logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alcatel OT501 - Jak odzyskać dane po wgraniu nowego flasha?

spoli 07 Lut 2005 08:19 2088 3
REKLAMA
  • #1 1205580
    spoli
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Jestem posiadaczem Alcatela OT501 z softem w wersji BE5v124 (z budzikiem). Niedawno za dużo bawiłem się telefonem i jak to bywa z tą wersją softu nieumyślnie zablokowałem sobie budzik. Przywykłem do używania budzika z telefonu i dlatego mi go brakuje. Poza tym denerwuje mnie komunikat który widzę przy próbie wejścia do menu budzika: "Usługa nie jest dostępna".
    Postanowiłem sflashować ten telefon od nowa. Mam wszystkie narzędzia i flashownie przebiega OK. Po wgraniu flasha wszystkie opcje menu są dostępne, łącznie z budzikiem :)
    Problem polega na tym, że w pamięci telefonu miałem zapisanych dużo istotnych informacji i kontaktów. Nowy flash nie zawiera tych informacji :(
    Mam oba flashe: start i nowy. Nie straciłem moich informacji i kontaktów. Mogę wgrać stary flash i widzę wszystkie kontakty.
    Moje pytanie kierowane do Was brzmi: Czy nie mógłby ktoś podpowiedzieć mi jaki obszar pamięci flash (4Mb) zajmuje pamięć danych użytkownika, książka telefoniczna, smsy, nagrania, ustawienia, itp. Gdzie się zaczyna i gdzie kończy ten zakres pamięci? Zamierzam wyedytować i nadpisać ten obszar pamięci nowego flasha starą zawartością.
    A może znacie jeszcze inne rozwiązanie mojego problemu?
  • REKLAMA
  • #2 1208690
    olsenk
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    A może przybliżysz innym sposób poprawnego wgrania flasha do alcatelka, bo nie jest to taka prosta sprawa :) ???
  • REKLAMA
  • #3 1209278
    spoli
    Poziom 15  
    Cytat:
    A może przybliżysz innym sposób poprawnego wgrania flasha do alcatelka, bo nie jest to taka prosta sprawa ???

OK służę.
    • 1. Wszystko poniżej opisane jest wynikiem moich prób z telefonem Alcatel OT501. Z wszystkich opisów, które czytałem wynika, że taki sam sposób postępowania i te same narzędzia dotyczą również telefonu OT701. Nie mam takowego i nie sprawdziłem tego.

2. Kabel. Ja używam oryginalnego kabelka data/synchro DB/OT221. W załączniku kabelki.rar są schematy kabli.

3. Software. Pomimo wielu godzin poszukiwań znalezienie dobrego- działającego software'u jest niełatwe. Mogę śmiało polecić stronkę: http://www.man.poznan.pl/~dph/swf/alca2001bin.htm Tam znajdziecie podstawowe informacje i soft oraz flash. W załączonych plikach również :)

4. Do flashowania używam ALC SERV SOFTWARE v2.75.exe, ale mogę też polecić Flasher.exe. U mnie oba sprawują się bez zarzutu. Wyłączamy telefon przez krótkie wyjecie baterii i podłączenie jej spowrotem. Podłączamy kabel do telefonu i do portu COM1 komputera. Uruchamiamy program i sprawdzamy połączenie.

5. BARDZO WAŻNE Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić jest ODCZYTANIE zawartości flasha Waszego telefonu i zapisanie go pod nazwą moj.bin w bezpiecznym miejscu. To jest naprawdę ważna uwaga. Jeśli utracisz zawarość swojego oryginalnego flasha, to najprawdopodobniej telefonik pojdzie na części.

6. Najnowsza wersja softu jaką spłodzono do tego telefonu ma oznaczenie ver. 124_04 i jest w załączniku a501_12404_bin.zip.

7. Niezbędny będzie mały programik: FLASH124_N1.EXE (w załączniku flashmaker.zip) Programik ten działa w DOSie. Twój flash moj.bin oraz flash z nowym softem 1244logo.bin (z załączonego pliku a501_12404_bin.zip) oraz plik samego programu flash124_n1.exe proponuję skopiować do jednego katalogu o nazwie flashmak. Tak przygotowany katalog przeniesiemy do katalogu głównego dysku C:\ Zminimalizujemy długość komeny DOSa: c:\flashmak\flash124_n1.exe moj4.bin 1244logo.bin Podaną komendę można wpisać/wkleić do linii poleceń z windowsowego menu Start-->Uruchom... Wynikiem działania programiku jest nowy plik RESULT.BIN, który program utworzył w katalogu z którego został uruchomiony C:\flashmak.

8. Tą samą metodą jaką odczytywaliśmy flash z telefonu teraz go doń zapisujemy. Resetujemy telefon (wyjecie baterii) i uruchamiamy ciesząc się nowymi funkcjami i.... językiem czeskim :) Jeśli znasz menu Alcatelka to bez trudu odnajdziesz menu zmiany języka i przestawisz go na polski. :lol:

Powodzenia.
    Załączniki:
    • Flasher.rar (210.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kabelki.rar (52.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ALC SERV SOFTWARE v2.75.rar (288.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • flashmaker.zip (5.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • a501_12404_bin.zip (1.92 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 1209294
    spoli
    Poziom 15  
    Elektroda akceptuje tylko pięć załączników do jednego posta.

W załączonym pliku zmiana_logo.rar znajdziecie oprogramowanie do zmiany logo animacji startowej, ładowania baterii i wszystkich grafik w telefonie. Znajdziecie tam też kilka przykładów... Proponuję pobawić się i zmienić niektóre elementy graficzne telefonu. Nada to mu bardziej indywidualny charakter :)

W nawiązaniu do poprzedniego listu. Ostatecznie wgrywamy do telefonu plik RESULT.BIN :)
    Załączniki:
    • Zmiana_logo.rar (320.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA