logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI CX-600 - Próba sformatowania partycji C z nieoczekiwanym problemem

MyBijaCZ 17 Gru 2012 00:21 1476 7
REKLAMA
  • #1 11662438
    MyBijaCZ
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam,
    mam problem z moim notebook'iem. Mianowicie mam zamiar sformatować partycje "C" na której znajduje się windows, oraz wszystkie programy które dotychczas zainstalowałem, a potem zainstalować Windowsa 7.
    Znalazłem na forum temat z fajną instrukcją tłumaczącą jak to zrobić:
    Link

No i postępowałem zgodnie ze wskazówkami, ale już na samym początku natrafiłem na problem. Nie wiem czy dostałem przy zakupie windowsa. Na spodzie laptopa jest kod instalacyjny, a w pudełku mam jedną płytę...

Po wsadzeniu ww. płyty do nośnika, windows ładuje pliki tak jak w punkcie 5, w linku który podałem wyżej.
    Po załadowaniu plików, wyskakuje okno którego istnienia nie rozumiem:

Może ktoś będzie w stanie mi wytłumaczyć w czym tkwi problem :)
    Dziękuje i pozdrawiam.

PS.
    Proszę się ze mnie nie śmiać, jeżeli wychodzę na laika. Wielokrotnie instalowałem Win XP oraz formatowałem różne dyski, ale tutaj akurat potrzebuje pomocy. Nigdy nie miałem styczności z Win 7, i nie wiem dokładnie jak rozwiązać mój problem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11662469
    pitrala1
    Poziom 33  
    Ocena: 111
    Zapewne masz tutaj partycję recorvery, z całym syfem od msi. Zapewne próbujesz zainstalować system z tej partycji, nie polecam tego. Poszukaj na internecie obraz 1:1 win7, zainstaluj system aktywując go kodem z nalepki, i już masz czyściutki system :)
  • REKLAMA
  • #3 11662513
    MyBijaCZ
    Poziom 9  
    Czyli, po prostu muszę mieć czystego Win7. Czyli jak pożyczę od znajomego i użyje mojego kodu aktywacyjnego, będzie wszystko działało? BIOS po rozruchu nie przeniesie mnie do tej partycji recovery, jak to ją sam nazwałeś?

Zakładam, że wszystko wytłumaczyłeś wyżej, ale zrozum, po prostu lubię mieć co do wszystkiego pewność :) Zwykła odpowiedź twierdząca mi wystarczy no i oczywiście odwdzięczę się punkcikami :)
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #4 11662659
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Wcześniej wykonaj na DVD/pena recovery bo gdyby zaszła konieczność przywrócenia oryginalnego systemu to nie będziesz mógł przywrócić. Instalacja nowego systemu spowoduje ,że funkcja przywracania oryginalnego systemu przestanie działać. Może być potrzebna przy sprzedaży sprzętu.
    Tak można zrobić jak napisałeś.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #5 11663073
    pitrala1
    Poziom 33  
    Bardzo możliwe, że po wstępnej aktywacji wyskoczy, że masz nieoryginalny system. Trzeba potem aktywować przez linię telefoniczną.
  • REKLAMA
  • #6 11663497
    MyBijaCZ
    Poziom 9  
    linuks napisał:
    Wcześniej wykonaj na DVD/pena recovery bo gdyby zaszła konieczność przywrócenia oryginalnego systemu to nie będziesz mógł przywrócić

W jaki sposób mam zrzucić recovery na pen drive'a? Nie bardzo wiem.

PS.
    Dziękuje wszystkim za pomoc. :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 11663856
    pitrala1
    Poziom 33  
    Jeśli system, który masz teraz na kompie jest oryginalny, który miałeś wgrany kiedy kupiłeś laptopa, to na 100% masz wgrany program, za pomocą którego robisz recorvery. Uruchom ten program, przygotuj jakieś 5 sztuk płytek, i program wypali Ci windowsa na tych płytkach.
    Jeśli nie możesz znaleźć takiego progamu, to daj screen z panel sterowania -> programy.
  • #8 11663917
    MyBijaCZ
    Poziom 9  
    Proszę bardzo:

MSI CX-600 - Próba sformatowania partycji C z nieoczekiwanym problemem MSI CX-600 - Próba sformatowania partycji C z nieoczekiwanym problemem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z formatowaniem partycji "C" w notebooku MSI CX-600 w celu zainstalowania systemu Windows 7. Po rozpoczęciu instalacji z płyty, napotyka nieoczekiwany komunikat. Użytkownicy forum sugerują, aby zamiast instalacji z partycji recovery, poszukał obrazu systemu Windows 7 i użył kodu aktywacyjnego z nalepki na laptopie. Zwracają uwagę na konieczność wykonania kopii zapasowej oryginalnego systemu przed instalacją nowego, aby móc przywrócić system w razie potrzeby. Użytkownik pyta również o sposób zrzucenia recovery na pendrive'a.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA