logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy ktoś jeszcze używa języka BASIC? Szukam entuzjastów i doświadczeń

k0niu 12 Mar 2003 07:46 2184 19
REKLAMA
  • #1 122388
    k0niu
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    czy moze ktos jeszcze uzywa Basic-a, bo mnie to jeszcze interesuje
  • REKLAMA
  • #2 122508
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    Nie wiem czy taki dobry... A używa go cała masa ludzi, którzy piszą programy w popularnym ostatnio BASCOMie...
  • REKLAMA
  • #3 125881
    k0niu
    Poziom 23  
    a tak przy okazji to czy ktos nie jest zainteresowany kupnem kompów atari (800xl, 65xe, monitor, magnetofon, kasety z oprogramowaniem, masa gazet, książek)
  • #4 197795
    gretzky
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Paweł takie graty to do muzeum się oddaje. :D A tak przy okazji to ja używam Bascoma, mam opis na CD jak chcesz to ci pożycze. W szkole jak się spotkamy to pogadamy.
  • #5 282048
    McRobert
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Ma może ktoś Basic-a + opisy, helpa

Potrzebuje najlepiej opisy po polsku
  • #6 282147
    gretzky
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    na eelektrodzie wszystko znajdziesz
  • #7 283004
    McRobert
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Szukalem i nic nie znalazlem moze podpowiesz gdzie.
  • #8 283108
    marky1
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Polski help do BASCOM jest na stronie www.mcselec.com to tylko trzeba poszukać.

Pozdrawiam
  • #10 440828
    k0niu
    Poziom 23  
    mam mnostwo ksiazek ale to raczej nie jest mozliwe do przekazania przez net'a
  • REKLAMA
  • #11 440870
    DAREK4444
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Ja używam Assemblera BASCOMa i TurboPascala, ale 2 pierwszych do programowania procków, a TP tak dla siebie:)
  • REKLAMA
  • #12 456950
    k0niu
    Poziom 23  
    ja mam na mysli jezyk 2 poziomu BASIC, po prost sadze ze jest on bardzo ciekawym systemem, a na jego intuicyjnej podstawie opiera sie kilka nowych ML np. PHP
  • #13 457770
    francu
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Basic (właściwie QBasic) jest na płycie instalacyjnej Windows 98 i Millenium(\tools\oldmsdos).

Pozdrawiam!! :)
  • #14 457775
    k0niu
    Poziom 23  
    trzeba to sprawdzic ;]
  • #15 457830
    marchewa101
    Poziom 17  
    Cytat:
    ja mam na mysli jezyk 2 poziomu BASIC, po prost sadze ze jest on bardzo ciekawym systemem, a na jego intuicyjnej podstawie opiera sie kilka nowych ML np. PHP

To ze PHP sie opiera na Basic'u to sie niezgodze, php sie opiera na C.
    A co to jest ML to ja niewiem. ;)

Jesli chcialbys pisac w tym aplikacje na windows'a... a nie jak qBasicu na DOS'a to polecam VisualBasic (VB, VBasic).
    znajduje sie on na plytce od VisualStudio, ale nie wiem czy ci to pomoze. ;)
  • #16 458611
    k0niu
    Poziom 23  
    ML - Markup Language
    czyli jezyk programowania (HTML WML XML)
    a tak w ogole to C tez opiera sie na zalozeniach BASIC'a
  • #17 459079
    marchewa101
    Poziom 17  
    [quote]ML - Markup Language
    czyli jezyk programowania (HTML WML XML) [\quote]
    No to tu tez sie niezgodze ze jest oparte na BASIC'u
    Jak mi powiesz w ktorym miejscu jest podobne HTML do BASIC'a to jestes dobry ;)
    HTML, WML to wlasciwie nawet nie jest jezyk programowania... jest to jezyk formatowania... (moja nazwa)

Cytat:
    a tak w ogole to C tez opiera sie na zalozeniach BASIC'a

C ma tyle wspulnego z BASIC'iem co z kazdym innym jezykiem programowania wysoko poziomowego.
    Z tego co wiem to BASIC napisany po C ;)
    Zmiana

Przeczytalem ze basic powstal w 1964...
    a C kiedy powstalo?? :)
  • #18 459318
    k0niu
    Poziom 23  
    basic (podstawa ang.) to powstal typowo do mikrokomputero
    ale ja nie mowie ze html.... sa powiazane z basiciem tylko pokazuje przyklady ML (czyli jezyka programowania ang.)
  • #19 459737
    marchewa101
    Poziom 17  
    Cytat:
    basic (podstawa ang.) to powstal typowo do mikrokomputero

Basic powiestal typowo dla poczatkujacych. Jest to poprostu prosty jezyk programowania. :)

Cytat:
    ale ja nie mowie ze html.... sa powiazane z basiciem tylko pokazuje przyklady ML (czyli jezyka programowania ang.)

No to ja juz nie wiem co ty mowisz, a co nie. :)

W tym poscie nie ma zadnego pytania, wiec na niego nienalezy odpowiadac :)
    A tym bardzie nie nalezy sie sprczeczac bo to nic nie da, tylko potwierdzimy swoje wlasne przekonania :)
  • #20 462737
    k0niu
    Poziom 23  
    ja nie mam zamiaru sie sprzeczac ja tylko usiluje wytlumaczyc swoj poprzedni post

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy używania języka BASIC, w szczególności jego współczesnych odmian i narzędzi. Wskazano, że BASIC jest nadal używany, zwłaszcza w formie BASCOM, popularnego kompilatora do programowania mikrokontrolerów. Uczestnicy wymieniają się informacjami o dostępności polskich materiałów pomocniczych i helpów do BASCOM, które można znaleźć na stronach takich jak elektroda.pl oraz mcselec.com. Poruszono także temat klasycznych komputerów Atari (modele 800XL, 65XE) jako platform do nauki BASIC-a. W dyskusji pojawiły się również odniesienia do QBasic dostępnego na płytach instalacyjnych Windows 98 i Millennium oraz do Visual Basic jako narzędzia do tworzenia aplikacji Windows. Wątki dotyczą także różnic między BASIC a innymi językami programowania, jak C czy języki znaczników (HTML, WML, XML), oraz ich genezy i zastosowań. Podkreślono, że BASIC jest prostym językiem dla początkujących, nadal wykorzystywanym w edukacji i programowaniu mikrokontrolerów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA