logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

STK200 i Bascom-Avr: Zawieszanie przy writing ROM i identyfikacji chipu

Nook17 06 Lut 2005 22:05 3507 27
REKLAMA
  • #1 1204930
    Nook17
    Poziom 11  
    Witam wszystkich złożyłem sobie programator stk200 i skromną płytkę testową. Problem polega na tym że podczas programowania Bascom-Avr wyskakuje okienko w którym jest „writing ROM” i stoi. Jak się go pchnie dalej to wyskakuje „Difference at 0000” i nic się nie dzieje. Jak biorę „manual program” to wyskakuje „Could not identify chip with ID:000102” i przechodzi dalej tam klikam na „identify chip” i nic ale jak odepnę i przypnę z powrotem zasilanie to znajduje procka (przy okazji AT90S2313) i to tyle jeżeli chodz o programowanie w tym programie.
    Teraz ATMEL AVR ISP i tu eureka można weryfikować, kasować i nagrywać super !!! ale każdą operacje trzeba poprzedzić wyłączeniem i włączeniem programatora od zasilania oraz podaniem na reset stanu niskiego ...
    DLACZEGO ???
    Proszę o pomoc i z góry dziękuje ...
  • REKLAMA
  • #2 1206446
    amachaj
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Jeśli jesteś pewien, że złączka i wtyk DB25 ma sygnały MOSI,RST,SCK,MISO na prawidłowych stykach to na 100 % za długi przewód. Już 2 razy miałem taki przypadek.
  • #3 1207369
    Nook17
    Poziom 11  
    Jak programuje to chyba są w odpowiednim miejscu te styki i sygnały na nich sa ponieważ programuje, odczytuje i weryfikuje. Reset też działa. A co do przewodu hmmm ma 1,5m i jest to kabelek drukarkowy. Zaraz go potne i zobaczymy :)

poki co dzięuje ....

Dodano po 4 [godziny] 2 [minuty]:

No niestety po skróceniu kabla nic się nie zmienilo :(

Pomocy !!!
  • #4 1208404
    michalgorny

Poziom 17  
    Ocena: 15
    ja mam programator-zestaw uruchomieniowy model 300-K z Nowego Elektronika... i nie chce mi to chodzic tak jak powinno.

Walcze juz 5 dzie z tym... i jedyne co zyskalem, to mozliwosc weryfikacji procesora i zczytywanie jego pamieci po tym, jak wylaczylem w options/advanced "signature check"

czy ktos opisze jak od a do z zaprogramowac cokolwiek tm zestawem??
    Konto firmowe:
    INTERELEKTRON
    Lesna 13, Wieliczka, 32-020 | Tel.: 600-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: www.twoj-elektryk.com.pl
  • #5 1208517
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Jak podłączam do procka sam programator bez zasilania, to wyskakuje mi takie samo okienko jak Tobie. W związku z tym tam szukałbym błędu. Jest jakiś szkopuł w zasilaniu procka. Sprawdź pin RESETU, tam może się okazać że nie masz rezystora podciągającego do plusa, tylko bezpośrednie podłączenie do plusa, to błąd i trzeba by go poprawić.

To jakaś typowa płytka testowa, czy sam ją robiłeś? Napisz jaka to!
  • REKLAMA
  • #6 1213213
    Nook17
    Poziom 11  
    Ma ktoś pomysł co zrobić z tym moim programatorem ??? może to wina zasilania zrobione na ua 7805 na wej +12 z zasilacza kompa...
  • #7 1213269
    Wojtek_P
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    A czy możesz powiedzieć jak zasilasz programator i układ testowy z mikrokontrolerem?
  • #8 1213584
    Nook17
    Poziom 11  
    Zasilanie jest na płytce testowej podpięte bezpośrednio między innymi do mikrokontrolera. Zasilanie programatora jest pociągnięte z płytki testowej za pomocą tasiemki ok 42cm w tasiemce są równiez (MISO, MOSI, CSK, GND i RESET) Programator zrobiony na SN74HC244N.
    Ostatnio zaczełem programowaćza pomocą PonyProg i jest troszeczke lepiej w tym sensie że nie musze tak często odłanczać zasilanie ale oczywiście bez tego się nie obędzie bo na jakieś 10 prób 8 razy trzeba obłączyć Vcc. Nie wiem też dlaczego podczas programowania musze odłączać od układu linie 7 z portu B gdzie jest (SCK) a reset musi być zwarty do GND...

Czekam na pomocną dłoń :)
  • #9 1213860
    elektryk marcin
    Poziom 11  
    W Eelktronice Dla Wszystkich jest prowadzony kurs bascoma avr (albo był bo już kilku numerów nie mam) tam było wszystko dokładnie opisane co i jak skonfigurować aby wszystko działało.
    Jak nie znajdziesz materiałów to daj znać może znajdę czas i Ci podrzuce jakieś skany
  • #10 1215162
    Nook17
    Poziom 11  
    tzn, że problem tkwi w konfiguracji oprogramowania a nie jest to wina programatora czy płytki testowej ???
  • REKLAMA
  • #11 1215644
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 1215698
    Nook17
    Poziom 11  
    Dziękuje bardzo za rade. Niestety dopiero po niedzieli będe miał możliwosc sprawdzenia i dopiero wtedy się odezwee i napisze jak poszło.

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki...
  • #13 1216207
    Wojtek_P
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Ja zrobiłem STK200 dokładnie według schematu (z www.btc.pl) , który załączam, nic nie pominąłem :) i działa bezbłędnie. Zrobiłem w sumie 4 takie programatory i równie dobrze działają na różnych komputerach i z różnymi programami (Pony Prog, Bascom-AVR).
    :arrow: grzesdc pewnie miałeś na myśli MISO a nie MOSI mówiąc o podciągnięciu do +5V.
    Załączniki:
    • zl2prg.zip (199.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 1216324
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    z moich doswiadczen z STK200 moge napisac ze zlozylem zestaw 300-K i dziala bezproblemowo, dzialaja wszystkie funckje tak jak powinny a do programowania uzywam AVRProg z ZVR Studio....
  • #15 1218054
    mcy
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Ja też skłądalem stk200. Początkowo zgłaszał podobne błędy jak twój.
    Obecnie działa bezbłędnie. Moje poćztkowe niepowodzenie polegało na niesprawdzeniu kabla LPT - pop prostu firmowy kabez nie miał 1:1 podłączonych wyprowadzeń tzn od kompa kabel był przylutowany do 1 a od strony programatora do 10. Dodatkowo miłem zamienione złącze DB25, tzn tam gdzie powinno być 1 było 25. Efekt przypominał Twoje objawy. Po poprawieniu programator chodzi bez żadnych problemów pod każdym programem obsługującym stk200.

Pozdrawiam
  • #16 1226958
    michalgorny

Poziom 17  
    wiadomość, jaką otrzymałem w serwisie firmy Nowy Elektroniki: do programowania at90sxxxx z kwarcem szybszym niż 4MHz konieczne jest dołączenie zewnętrznego zasilania.

Dodam jeszcze, że dabel łączący programator z komputerem powinien być (wg moich prób ) krótszy niż 50 cm

Wiem, że to trochę utrudnia pracę, że niesty niewiele da się na to poradzić.

Dla pełnej informacji port LPT powinien być ustawiony w trybie SPP lub ECP+SPP - to też informacja pochodząca z serwisu. Ja programuję (w zasadzie to zaczynam zabawę z tym) na ustawieniu spp i jest ok
    Konto firmowe:
    INTERELEKTRON
    Lesna 13, Wieliczka, 32-020 | Tel.: 600-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: www.twoj-elektryk.com.pl
  • #17 1227040
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 570
    ja korzystam z stk200 od dawna kilka lat kabel do lpt ma 3m ! i działa bez kłopotu . Poza tym problemy moga wynikac z 2 rzeczy zastosuj 74HC244 i sprawdz co masz dopiete do resetu atmela poza progiem bywa ze podłączony uklad
    RC skutecznie blokuje zerowanie procesora przez programator czesto uklady zerujace nie maja wyjscia typu open colector i blokuja poziomem logicznym zerowanie procesora źródlem zewnętrznym
  • #18 1227237
    michalgorny

Poziom 17  
    mam zestaw 300-K i nie widze tam zadnego ukladu RC, ktory moglby wprowadzac utrudnienia w programowaniu.

ale na wselki wypadek sprawdze to jeszcze raz
    Konto firmowe:
    INTERELEKTRON
  • #19 1227596
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 1232824
    mcy
    Poziom 15  
    Co do długości kabla LPT to zgadza się z kamyczkiem, ja mam przedłużkę portu LPT (25 żyłowy w ekranie) o długości 3m, programator na 74HC244 i kabel 10 żyłowy ISP (z PC-ta chyba był do podłączenia portu com na śedziu) o długości 40 cm. Łącznie to ok 3,40 metra. I działa bezbłędnie.

Jeszcze raz namawiam - sprawdź dokładnie połączenia i czy nie są pozamieniane kable na wtyczkach.
  • REKLAMA
  • #21 1233715
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 1235504
    michalgorny

Poziom 17  
    w takim razie mam pytanie: dlaczego mi nie dziala to na lugim kablu?? jak ma byc stawiony w biosie port LPT - tzn SPP, Normal, ECP... ??

I jeszcze jedno czy da sie wysterowac port LPT sygnalami CMOS?? czy moze potrzebne jest jednak trochę prądu... tak jak z TTL'a

Prosze pomzcie, bo zmontowalem uklad analizatora stanow logicznych na lpt z ukladem 4050 i nie mam odczytow na liniach portu
    Konto firmowe:
    INTERELEKTRON
  • #23 1237792
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 1238418
    mcy
    Poziom 15  
    Kabel LPT od drukarki 25 żyłowy zakończony z jednej strony złączem CENTRONICS, które odciąłem. Założyłem wtyczkę DB25 męską i polutowałem żyły uważając, aby połączenia pomiedzy wtyczkami były takie same 1:1. Czyli 1 na DB25 żeńskiej była połaczona z 1 na DB 25 męskim.
    Ponieważ ja wcześniej wspominałem pomyliłem się przy lutowaniu złącza DB25 do płytki nie chodził mi programator, objawami przypomiał zachowanie Twojego. Pomierzyłem napięcia miernikiem i nie zgadzaly się one ze schematem tzn. oba sygnały strobujące nie były równe 0V przez co bufor 74HC244 nie mógł przesyłać danych. Po analizie okazało się że pozamieniałem wejścia złącza DB tam gdzie było 1 powinno być 25. Układ programatora był po prostu żle podłączony do portu i stąd całe zamieszanie.
    Inny sposób sprawdzenia portu to uruchom sobie oprogramowanie -monitor portu LPT - poszukaj w google, w tej chwili go nie mam. Monitorem możesz włączać wyłączas poszczególne linie na LPT. Sprawdź sobie to na mierniku - stan niski 0V wysoki około 5V. W ten sposób upewnisz się, że nie masz zwalonego portu LPT.
    Aha, ustawienia biosu dla STK 200 nie grają roli Ja mam ECP+EPP też testowałem dla obu ustawień zamiast zająć się kablem.
    Może masz niskiej jakości kabel LPT.
    Sprawdź też zasilanie STK200 Wszak programator i układ 74HC244 musi być zasilany z gniazda ISP. Powinno być 5V i lepiej nie przkraczać wartości bo LPT to nie RS i nie toleruje napięć wyższych niż 0,6 V od napięcia zasilania.
    To wszystko co mi przychodzi na myśl.

Pozdrawiam
    i powodzenia
  • #25 1287063
    formatyk
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam

Mam dwa programatory stk200, nie moge powiedziec co maja w srodku, bo kupilem gotowe i sa zalane zywica.

Dzialaja oba dobrze, kiedy sa podlaczone do starawego laptopa.

Problem sie zaczyna, gdy chce je podlaczyc do stacjonarnego kompa.
    W Atmel AVR ISP dziala odczyt i Erase, ale przy programowaniu wyskakuja
    rozsiane błędy (mniej wiecej 1 bajt na 100 jest zly). Sprawdzalem na dwoch kompach. W PonyProg wogule nie chce programowac, ale czyta proca dobrze.

W czym moze tkwic problem ? Czym sie rozni port rownolegly w laptopie i
    stacjonarnym?

Gdzies wyczytałem, ze programator moze nie dzialac na szybkim komputerze. (a laptop nie jest szybki, stacjonarny dosc dobry). Co zrobic w takim przypadku ?
  • #26 1287247
    michalgorny

Poziom 17  
    jesli na szybkim komputerze nie chce dzialac programowanie to niestety trzeba ustawic odpowiednie opoznienie wysylania danych do procka.

w roznych programach robi sie to w roznym miejscu.
    opoznienia mozna stawiac praktycznie na maksymalne dostepne bo fakt czy procek bedzie sie programowal 4 czy 8 sekund nie robi wielkiej roznicy przeciez.

Pozdrawiam wszystkich AVRowcow
    Konto firmowe:
    INTERELEKTRON
  • #27 1291568
    formatyk
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    michalgorny napisał:
    jesli na szybkim komputerze nie chce dzialac programowanie to niestety trzeba ustawic odpowiednie opoznienie wysylania danych do procka.

w roznych programach robi się to w roznym miejscu.
    opoznienia mozna stawiac praktycznie na maksymalne dostepne bo fakt czy procek bedzie się programowal 4 czy 8 sekund nie robi wielkiej roznicy przeciez.

Pozdrawiam wszystkich AVRowcow

Dzieki za podpowiedz.
    Udalo mi sie zaprogramowac uzywajac SiProg (polski program). Naprowadzilo mnie to na ustawienie Invert RESET w ponyprog i on tez ruszyl (:

btw. nie uzywam AVR tylko atmelka 89s8252 i programuje sie wraz z weryfikacja okolo minuty (samo programowanie 40s). Czy na AVR jest o tyle szybciej, czy masz maly programik ? (moj wazy 10K w BIN)

pozdrawiam
  • #28 1292216
    michalgorny

Poziom 17  
    no nic dziwnego ze to tyl zajmuje... bo musi. transmisja jest dosc powolna ze wzgledu na rodzaj polaczenia, koniecznosc weryfikacji i cala mase innych rzeczy. przy takim rozmiarze programu moze to trwac kolo minuty
    Konto firmowe:
    INTERELEKTRON

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy programatora STK200 zbudowanego samodzielnie oraz testowej płytki, gdzie podczas programowania w Bascom-AVR proces zatrzymuje się na etapie "writing ROM" i pojawia się błąd "Difference at 0000". Manualne programowanie zgłasza "Could not identify chip with ID:000102", a identyfikacja układu działa tylko po odłączeniu i ponownym podłączeniu zasilania. W Atmel AVR ISP programowanie działa, ale wymaga każdorazowego resetu zasilania i niskiego stanu na linii RESET. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny: zbyt długi kabel LPT (zalecane skrócenie do poniżej 50 cm), błędne połączenia w kablu DB25 (zamienione piny), brak rezystora podciągającego na linii RESET, niewłaściwe ustawienia portu LPT w BIOS (SPP lub ECP+SPP), konieczność zastosowania bufora 74HC244 dla stabilizacji sygnałów na długich kablach, oraz problemy z zasilaniem (np. stabilizator 7805 z zasilacza komputerowego). Zalecane jest podciągnięcie linii MISO rezystorem 10-100 kΩ do +5V oraz dołączenie kondensatora 100nF między SCK a GND. Problemy z programowaniem na szybkich komputerach można rozwiązać przez ustawienie opóźnień transmisji w oprogramowaniu. Wskazano także, że układy RC na linii RESET mogą blokować poprawne zerowanie mikrokontrolera. Użytkownicy potwierdzają, że poprawne połączenia, odpowiednia konfiguracja oprogramowania i sprzętu oraz stosowanie bufora 74HC244 zapewniają bezproblemowe działanie programatora STK200 z różnymi programami (Bascom-AVR, PonyProg, AVRProg).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA