logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki laptop do 2500 zł do Internetu, filmów, pracy biurowej?

mackingus 28 Sie 2015 18:54 942 4
REKLAMA
  • #1 14954071
    mackingus
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam.

Od pewnego czasu szukam dobrego laptopa do zastosowań jak w temacie w budżecie ok. 2500 zł (+/- kilkaset).

Będę kupował na Fakturę VAT, więc pewnie u niektórych producentów oznacza to zjazd na gwarancji, choć oczywiście wolałbym dłuższą.

W ogóle nie gram w gry. Czy w takim razie jest sens szukać z kartą graficzną dedykowaną, czy wystarczy zintegrowana?

I czy polecacie szukać wyłącznie z procesorem 5 generacji (ktoś mi polecał w moim budżecie i5 5200u)?
    Gdzieś też czytałem, że dopiero Win8 obsługuje 4 wątki i5-tki - to prawda? Szczerze, to chciałbym zostać przy Win7.

Zdecydowanie rozważam TYLKO lapki z matrycą matową, raczej 15,6' (17,3' wydaje się za duży, zwłaszcza że teraz korzystam z netboka 10,1'). Natomiast zastanawiam się czy potrzebna mi wersja z FullHD, czy różnica jest bardzo odczuwalna w codziennym użytkowaniu (www, oglądanie filmów)?

Zastanawiam się też czy warto w tej chwili wkładać kasę w dysk SSD, czy też HDD wystarczy (pojemność nie ma wielkiego znaczenia - obecnie i tak używam jedynie ok. 80GB plus dysk zewnętrzny).

RAM - 4GB wystarczy, czy zdecydowanie 8GB?

No i jakie marki lapków w ogóle polecacie.
    Ogólnie czytałem, że Asus (którego kiedyś miałem i bardzo lubiłem, i wciąż, po 6 latach dobrze służy bratu bez jakichkolwiek awarii) ma bardzo słaby serwis?

A szczerze zastanawiałem się nad:
    - Asusem właśnie: ASUS R556LJ w różnych wersjach
    - oraz nad Acer e5-571g.
    Obydwa z i5 5200U.

A co Wy sądzicie?
  • REKLAMA
  • #2 14954078
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 458
    Rozważyłbym Acera, natomiast dla mnie Asus odpada - spadli strasznie jakościowo, już nie jest to tak dobry sprzęt jak kiedyś. Do internetu grafika powinna wystarczyć Ci zintegrowana, a czy do tego brać matrycę FHD - musisz sam sobie odpowiedzieć na to pytanie, ale to tylko jak spróbujesz popracować - jednym bardzo to odpowiada, dla innych jest to bardzo duży problem. Do SSD warto dołożyć, bo znacząco przyspieszy działanie komputera, RAM 8GB na zapas może być, choć pewnie i tak nie będziesz z tego korzystać...
  • REKLAMA
  • #3 14954106
    mackingus
    Poziom 9  
    Co do matrycy, to jak wcześniej miałem kompy z większą matrycą / ekranem to lubiłem wysokie rozdzielczości, lepiej mi się pracowało.

A co z procesorem - brać 5 generacji, czy 3-4 generacja też spoko?

I co do RAM to też się zastanawiałem, bo niby teraz mam w moim 4-letnim szmelcu 1GB i wielkich problemów nie ma. Ale z drugiej strony nie ma też dużej różnicy w cenie.

Podoba mi się też taki biały Lenovo:
    http://allegro.pl/bialy-laptop-lenovo-z51-70-i5-8gb-ssd128-r9-m375-i5632460968.html
    ale dla firm jest tylko 12 miesięcy gwarancji...
  • REKLAMA
  • #4 14954287
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 458
    Tylko zorientuj się jak z matrycą w tym Lenovo - przyjdź, popracuj, bo np w Y50-70 było, hmm, poniżej oczekiwań. Niskie kąty... Dlatego to musisz sprawdzić sam, na własne oczy - nie kupuj w ciemno bo możesz być mocno zawiedziony.
  • #5 14956101
    mackingus
    Poziom 9  
    A jeszcze takie pytanie - czy gdyby zamiast i5 szukać z i3, to przy założeniu mojego wykorzystania (www, filmy, programy biurowe typu Office) w ogóle odczuję różnicę, a jeżeli tak to w jakim stopniu?
REKLAMA