logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Vostro 1700 - uruchamia się tylko przez chwilę, brak obrazu

piotr979 15 Gru 2012 22:11 1770 5
REKLAMA
  • #1 11657054
    piotr979
    Poziom 2  
    Witam wszystkich,
    mam problem z moim starym laptopkiem Dell Vostro 1700. Otóż pewnego dnia przestal wyświetlać obraz na ekranie; co ciekawe, gdy miałem go już podłączyć do zewnętrznego monitora to naprawił się sam. Po ok. 2 tyg próbowałem podłączyć go do telewizora. Ponieważ mi się to nie udało (wydawało mi się wtedy , że może coś ze sterownikiem) to komputer wyłączyłem (wciąż był podpięty do TV przez VGA i wyświetlał obraz na monitorze gdy zamykał się Windows), ale gdy paręnaście minut poźniej próbowałem go właczyć ponownie to już nie zadziałał.

Od tego momentu przy próbie włączenia komputera nic się nie wyświetla na ekranie. Gdy wciskam caps lock czy numlock to widzę reakcję (zapalają sie diody), ale po chwili dysk twardy zaczyna coś czytać co trwa ok. 1, 1.5 sekundy i wtedy komputer już nie reaguje na żadne przyciski.
    Przy próbie startu działa też wejście do BIOSU (tak mi się w każdym bądź razie wydaje). Komputer nie podaje żadnego sygnału video na zewnątrz (próbowałem przez podłączenie monitora).
    Laptopa rozebrałem, powyciągałem Ram, karte graf i wpiąłem ponownie, ale nic to nie pomogło.
    Czy to może oznaczać uszkodzoną kartę graficzną ?(tutaj jest złączu PCI-e).

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 11657588
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    piotr979 napisał:
    Czy to może oznaczać uszkodzoną kartę graficzną ?

To najprawdopodobniejsza usterka.
    Tam siedzi jeśli dobrze pamiętam 8400GS - wadliwy chip. Możesz go wygrzać diagnostycznie (żadnych piekarników - hotair na 200*C i po rdzeniu przez kilka sekund, odpalaj laptopa póki gorący). Jeśli wstanie chip do wymiany.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 11658061
    piotr979
    Poziom 2  
    Dokładnie to jest 8600 (bodajże GT). Słyszałem o jakiś problemach związanych z pewnymi kartami graficznymi w tych kompach, ale nie wiem czy to dotyczy mojego. Mój został zakupiony w grudniu 2007...
    Zastanawia mnie tylko czy może być taka reakcja laptopa, że przy uszkodzonej karcie graficznej przy uruchomieniu zawiesza się po kilku sekundach. Jeszcze raz go rozbiorę i spróbuję pogdrzać ten układ.
  • REKLAMA
  • #4 11658180
    sk1977
    Spec od komputerów
    Układy z wadą wychodziły do 2009 r. włącznie (nie cały 2009), więc jeśli nie wymieniałeś to masz wadliwy chip.
    Objawy mogą być właśnie takie - prawdopodobnie zawiesza się na ładowaniu sterownika grafiki lub zmianie rozdzielczości na większą.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 11658379
    piotr979
    Poziom 2  
    Czyli teoretycznie wystarczy wymienić kartę grafiki? Widziałem taką ostatnio na allegro, więc może ją zakupię. Tylko pytanie czy ona też nie będzie wadliwa?
  • #6 11658408
    sk1977
    Spec od komputerów
    Sprawdź jaki ma DC chipu - na 90% też będzie wadliwa.
    Możliwe, że już grzana i długo nie podziała...

Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem jest wymiana chipu w karcie - kwestia oczywiście porównania kosztów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA