsolę (na konsoli ezxterm miałem problemy z wpisaniem ":" przy adresie mac)
    2. Wpisujemy:
    Cytat:
    ifconfig -a

(zieloną słuchawką zatwierdzamy), następnie tekst przesuwamy klawiszem głośności na samą górę w celu zobaczenia czy interfejs został wykryty pod eth0, bądź innym.
    3. Wpisujemy kolejno:
    Cytat:
    ifconfig eth0 down
    ifconfig eth0 hw ether xx:xx:xx:xx:xx:xx
    ifconfig eth0 up

4. Nasz adres jest już zmieniony i można to sprawdzić poleceniem
    Cytat:
    ifconfig

Procedura taka sama jak na normalnym linuxie, czyli bardzo prosta :D
    Zmiana adresu mac nie jest trwała, przy każdym restarcie telefonu powraca nam oryginalny adres jaki był.
    Dodam tylko żeby zainstalować konsolę trzeba mieć modyfikowanego firmware
    np. Pearlmod 0.2, a żeby zmieć na modyfikowanego FW trzeba wgrać boota noRSA przed samym flasowaniem.
    Zapewne można obejść się bez tego i wysyłać komendy przez terminal po kablu USB, ale zdecydowanie prościej wgrać modyfikowane FW.
    Daje nam to większe możliwości wykorzystania telefonu i jego modyfikacji.
    Jest jeszcze bluetooth, ale zmiana tego adresu tak naprawdę mnie nie interesuje.
    Temat zamykam (jak ktoś jeszcze chce coś zawrzeć w temacie to proszę o PW)
REKLAMA