Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Multimetr FlukeMultimetr Fluke
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Brak iskry na świecy - Pilne !!!

06 Lut 2005 21:50 12552 34
  • Poziom 10  
    Podczas jazdy przy prędkości 120 km/h zgasł mi silnik, próbowałem go zapalić z biegu ale bez skutku, tak samo jak juz stałem. Kilka minut wcześniej nie mogłem zapalić ale po którymś razie udało się. Paliwo w zbiorniku było, pompa paliwa jest sprawna, akumulator sprawny, świece sprawne, a po wyjęciu świec i sprawdzaniu czy jest iskra okazało się że jej nie ma. Spreawdziłem rezystancję cewki, okazało sie że jest sprawna, kopółka rozdzielacza jest bez zarzutu. Nie mam iskry na świecy i nie wiem co jest tego przyczyną. Myślę jeszcze o alarmie, ma on funkcje odłączania zapłonu, i mimo ze alarm teoretycznie działa to może akurat zapłonu nie odblokowuje. Pomóżcie bo mi sie juz pomysły końcż. Problem dotyczy Seata Toledo 1993 1.6 benzyna, gaźnik.
  • Multimetr FlukeMultimetr Fluke
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 28  
    Jak zgaśnie sprawdź czy zasilana jest cewka, jeśli nie to sprawdź te odcięcie zapłonu o którym piszesz, ewentualnie tymczasowo je usuń i zobacz co się będzie działo.
  • Poziom 10  
    WoŹnY napisał:
    Jak zgaśnie sprawdź czy zasilana jest cewka, jeśli nie to sprawdź te odcięcie zapłonu o którym piszesz, ewentualnie tymczasowo je usuń i zobacz co się będzie działo.



    Problem w tym ze juz teraz wogóle nie moge go zapalić, jak pisałem cewka na uzwojeniu wtórnym i pierwotnym jest OK a co do odcięcia zapłonu przez alarm to jest mały problem bo nie wiem gdzie on jest ( nie zakładałem go ) po za tym słabo znam się na alarmach.

    Dodano po 2 [minuty]:

    elektrit napisał:
    Albo hallotron w aparacie,albo cewkomoduł.


    Cewka po zmierzeniu rezystancji okazała się sprawna. Prosiłbym cos więcej na temat tego hallotronu, co to jest, gdzie to się mieści ? Seat posiada klasyczny rozdzielacz.
  • Poziom 13  
    Kiedys mialem tak z oplem astra,okazalo sie ze w aparacie bylo cos popsute,ale naprawa nie miala sensu,koszty naprawy byly duzo wyzsze niz sam aparat,ktory kupilem na szrocie z gwarancja,wymienilem go i po klopocie.A jaki to samochod?Bo naprzyklad Polonez jak zlapie wilgoci gdzies na przewodach,tych zasilajacych cewke.Moze sprobuj skolowac-pozyczyc za zastaw aparat i z pomocna dlonia zalozcie ten drugi wtedy sie okaze czy trzeba bedzie szukac dalej.
  • Poziom 10  
    oost napisał:
    Kiedys mialem tak z oplem astra,okazalo się ze w aparacie bylo cos popsute,ale naprawa nie miala sensu,koszty naprawy byly duzo wyzsze niz sam aparat,ktory kupilem na szrocie z gwarancja,wymienilem go i po klopocie.A jaki to samochod?Bo naprzyklad Polonez jak zlapie wilgoci gdzies na przewodach,tych zasilajacych cewke.Moze sprobuj skolowac-pozyczyc za zastaw aparat i z pomocna dlonia zalozcie ten drugi wtedy się okaze czy trzeba bedzie szukac dalej.


    Problem dotyczy Seata Toledo, pomysł z podłożeniem innego aparatu jest dobry, sęk w tym ze nie mam skąd skołować drugi taki sam....Nie chciałbym też kupować jakieś nowe części zanim nie będę pewny co jest uszkodzone, pewnie rozwiązanie jest banalne tylko wpaść na nie.
  • Multimetr FlukeMultimetr Fluke
  • Poziom 13  
    Ale SEAT to volkswagen sproboj na szrocie moze gdzies beda mieli taki aparat,spytaj czy ci da gwarancje na niego-ja tak zrobilem,okazalo sie ze powrocilo wszystko do normy to go zostawilem.
  • Poziom 34  
    Na 90% czujnik Halla (już Ktoś Ci to sugerował). Sprawdź występowanie impulsów z czujnika Halla. Użyj szukaj temat Halla był poruszany.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    Poziom 34  
    Metoda prosta i skuteczna tylko skąd
    elektrit napisał:
    będzie słychać charakterystyczne klikanie wtryskiwacza.
    w gaźnikowcu ?



    ------------------------------
    Do Elektrita :
    Silnik 1Z to faktycznie monowtrysk ale EZ to Pierburg 2E3 a takie silniki występują w Toledo 1,6 z 93r. Ale to tak na boku "poza konkurencją" :)
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 13  
    Jeżeli masz wtrysk to powinieneś mieć pamięć błędów w komputerze sterującym. Poszukaj jak wejść do pamięci i uruchomic program diagnostyczny ... może on coś wskaże, niestety nie mam pojęcia czy jest, jak uruchomić i ile usterek może wskazać. Blokada zapłonu ... tak się tylko mówi, a tak naprawde to musi odcinać wtrysk paliwa, a nie iskrę, bo możnaby było nieźle uszkodzić silnik ... poza tym nie można wtedy kompletnie zakręcić silnikiem, bynajmniej u mnie w samochodzie tak to działa ... myślę że z alarmem jest wszystko w porządku.
  • Poziom 21  
    Witam, Widzę,że niektórzy nie czytają dokładnie do końca.
    Kol Foo napisał:
    Problem dotyczy Seata Toledo 1993 1.6 benzyna, gaźnik.

    Działanie czujnika łatwo jest sprawdzic za pomocą kontrolki z żaróweczką 12 volt
    Kontrolkę podłącza się do zacisków cewki zapłonowej - zacisk 1 oraz 15
    Z kopułki aparatu zapłonowego wyciąga się przewód WN idący do cewki i zwiera go się z masą najlepiej jakimś dużym krokodylkiem, ręką bym nie radził, bo może popieścić.
    Wtedy przy kręceniu rozrusznikiem przy sprawnym czujniku kontrolka powinna mrugać.
    sprawdź czujnik w ten sposób.
  • Poziom 12  
    Mieczysław napisał:
    Działanie czujnika łatwo jest sprawdzic za pomocą kontrolki z żaróweczką 12 volt
    Kontrolkę podłącza się do zacisków cewki zapłonowej - zacisk 1 oraz 15
    Z kopułki aparatu zapłonowego wyciąga się przewód WN idący do cewki i zwiera go się z masą najlepiej jakimś dużym krokodylkiem, ręką bym nie radził, bo może popieścić.
    Wtedy przy kręceniu rozrusznikiem przy sprawnym czujniku kontrolka powinna mrugać.
    sprawdź czujnik w ten sposób.


    Ja sądzę że zacząć trzeba od zasilania cewki- miałem kiedyś podobny przypadek: raz odpalał , raz nie - brak iskry. Okazało się że to zaśniedziałe styki przy bezpiecznikach -wyczyściłem i do tej pory z tą usterką nie ma problemów.
  • Poziom 27  
    Witam.
    Ja bym odłączył w takim przypadku przewód od cewki do modułu zapłonu elektronicznego i podłączył go do masy.
    Jak iskra będzie to prawdopodobnie padł moduł.
    Może stabilizacja w nim nie pracuje dobrze, a to może wiązać się z sprawdzeniem alternatora czy przy wysokich obrotach utrzymuje prąd ładowania. Co za tym idzie też napięcie.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 34  
    Może tylko stacyjka- nie ma "15"
    Sprawdż kontrolką czy na cewce podczas kręcenia rozrusznikiem jest napięcie/nie gaśnie kontrolka/.
  • Poziom 10  
    dzięki za wszystkie porady, spróbuję każdej aby go uruchomić, widziałem też kilka opisów odnoszących się do auta z wtryskiem. Ja posiadam Seata z gaźnikiem, prawdziwym gaźnikiem, z przepustnicą i pływakiem, nie jest to żaden monowtrysk itp. Cewka jest cewką ( mimo że nie ma walcowatego kształtu jak np. w dużym fiacie ale to nadal chyba tylko cewka). No i rozdzielacz klasyczny, z palcem itd.

    Dodano po 18 [minuty]:

    Mieczysław napisał:
    Witam, Widzę,że niektórzy nie czytają dokładnie do końca.
    Kol Foo napisał:
    Problem dotyczy Seata Toledo 1993 1.6 benzyna, gaźnik.

    Działanie czujnika łatwo jest sprawdzic za pomocą kontrolki z żaróweczką 12 volt
    Kontrolkę podłącza się do zacisków cewki zapłonowej - zacisk 1 oraz 15
    Z kopułki aparatu zapłonowego wyciąga się przewód WN idący do cewki i zwiera go się z masą najlepiej jakimś dużym krokodylkiem, ręką bym nie radził, bo może popieścić.
    Wtedy przy kręceniu rozrusznikiem przy sprawnym czujniku kontrolka powinna mrugać.
    sprawdź czujnik w ten sposób.



    Zaciski 1 oraz 15 są dla mnie jasne tylko o jaki czujnik chodzi ? Mam tylko stracha przed tym zwarciem przewodu WN z masą, czy cos nie rozwalę przy okazji ?
  • Poziom 34  
    Chodzi o wspomniany już powyżej czujnik Halla, który znajduje się wewnątrz aparatu zapłonowego.
  • Poziom 10  
    MIECZYSŁAW - czy zwierając przewód WN z masą nie uszkodzę czegoś przy okazji ?
  • Pomocny post
    Poziom 21  
    Witam, nie uszkodzisz. Ten sposób sprawdzenia czujnika Halla jest podany w ksiażce Audi 80 sam naprawiam inż Etzolda.

    Tylko nie kręc dłużej rozrusznikiem niż pięć sekund.
  • Poziom 10  
    MIECZYSŁAW - właśnie sprawdziłem Twoją metodą, kontrolka nie zapaliła się ani razu, kręciłem kilka razy i nic. Czy to oznacza w takim razie uszkodzony czujnik halla ? Jeśli tak to czy sam ten element jest wymienialny czy musze kupić cały aparat ?
  • Poziom 21  
    To jest element wymienialny. Musisz to zrobić oczywiscie delikatnie aby nie uszkodzic pierścienia , który wirując wytwarza impulsy. U mnie w audi 80 na ośce na której osadzony jest palec trzeba było wykręcić wkręt znajdującu sie w osi ośki.( aparat jzapłonowy jest nie demontowany)
    To wykręceniu wkręta delikatnie musisz ściągnąć pierścień. U mnie był tak zapieczony na ośce,że musiałem z braku czegoś profesjonalnego kapnąć kroplę płynu hamulcowego między pierścień a ośkę. Pomogło, pierścień prawie sam zszedł.Podczas zdejmowania musisz uważa,aby nie wypadł i nie zginął Ci kołeczek ustalający pierścień na ośce. Gdy tego dokonasz, to pozostały Ci tylko dwa wkręty którymi mocowany jest czujnik. Myślę,że Seat bedzie miał tak samo jak Audi.
    Kolejność montażu jest odwrotna.
    Pamiętaj, pogięty pierścień uszkodzi Ci nowy czujnik, gdy go zagniesz staraj sie go wyprostować bazując na powierzchni, którą bedziesz widział z góry.Ja do prostowania używałem nasadek od kluczy nasadowych. Dopasowałem średnicę i na idealnie równej powierzchni wystarczyło lekkie uderzenie młoteczkiem, aby pierścień odzyskał dawny kształt. Po założeniu, przed odpaleniem popróbuj, czy piescień nie bedzie zawadzał o czujnik. Może w opisie to groźnie brzmi, ale wymiana jest dosyć prosta, nalezy tylko mysleć i nic na siłę.
    Życzę powodzenia.


    A i jeszcze jedno. To sprawdzenie jest przy założeniu,że cewka zapłonowa jak i moduł są sprawne!!!
  • Poziom 10  
    heh, nie ma co, opis brzmi dramatycznie, ale będę się starał, pytanie tylko, czy muszewyciągać do tego cały aparat z silnika ? czy czeka mnie po takiej wymianie ustawianie zapłonu?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    elektrit napisał:
    Sorry,ale guzik w ten sposób sprawdziłeś.No,najwyżej to czy jest komutowane uzwojenie cewki.A nie wiesz czy jest sprawny moduł,instalacja.Nie łap się od razu za hallotron.Mam nadzieję że sprawdziłeś rzecz podstawową-ściągłeś kopułkę i skontrolowałeś czy kręci się wałek aparatu?



    jedno jest pewne, wałek aparatu sie kręci areszta no cóż, wychodzi na to że poszedł hallotron a jeśli nie to co ?
  • Poziom 34  
    Na 100% sprawdzisz sam czujnik Halla w następujący sposób:
    Wyjmujesz aparat zapłonowy (wcześniej zaznaczając ryską jego położenie aby zamontować w takim samym położeniu i zwracając uwagę na położenie palca rozdzielacza bo niekiedy można aparat "żle włożyć", zsuwasz gumkę z wtyczki idącej do aparatu. Są tam trzy piny - 0 + , pod 0 podłacząsz ujemny przewód miernika, dodatni przewód miernika podąłczasz pod + we wtyczce lub bezpośrednio na plus akumulatora. Wyjmujesz kabel wysokiego napięcia z aparatu zapłonowego (idący od cewki) i łączysz go z masą samochodu, włączasz zapłon i powoli obacasz osią aparatu zapłonowego. Woltomierz powinien naprzemian pokazywać napięcie ok. 12V i brak napięcia. jak nie będzie zmian napięcia to na 100% uwalony czujnik Halla.

    Jęsli podpinasz się bezpośrednio pod + akumulatora to nie musisz robić czynności które wytłuściłem.
    Może opis wygląda groźnie ale jest to chwilka roboty, ważne jest tylko aby nie zrobić zwarcia podczas "zabawy". Najbezpieczniej (jeśli się nie znasz a nie chcesz zrobić przypadkowego zwarcia) robić to z czyjąś pomocą wtedy jest "więcej rąk". Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    Poziom 21  
    Foo, przemyślałem sprawę i po paru browarkach doszedłem do wniosku,że Hall u Ciebie chyba jest ok. Bowiem jak sobie dobrze przypominam( miałem awarię czujnika Halla 5 lat temu), to u mnie przy niesprawnym czujniku kontrolka swieciła sie CAŁY CZAS!
    Proponuje więc sprawdzic,czy masz napięcie na zacisku 15 cewki zapłonowej przy właczonym zapłonie oraz czy ono jest także przy włączonym rozruszniku. Jak nie bedzie, to szukaj usterki na drodze stacyjka - cewka WN.
  • Pomocny post
    Poziom 27  
    Widzę że każdy się tu rozpisuje a efektu nie ma.
    DLACZEGO NIE MAMY JESZCZE ODPOWIEDZI CZY UKŁAD ZASILANIA CEWKI ORAZ ISKRY NA ŚWIECY JEST PEWNY. ZGODNIE Z MOIM LUB INNYCH OPISEM.
    MOIM ZDANIEM HAL JEST OSTATNIM ELEMENTEM KTÓRY MÓGŁ POLECIEĆ.
    WAŻNE SĄ TEŻ PRZEWODY.
    NIE PRĘDZEJ BYŁO BY PODECHAĆ DO SERWISU.
    MOŻNA TEŻ O POMOC ZAPYTAĆ KOGOŚ NA MIEJSCU, SAM GDY BYM MIESZKAŁ BLISKO I WIEDZIAŁ Z SKĄD JESTEŚ MOŻE BYM PODJECHAŁ, W KOŃCU BEZ SAMOCHODU TO JAK BEZ TLENU.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • Poziom 10  
    marcinelektronik napisał:
    Widzę że każdy się tu rozpisuje a efektu nie ma.
    DLACZEGO NIE MAMY JESZCZE ODPOWIEDZI CZY UKŁAD ZASILANIA CEWKI ORAZ ISKRY NA ŚWIECY JEST PEWNY. ZGODNIE Z MOIM LUB INNYCH OPISEM.
    MOIM ZDANIEM HAL JEST OSTATNIM ELEMENTEM KTÓRY MÓGŁ POLECIEĆ.
    WAŻNE SĄ TEŻ PRZEWODY.
    NIE PRĘDZEJ BYŁO BY PODECHAĆ DO SERWISU.
    MOŻNA TEŻ O POMOC ZAPYTAĆ KOGOŚ NA MIEJSCU, SAM GDY BYM MIESZKAŁ BLISKO I WIEDZIAŁ Z SKĄD JESTEŚ MOŻE BYM PODJECHAŁ, W KOŃCU BEZ SAMOCHODU TO JAK BEZ TLENU.
    Pozdrawiam.
    Marcin.



    Korzystałem z podawanych tu porad ale niestety nie wyjaśniłem tym usterki i nie usunąłem jej jednakże dziękuję wszystkim za tak duże zaangażowanie. Jutro jadę do mechanika, pewnie skroi mnie jak za zboże ale cóż...Jak naprawi to podzielę się wiadomościami na temat przyczyny, ciekawe co znajdzie. MARCINELEKTRONIK - dzięki za chęć podjechania do mnie, ale niestety mieszkam....w Gdyni a bez auta faktycznie jak bez tlenu, cały tydzień jestem bez auta, a mam dziecko chore i jest mi niezbędny, mam nadzieje że nasz miejscowy mechanik jakoś sobie poradzi i będzie mało kasował, hehehe. Dzięki raz jeszcze wszystkim za porady !!!! Cewka jest dobra, przewody też chyba faktycznie wszystko wskazuje na hall.