Linuks, kilkakrotnie próbowałem zrobić obraz za pomocą Partimage i niestety za każdym razem pojawia się problem, którego nie potrafię rozwiązać. Po kilkudziesięciu sekundach robienia obrazu program totalnie zawiesza się, tak że nie mogę nawet ruszyć kursorem i konieczny jest twardy restart komputera. Ma to najprawdopodobniej związek ze zbyt małą ilością wolnej przestrzeni ("Available space for image"), przy czym nie mam pojęcia, o jaką przestrzeń chodzi. Na dysku USB, gdzie próbuję zapisać obraz, mam - tak jak pisałem - ok. 70 GB wolnego (obraz nie powinien więcej zająć niż 50 GB).
Tak wygląda okno programu po zawieszeniu się:
Na początku robienia obrazu program pokazuje ilość "Available space for image" nieco ponad 200 MB. Ta liczba szybko maleje i program zawiesza się zawsze, gdy dostępne jest nieco ponad 100 MB. Tak się dzieje w przypadku załadowania Parted Magic do RAM-u. Gdy korzystam z niego z płyty, program zawiesza się, gdy ilość dostępnej pamięci zmaleje do ok. zera.
Mógłbyś sprawdzić moją ścieżkę do pliku, w którym chcę zapisać obraz? Obraz (partycja sda2) próbuję zapisać na dysku zewnętrznym (sdb1) w katalogu "system" pod nazwą "partycjasyst".
PS. Ściągnąłem polecaną przez Ciebie wersję Parted Magic i także tutaj montowanie wszystkich partycji na ogół przebiega domyślnie (widoczne kłódki przy partycjach). Na ogół, gdyż tylko ostatnio dwa razy (na w sumie ok. 7 prób) zdarzyło mi się, że żadna partycja nie była zamontowana i sam musiałem montować.