logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SCANIA 114L 380 - Zacinająca się szyba kierowcy i problem z lusterkiem

Nerru 14 Gru 2012 23:51 4620 4
REKLAMA
  • #1 11653093
    Nerru
    Poziom 10  
    Witam , mam pytanie ;)
    Mianowicie chodzi mi o przyczynę zepsucia się szyby w Scanii 114 L.
    Raz się otwiera i zamyka , potem znowu nie .
    Nie działała przez tydzień , dzisiaj rano się otworzyła i tak śmigała do południa.
    Co może być przyczyną zacinania się szyby ( lewa strona kierowcy ) .
    Przy okazji przestało grzać prawe lustro...
    Tak ogólnie cała reszta elektryki jest w dobrym stanie .
    Przeleciałem bezpieczniki są ok , zdjąłem boczek drzwi , też jest ok .
    Przepiąłem prawą szybę na lewy przycisk szyby - działa , lewy dałem na prawy .. i nie działa.

Ma ktoś jakiś pomysł ?
    Pozdrawiam i liczę na pomoc . :)

Mateusz :D
  • REKLAMA
  • #2 11653156
    KJaniczak
    Poziom 25  
    Ocena: 179
    Witam.
    przeczyść styki w wiązce przy drzwiach, często takie usterki dzieją sie przez zaśniedzenie styków w tej kostce.
  • REKLAMA
  • #3 11653978
    daro111
    Poziom 31  
    Ocena: 859
    Witam.
    Sprawdź czy nie popękane przewody w przelotce między drzwiami a kabiną.Częsta przyczyna niesprawności szyb i lusterek a zwłaszcza po stronie kierowcy.Co do prawego lusterka sprawdź czy grzałka i połączenie z nią ok.
  • REKLAMA
  • #4 11657649
    habi7
    Poziom 15  
    Ocena: 114
    Witam.
    tak jak koledzy pisali. co do lustra to wypnij je z obudowy, weź multimetr i sprawdz czy do chodzi napięcie na wsuwkach, jesli tak to sprawa oczywista, oczywiscie mozesz tez sprawdzic mate grzewcza na przejscie (sprawdzaj na odpalonym aucie), co do szyby moze tez czarowac przekaźnik,albo poprostu o ile nie kable to silnik sie zacina.
  • #5 11666795
    Nerru
    Poziom 10  
    Właśnie dzisiaj zauważyłem , że kable pomiędzy kabiną , a drzwiami kierowcy są strasznie zgniecione , tzn chodzi mi o rurkę przez którą idą kable ;)
    Już nie miałem dzisiaj czasu na zabawe , ale postaram się jutro tam zajrzeć i dam znać co wyczarowałem ;) posprawdzam sobie jeszcze reszte tak jak piszecie ;)
REKLAMA