logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[NXP][LPCXpresso] - [1114/301] - niejednoznacznośc w interpretacji przerwania

tomasz1987 20 Gru 2012 11:57 2448 16
REKLAMA
  • #1 11676166
    tomasz1987
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Problemik z którym nie moge sobie poradzić
    fioletowy to przebieg z detektora fazy
    detektor fazy podpięty jest i skonfigurowany jako przerwanie do portu 3.1
    żółty to zmiana stanu w przerwaniu (p3.1) wystawiona na P3.4

w programie mam uruchomiony RS232, ADC, Timer32, timer16, sisttick,

void PIOINT3_IRQHandler(void)

{

uint32_t regVal;

gpio3_counter++;
      regVal = GPIOIntStatus( PORT3, 1 );
      if ( regVal )
      {
            if(GPIOGet(3,4))                //debug mode
            GPIOSetValue( 3, 4, 0 );        //debug mode
            else GPIOSetValue( 3, 4, 1 );      //debug mode
    //    UARTSend((uint8_t *)"dn", 2 );//debug
    //      setMatch_timer32PWM (1, 0, 512);//debug

AC_OK_Tick++;
        p3_1_counter++;
        GPIOIntClear( PORT3, 1 );
      }       
      return;
    }

i priorytety przerwań:

NVIC_SetPriority(UART_IRQn, 5);
    	NVIC_SetPriority(ADC_IRQn, 5);
    	NVIC_SetPriority(TIMER_16_1_IRQn, 4);
    	NVIC_SetPriority(TIMER_32_0_IRQn, 4);
    	NVIC_SetPriority(SysTick_IRQn, 2);

NVIC_SetPriority(EINT3_IRQn, 1);

zdjęcia obrazujące nie deterministyczny w wywołaniu przerwania

jeżeli ktoś potrafi tak skonfigurować procesor co by była w tym jakaś regularność byłbym szczęśliwy :D

dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 11676253
    markosik20
    Poziom 33  
    Ocena: 147
    Spróbuj zamiast
    Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

ustawić zwykłą flagę informującą jaki był ostatni stan portu P3.4.
  • REKLAMA
  • #3 11676268
    tomasz1987
    Poziom 16  
    istotą przerwania jest

AC_OK_Tick++;
        p3_1_counter++;

zliczanie
    a to że wystawiłem sobie funkcje do zmiany stanu innego portu jest mam nadzieję jest pomijalne.
  • #4 11676289
    BlueDraco
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 421
    Jeśli dobrze zrozumiałem (a może źle zrozumiałem), to chodzi ci o tzw. jitter. Jeśli tak, to nowsze modele NXP, prawdopodobnie LPC12xx (o ile mnie pamięć nie myli) mają mechanizm sprzętowy umożliwiający eliminację drżenia dla przerwania o najwyższym priorytecie. Na zwykłym procesorze bez tego mechanizmu nic nie poradzisz, chyba, że pętla główna będzie pusta (procesor śpi i czeka na przerwanie) i nie będzie żadnych innych przerwań, również tych o niższych priorytetach.
  • #5 11676365
    tomasz1987
    Poziom 16  
    jakieś inne pomysły gdyż nie chciałbym od razu skreślać procka
  • REKLAMA
  • #6 11676394
    BlueDraco
    Pomysł już był - procesor idzie spać i nie ma żadnych innych przerwań oprócz tego najistotniejszego. Być może da się to zrobić tak, że wszystkie inne czynności uda się przenieść do obsługi tego przerwania, np. jeśli wiesz, że pomiędzy przerwaniami nie przepełnisz FIFO UARTa (bo np. ten, kto współpracuje z Tobą nie będzie nadawał danych bez opamiętania), to możesz obsługę UART przenieść do twojego jedynego przerwania. Podobnie inne rzeczy, byle byś tylko miał gwarancję, że zakończysz to w porę i zdążysz uśpić procesor przed następnym zdarzeniem.

Wiesz na czym polega problem? Na tym, że oprócz tego wszystkiego, co mamy w innych architekturach, a co w Cortex ogólnie wygląda lepiej (czyli opóźnienie odpowiedzi na przerwanie zależne od tego, co robi procesor w chwili nadejścia przerwania) w Cortex zgłoszenie przerwania o niższym priorytecie może czasem przyspieszyć obsługę przerwania o wyższym priorytecie.

A, i drobna prośba - zmień tytuł wątku na "niedeterministyczny czas odpowiedzi na przerwanie" - wtedy będzie wiadomo, o co chodzi.

Poprawka:
    To, co widzę na zrzutach z oscyloskopu - to nie wygląda na jitter. Albo przebieg wejściowy jest za szybki dla mikrokontrolera, albo coś szwankuje z filtracją wejścia przy zgłoszeniu przerwania. Daj więcej kodu projektu, to może coś się znajdzie. Jaka jest częstotliwość procesora, a jaka przebiegu wejściowego? Jak zaprogramowałeś zgłaszanie przerwania od portu?
  • REKLAMA
  • #7 11676425
    piti___
    Poziom 23  
    Ocena: 9
    Jak są ustawione przerwania ? na zbocze? Jeśli na konkretne zbocze to po co sprawdzać fizyczny stan pinu. Jeśli sądzicie że te przesunięcie jest spowodowane czasem wykonywania przerwań to program jest źle napisany. Sądzę że problem leży po stronie błędnie napisanej aplikacji i założeń.
  • #8 11676462
    tomasz1987
    Poziom 16  
    nic nie zmieniałem tak jak było w samplach do NXP LPC EXPRESSO tak zostało
    jeżeli ma ktoś inną implementację przerwania to chętnie skorzystam z kodu.
  • #9 11676521
    markosik20
    Poziom 33  
    tomasz1987 napisał:
    istotą przerwania jest

AC_OK_Tick++;
        p3_1_counter++;

zliczanie
    a to że wystawiłem sobie funkcje do zmiany stanu innego portu jest mam nadzieję jest pomijalne.

Pomijalne, ale na podstawie tego "zółtego" przebiegu stwierdziłeś że jest problem.
    Jeżeli przebieg ma 50Hz (detektor fazowy) to dla uC to "wieczność".
    Nie wiem jak jest W Cortex M0 ale w M3 da się ustawić oprócz priorytetów tzw. grupy które pozwalają na wywłaszczenie innych przerwań.
  • #10 11676557
    tomasz1987
    Poziom 16  
    ja chyba czegoś nie rozumiem
    po to stosuje przerwanie co by nie było problemu z czasami

leci przebieg fazowy transformator mi to obniża transoptor z rezystorem wycina mi części przebiegów transooptor podciągnięty do zasilania uC żeby poziomy były takie same.

co tu jest problematyczne jak bym to przepisał na atmege to działało by bez ... mrygnięcia

a tu ni cholery nie działa sistick odbija mi między 40 a 60 impulsów w czasie w czasie 200ms(chyba już nie pamiętam) na oscyloskopie wszystko wygląda ok. Jednak nie zawsze przerwanie się wywołuje
  • #11 11676612
    markosik20
    Poziom 33  
    tomasz1987 napisał:
    ja chyba czegoś nie rozumiem
    po to stosuje przerwanie co by nie było problemu z czasami

Tylko jak "siedzisz" za długo w jednym przerwaniu to nie obsłużysz innych.
    Problematyczne jest Twoje podejście, myślisz jak inni że jak wezmą ARM'a to będzie taaaki szybki że ... i tak się "wyrobi".
  • #12 11676656
    tomasz1987
    Poziom 16  
    ale te przerwanie nic nie robi już nawet za komentowałem zmiany stanu portu
    tak więc porównuje tylko stany na rejestrach i ewentualnie je zmienia

to dużo??
  • #13 11676672
    BlueDraco
    Przyjrzyj się lepiej, które przerwania masz, ich obsługa zajmuje dużo czasu, a nie obniżyłeś im priorytetów. Priorytet 0 - domyślny - jest najwyższy. Na tym priorytecie powinno pozostać przerwanie portu, wszystkie inne powinny mieć niższe priorytety. Priorytetów masz do dyspozycji tylko 4 - od 0 do 3, ale oczywiście kilka przerwań może mieć ten sam priorytet.
    A, i to chyba wyjaśnia sprawę, bo właśnie zobaczyłem, że masz w kodzie priorytet 4 i 5, czyli to samo co 0 i 1. No to mamy chyba winowajcę.
    Proponuję zacząć od prostego testu - wyłącz wszystkie inne przerwania i sprawdź, jak chodzi to jedno, potem włączaj po jednym i zobaczysz, kto opóźnia.

Zresztą to jest pewien feler w CMSIS - argument funkcji ustawienia priorytetu jest modyfikowany w funkcji, nie wiem po co. Byłoby łatwiej uniknąć błędów, gdyby wartość napisana przez programistę była po prostu wpisywana do rejestru priorytetu. Ja nie używam SetPriority, tylko piszę wprost do rejestrów priorytetów.
  • #14 11676678
    piti___
    Poziom 23  
    Ocena: 9
    markosik20 napisał:
    tomasz1987 napisał:
    istotą przerwania jest

AC_OK_Tick++;
        p3_1_counter++;

zliczanie

Pomijalne, ale na podstawie tego "zółtego" przebiegu stwierdziłeś że jest problem.
    Jeżeli przebieg ma 50Hz (detektor fazowy) to dla uC to "wieczność".
    Nie wiem jak jest W Cortex M0 ale w M3 da się ustawić oprócz priorytetów tzw. grupy które pozwalają na wywłaszczenie innych przerwań.

Wieczność. Dokładnie, procesor poprawnie skonfigurowany (przypuśćmy PLL 20MHz) wykona w tym czasie (20ms) ~400k instrukcji. Nawet jeśli przerwanie z detektora nie jest obsłużone natychmiast to powinno być wykonane w czasie mikro sekund po rzeczywistym ustawieniu flagi przerwania (np: gdy wykona się inne przerwanie).

EDIT:

Umieszczanie np:
    UARTSend((uint8_t *)"dn", 2 );//debug
    w przerwaniu to podstawowy błąd. Być może masz w którymś z pozostałych taki "debug". W tych funkcjach często jest nieskończona pętla czekająca na flagi wysłania.
  • #15 11676816
    tomasz1987
    Poziom 16  
    pragnę zauważyć że te debug'i są za komentowane mało tego mimo wszystko działa nawet z ta funkcją
    na razie skorzystam z podpowiedzi BlueDraco
    dzięki
  • #16 11676931
    markosik20
    Poziom 33  
    Bawiąc się ustawianiem priorytetów zauważ że jeżeli są one w jednej grupie to poziom priorytetu decyduje o kolejności wywołania przerwania jeżeli przyjdzie ich kilka naraz w jednym, czasie. Nawet jak wykonuje się przerwanie o niższym priorytecie to i tak przerwanie o wyższym priorytecie musi poczekać aż obsługa tego niższego się skończy.
  • #17 11837748
    tomasz1987
    Poziom 16  
    Problem nie leżał w programie tylko w nieukształtowanym sygnale wejściowym
    bramka shmita załatwiła sprawę

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z interpretacją przerwania w systemie NXP LPCXpresso, gdzie detektor fazy jest podłączony do portu 3.1, a zmiana stanu na P3.4 powoduje wywołanie przerwania. W dyskusji poruszono kwestie związane z jitterem, priorytetami przerwań oraz ich konfiguracją. Uczestnicy sugerują, aby skupić się na ustawieniu priorytetów przerwań, eliminacji zbędnych przerwań oraz przeniesieniu obsługi UART do przerwania o najwyższym priorytecie. Ostatecznie problem został zidentyfikowany jako wynik nieukształtowanego sygnału wejściowego, co zostało rozwiązane przez zastosowanie bramki Schmitta.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA