logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki laptop do 1500 zł do internetu, filmów i pracy biurowej?

Kryshnas 14 Gru 2012 14:08 1140 5
REKLAMA
  • #1 11650427
    Kryshnas
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam. Będę chciał kupić przenośny komputer. Używany będzie do przeglądania internetu, oglądania filmów i pracy biurowej(word itd.). Gry mnie nie interesują. Dużą rolę odgrywa cena. Chciałbym się zmieścić w 1500. I szukam komputera jak najbardziej wydajnego, jak najszybciej pracującego i z jak najwyższą żywotnością, oczywiście w odniesieniu do tej ceny i tych celów użytkowania. I mam w związku z tym parę pytań:
    1. jakimi parametrami się kierować? Co ma mnie interesować (proc, ram itp.), jeśli chcę komputer sprawny i szybki do wyżej wymienionych celów i jakie wartości wg. was powinny przyjmować te parametry?
    2. czy warto ewentualnie trochę dołożyć, żeby mieć kompa z windows 8, czy "siódemka" wystarczy?
    3. jakie marki najlepiej się sprawdzają przy takich wymaganiach jak moje(czyli niewysokich). Które ogólnie są najtrwalsze?
    4. polećcie mi proszę jakieś modele
    5. super by było, jakbyście byli zorientowani w jakiś promocjach (w końcu idą święta). Myślicie, że w sklepach(np. Mediamarkt) będzie taniej kupić po świętach?
  • REKLAMA
  • #2 11650443
    djwheele
    Poziom 13  
    Ocena: 58
    Musisz jeszcze dodać kilka rzeczy:
    1) Czy będzie on używany jako przenośny - czy waga ma znaczenie?
    2) Czy interesuję Cię 14,15 calowe matryce, czy już te większe 17 calowe?
    3) Czy ten komputer będzie pracować w stabilnych warunkach ? - Nie będzie zmian temperatury, kurzu, wilgoci itd ?
    4) Czy ma być wytrzymały, czy po prostu do postawienia na biurku i praca?
    5) Co z bateria? - Ma być mocna czy będzie jeździć na zasilaczu?

Jeżeli szukasz czegoś taniego do biura to szukaj w ASUS`ach. Upierdliwy jest serwis, bo męczą długo na infolinii, trzeba laptopa wysyłać, czekać, ale % awaryjności jest znikomy.
    Odradzam HP i Toshiby (wiem zjedzą mnie ich właściciele) ale % awaryjności jest spory.
    Acer - to już zupełna inna liga... Nie biorę go zupełnie pod uwagę gdyż 90% laptopów ACER`a gnie się w rękach jak karton.
  • REKLAMA
  • #3 11650534
    Kryshnas
    Poziom 13  
    1) Waga nie ma znaczenia
    2) Naprawdę trudno mi powiedzieć, nigdy nie miałem laptopa w codziennym użytku, więc nie mam wyobrażenia o różnicy między wielkościami matryc. Laptop będzie mi służył m.in. do filmów, więc dobra by była większa, ale mogą poświęcić te dwa cale na rzecz niższej ceny.
    3) Tak, ogólnie warunki będą stabilne, nie będę zbyt często wynosił go poza dom. Choć wiadomo, że kupując laptopa nie mam też zamiaru przykleić go do biurka, wakacyjnego wyjazdu mu raczej nie odpuszczę.
    4)j.w.
    5)nie mam zbyt wysokich wymagać co do baterii, nie jest to dla mnie najistotniejszy czynnik

A co jeszcze powiecie na temat Samsungów?

Dodano po 31 [minuty]:

No więc proszę o jakieś konkrety. Lepsza jak dla mnie będzie karta graficzna zintegrowana, czy dedykowana? A co jeszcze powiecie na temat Samsungów? Kupować na allegro(używane, czy nowe?), czy wyhaczyć jakieś promocje w sklepach przed świętami, lub po? Może zaproponujecie mi jakieś konkretne modele? Będę bardzo wdzięczny, dam plusy ;).
  • REKLAMA
  • #4 11655422
    Kryshnas
    Poziom 13  
    Odświeżam.
  • REKLAMA
  • #5 11655548
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8245
    W cenie 1500zł szału nie będzie. Na pewno 15.6". W tej cenie dość ważnym czynnikiem jest, czy ma on być z systemem, czy bez. Jeśli decydujesz się na wersję bez systemu, to w tej cenie mozna kupić laptopa z Core I3 i z grafiką Intela. Grafika jest zintegrowana z procesorem, powinna być ona dość mało awaryjna (ale też niezbyt wydajna - tym niemniej do filmów i pracy biurowej nic lepszego nie potrzeba). W przypadku, gdy chcesz kupować z oryginalnym systemem, polecam szukać z procesorami Intel Pentium B9xx i również z grafiką intela.

Kilka przykładów do wyboru: http://tiny.pl/hkv9s (oczywiście można poszukać w innych sklepach internetowych, to tylko przykładowe modele).
  • #6 11675682
    Deveroe
    Poziom 11  
    Rzuć okiem na Asusa A53E. Jak chcesz zobaczyć jak wyglądają ceny różnych konfiguracji/znaleźć najlepszą ofertę to polecam stronkę www.notanio.pl
REKLAMA