logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak ikon pulpitu, menu start. Zablokowany rejestr.

Sink89 14 Gru 2012 18:41 5283 7
REKLAMA
  • #1 11651590
    Sink89
    Poziom 10  
    Witam. Uruchomiłem komputer normalnie po powrocie domu. Zaczął się aktualizować antywirus zostawiłem komputer i wyszedłem. Wróciłem po czasie do domu i zastałem ekran komputera z tapeta oraz pracującą ikoną myszki. Następnie ujrzałem czarne tło. Zresetowałem komputer i cały czas mam ten sam problem:

Komputer uruchamia się i aż do menu startowego. Następnie widać wyłącznie tapetę, brak ikon oraz paska. Próbowałem wejść do rejestru za pomocą alt ctrl del ale prawie bezskutecznie. Trwa to strasznie długo. Udało mi się wyłącznie RAZ. Procesy dublowały sie, były to min svhost oraz notepad.exe? Czyżby to jakiś wirus?

Dodam, iż nie mam możliwości nawet jak przeskanować pc. Co robić w tej sytuacji? W trybie awaryjnym podobnie, z tym, że tło jest czarne...

Może da się jakoś naprawić rejestr, przeinstalować windows bez utraty danych?

Proszę o pomoc :|

p.s. Problem oczywiście opisany z innego komputera a nie tego z którym mam problem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11652075
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10453
    Jaki system? Daj oba logi z OTL o ile uda Ci sie je utworzyc.
  • REKLAMA
  • #3 11652141
    Sink89
    Poziom 10  
    Nie dam rady zrobić żadnych operacji na komputerze więc logi odpadają.

marcinowskix, jakie pliki windowsa? Możesz jaśniej to opisać?

Edycja

Zostawiłem PC na jakieś 5 mi i po czasie komputer wyświetlił ikony i paski. Oraz komunikat

Cytat:
    notepad.exe - błąd aplikacji
    Aplikacja nie została właściwie zainicjowanana ( 0xc0000142 ). Kliknij przycisk OK by zakończyć.

O co chodzi?

I system operacyjny to Windows XP Professional z SP3
  • Pomocny post
    #4 11652241
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Tryb awaryjny z wierszem polecen tez nie dziala?
  • REKLAMA
  • #5 11652410
    Sink89
    Poziom 10  
    Kolobos napisał:
    Tryb awaryjny z wierszem polecen tez nie dziala?

Co mam w tym wierszu poleceń zrobić? Sam tryb niewiele mi mówi. Aczkolwie z tego co widzę to nie działa. Ciemne tło.

Poddaje się. Pobieram Hirens boot cd, zgram tylko kilka potrzebnych rzeczy zrobię format i mam nadzieję, że to pomoże...

Chyba, że ktoś z Was ma jakiś pomysł, jakiś sposób aby rozwiązać problem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 11652682
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Tlo ma byc ciemne, jezeli wyswietla sie wiersz polecen to dziala.
    Sciagnij OTL na innym komputerze przenies przy pomocy pendrive'a i hirens bootcd, nastepnie uruchom OTL z wiersza polecen.

Do tego na plycie z Hirens masz Cureit, przeskanuj przy jego pomocy dysk i sprawdz czy sa jakies infekcje (zapewne Sality).
  • Pomocny post
    #7 11652987
    smuteczek
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Wygląda na to że nie załadował się explorer.exe spróbuj załadować go z menadżerze zadań

Carl+alt+del >> nowe zadanie >> explorer
  • #8 11654263
    Sink89
    Poziom 10  
    Zgrałem potrzebne dokumenty a następnie sformatowałem PC. Doszedłem do wniosku, że tak będzie szybciej.

Dziękuje wszystkim za pomoc. Problem uważam za rozwiązany.

Wesołych! :x-mas:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem działającym na systemie Windows XP Professional z SP3, który po aktualizacji antywirusa nie wyświetlał ikon pulpitu ani paska zadań, a jedynie czarną tapetę. Próby dostępu do rejestru i uruchomienia trybu awaryjnego były nieudane. Użytkownik rozważał skanowanie w poszukiwaniu wirusów oraz naprawę rejestru, ale ostatecznie zdecydował się na sformatowanie komputera po zgraniu ważnych dokumentów. W trakcie dyskusji zasugerowano użycie narzędzi takich jak OTL i Hirens Boot CD do diagnostyki i skanowania systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA