logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Aspire - Brak systemu operacyjnego, komunikat o media cable, BIOS pokazuje IDE0

bukia 14 Gru 2012 10:26 1959 8
REKLAMA
  • #1 11649787
    bukia
    Poziom 2  
    Wyskakuje mi taki komunikat, po wlaczeniu laptopa. Plus cos o niepodlaczonym media cable. Probowalam zrobic odzyskiwanie danych z kopii zapasowej, ale nie dalo rady. Chcialam zmienic w BIOS-ie kolejnosc w Boot, ale tam ku mojemu zdziwieniu zamiast HDD zastalam IDE0 czy to znaczy, ze moj dysk dokonal zywota i jedyne co moge zrobic to kupic nowy komputer? Moj laptop ma juz 3 i pol roku, tylko raz go formatowalam, nigdy pozniej po formatowaniu nie "szalal". Chcialabym uniknac interwencji osob 3-cich, bo mam strasznie kompromitujace rzeczy na tym laptopie :( Czy ktos sie orientuje jak to naprawic?
  • REKLAMA
  • #3 11649798
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Uruchom jakąś dystrybucję Linuxa Live CD i sprawdź czy dysk będzie widoczny.
  • REKLAMA
  • #4 11649865
    bukia
    Poziom 2  
    Nie posiadam Linuxa Live i nie wiem jak z BIOS-a sprawdzic SMART... :( Mysle, ze jednak bede musiala przelknac jakos ten wstyd i dam go znajomemu...
  • REKLAMA
  • #5 11649907
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ocena: 244
    bukia napisał:
    Nie posiadam Linuxa Live

Ale posiadasz internet a linuxa pobiera się legalnie za darmo. Nie ma czego się wstydzić nie każdy wszystko odrazu wie.
    Tu masz link do dystrybucji Ubuntu:
    http://ubuntu.pl/pobierz.php
    Pobierz wersję 32bitową najlepiej by było przez torrenta ale możesz też przez serwer lustrzany jeżeli nie wiesz jak pobiera się przez torrnety.

Później pobrany plik z ubuntu wypalasz na płytę np za pomocą darmowego i łatwego w obsłudze ImgBurn.
  • REKLAMA
  • #7 11650038
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    W sumie masz rację Parted Magic lepiej się sprawdzi, ma już też program do SMART w sobie i całą masę innych narzędzi.
    A więc pobierz dystrybucję linuxa z linku którą podał użytkownik linuks będzie to lepszy wybór :)
  • #8 11650054
    bukia
    Poziom 2  
    Dzieki za pomoc, ale to juz nieaktualne. Moj szef zobaczyl, ze majstruje przy swoim laptopie i dal go znajomemu informatykowi... Gorzej byc nie moglo... :| Od dzisiaj zaczynam sie interesowac komputerami...
  • #9 11650224
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    bukia napisał:
    dzisiaj zaczynam sie interesowac komputerami

I bardzo dobrze, nie ma czego się bać a to wiedza bardzo przydatna w dzisiejszych czasach. I się nie bój z tego względu że jesteś kobietą...ja też jestem a idzie mi całkiem nieźle. Powodzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Acer Aspire zgłasza problem z komunikatem o braku systemu operacyjnego oraz o niepodłączonym media cable. W BIOS-ie zamiast dysku twardego widoczny jest jedynie IDE0, co sugeruje możliwą awarię dysku. Użytkownik próbował odzyskać dane z kopii zapasowej, jednak bezskutecznie. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie stanu dysku za pomocą narzędzi SMART oraz uruchomienie dystrybucji Linuxa Live CD, takiej jak Ubuntu lub Parted Magic, aby zdiagnozować problem. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na oddanie laptopa do specjalisty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA