logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Endstufe Milano PA100 - Spalony koniec mocy i przetwornica?

sebek555cool 13 Gru 2012 18:32 1305 2
REKLAMA
  • #1 11647422
    sebek555cool
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    Witam.

Posiadam od jakiegoś czasu wzmacniacz mocy Endstufe Milano PA100 ( nie wiem co to jest, ale kiedyś grało :) ). Problem pojawił się po pożyczeniu wzmacniacza znajomemu - wrócił do mnie z wysadzonymi tranzystorami w końcu mocy ( TIP42C i TIP41C ). Długo nie zastanawiając się zamówiłem na allegro 2 sztuki TIP42C i 2 sztuki TIP41C - wylutowałem resztki starych tranzystorów i wlutowałem nowe w odpowiadające im miejsca. Przed wymianą wzmacniacz się włączał, jednak cały czas świeciła się kontrolka "signal", a "energie" mrugała. Po wymianie tranzystorów włączyłem wzmacniacz ( jeszcze z otwartą obudową ) i usłyszałem delikatny "stuk" (?) - coś w rodzaju przepalenia bezpiecznika szklanego i wszystko zgasło... Na płytce nie ma żadnych bezpieczników, ścieżki nie są przepalone, żaden kondensator nie jest napuchnięty. Dodam, że po uszkodzeniu dwukrotnie sprawdziłem, czy żaden z lutów nie złączył się z drugim - wszystko jest dobrze. Proszę o pomoc, bo brak pomysłów.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 11663078
    cb13
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Witam. Spokojnie kontrolka signal bez sygnału powinna się nie świecić cały czas. "Energie" po kilkukrotnym mruganiu powina zgasnąć. Załączanie wzmacniaczy mocy po wymianie czego kolwiek w końcówce powinno odbywać się pod pewnymi warunkami: bez sygnału wejściowego, bez kolumn i najlepiej z odrębnie regulowanym symetrycznym napięciem stałym z zabezpieczeniem prądowym lub autotransformatorem. A jak nie to "stuk - pstryk" i wszystko od nowa!!! Szukanie należy przeprowadzić od początku, końcówka swoją drogą , ale myślę żę jeszcze jest uszkodzenie w przedwzmacniaczach napięciowych.
  • #3 11663210
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA