logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chce się rozstać z BASCOM-em i szukam dobrego programu

JarekDex 12 Lis 2003 22:08 4441 34
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jakie środowisko i język wybrać do programowania AVR, najlepiej z prostym symulatorem i materiałami do nauki, jeśli chcę odejść od BASCOM-a?

Najlepiej przejść na ANSI C i programować AVR w AVR Studio 4; jako alternatywne środowisko z debuggerem polecano też Keila. [#398575] [#398749] [#398843] [#399645] Żeby wejść w temat, warto najpierw nauczyć się C na PC, a potem przesiąść się na AVR — taka droga była wprost polecana przez kilka osób. [#399645] Do nauki C używano książki Kernighana i Ritchiego, choć traktowano ją raczej jako leksykon niż podręcznik od deski do deski. [#399645] [#399657] [#403543] Dla AVR najważniejsze źródła to datasheety Atmela, definicje rejestrów i architektury oraz application notes ze strony atmel.com; warto też zajrzeć na avrfreaks.com. [#403388] Jeśli chcesz polskie materiały, wskazano kurs C na stronie easy-soft.tsnet.pl oraz książkę „Mikrokontrolery AVR w praktyce” z programami w C. [#403651] [#403880]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 397812
    JarekDex
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich!

Sprawa ma się tak:
    Do tej pory pisałem programy w BASCOM-ie ale uważam że niema sensu tego dłużej ciągnąć. Chciałem was prosić byście mi zaproponowali jakieś naprawdę dobre programy pisząc przy tym jakiego języka używają i ewentualnie wskazali miejsce w sieci bądź literaturę dzięki której mógłbym się nauczyć języka programu no i ewentualnie obsługi programu.

Moje wymagania :) to żeby:

1. programował AVR (najlepiej nie tylko AVR )
    2. miał jakiś nawet najprostszy symulator programowy (podglądnięcie stanu pinów, zmiennych i tyle w sumie by wystarczyło)
    3. fajnie by było żeby miał emulator sprzętowy, (ale nie koniecznie)

I błagam nie piszcie „BSACOM jest najlepszy po co ci inny”
  • REKLAMA
  • #2 397821
    kozak_sc
    Poziom 23  
    Ocena: 117
    witam

ja ostatnio przeszelem na ASM-a !!! i jestem bardzo zadowolony bo i dla 51 i dla AVR pisze w ASM-ie i jestem bardzo zadowolony z rezultatow. programiki chodza ok a zajmuja o wiele mniej miejsca i czasu procka :) ja poloecam ew nawet jako wstawki do Bascoma czy C.
  • #3 398113
    myrcin
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    Witam!
    O ile asembler '51 jest w miarę przejrzysty i do zjarzenia w miarę krótkim czasie to asembler avr'ów to prawdziwy asembler. W asm avr nic nie jest proste :) I te asemblery czyli '51 i avr nie są kompatybilne! Za to ta szybkość ... Ale z drugiej strony proces uruchamiania aplikacji wydłuża się ... Trój wybór. W każdym razie nie licz że asm nauczysz się tak szybko jak bascoma!
    Może C?.
    Jak piszą inni: -=PoZdRóFkA=-
  • #4 398130
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    Zajrzyj na moją stronę, w dziale linki znajdziesz odnośniki do kompilatorów C dla 51 i AVR (wersje eval). Jezeli chodzi o symulator procesorów AVR to www.atmel.com i tam poszukaj AVRStudio (jest 3.5 i 4.07), AVRStudio to też asembler dla tych uC.
    BTW to użyj opcji SZUAKJ - podobne tematy były poruszane już mnostwo razy i sporo informacji można na ten temat znaleźć na elektroda.pl.
  • REKLAMA
  • #5 398575
    rav.k
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Polecam ANSI C, bardzo fajny język a środowisko Keila ma takie możliwości o jakich napisałeś.
  • #6 398605
    JarekDex
    Poziom 14  
    Dodam jeszcze że przy okazji nauki nowego języka programowania chciał bym żeby to był język który mi nie tylko będzie służył do pisania programów pod AVR-y, ale także bym mógł go wykorzystać do pisania programów na PC-ta. (po co się uczyć 2 razy jak można to zrobić raz a dobrze

I tak właśnie się zastanawiałem nad C++

Tylko jak to się ma do u-kontrolerów tzn. jaki to jest typ języka :wysokiego czy niskiego poziomu i który jest lepszy?
  • #7 398749
    genetix
    Poziom 24  
    trudno tu porownywac pisanie pod uC i PC

najbardziej podobny bedzie jezyk C, a dokladnie jego skladnia.
    standartowe funkcje sa inne, bo inne jest srodowisko.

tak czy inaczej lepiej potraktowac obie sprawy jako inne bajki z nieznacznymi podobienstwami.

PS. polecam AVR Studio 4 i gratuluje rozstania z BASCOMEM :P
  • #8 398843
    h-doc
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    no to ja też zabiorę głos:
    oczywiście C i tylko C. Asembler trzeba znać (i to jak najlepiej) ale duży projekt w asemblerze to katastrofa (widziałem i robiłem takie, więc wiem co mówię/piszę).
    Dobrze napisany program w C (przez osobę znającą kompilator i asembler danego procka) skompilowany przyzwoitym kompilatorem nie będzie dużo większy i wolniejszy niż to samo napisane w asemblerze (oczywiście są wyjątki).
    Poza tym znając ANSI C możesz programować zarówno mikrokontrolery jak i pecety (a to poważny argument).
  • #9 398908
    bobeer
    Poziom 28  
    Ocena: 642
    a ja wam powiec mos co kiedys powiedzial
    pan nauczyciel w szkole
    nic nie jest tak cenne jak czas poswiecony na oprogrmowanie
    jesli program zajmuje duzo pamieci
    zawsze mozna kupic procka z wieksza iloscia pamieci -maly wydatek
    jesli jest zbyt wolny (powod kompilator do du...)
    zawsze mozna kupic szybszy -maly wydatek

chyba ze robisz projekt uzadzenia ktore bedzie powielone w 100000 egzemplarzy i bedzie uzasadnonym napisanie zwartego pragramu na up ktory bedzie tani i koszta produkcji przezto wielokrotnie spadna

dlateg do tej pory uzywam i bede uzywal BASCOMA !
    bo nie mam CZASU
    a jest dosc dopracowane narzedzie
    i pozwala na dolaczanie asma w razie potrzeby
    (niezbyt czestej)

moze napiszcie co wy tam robicie na tych kontrolerach takiego ze wam juz bascom niewystarcza ??

tak nawiasem to napewno na mnie tez przyjdzie kiedys pora
    ale przypuszczam ze nastapi to jak raczej w powiazaniu z przezuceniem sie na inne typy ukontrolerow
    moze ARMy ?

Pozdrawiam asemblerowcow i Cowcow :)
  • #10 398941
    euromatic
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Ja osobiście nie preferuję żadnego języka.
    piszą w ams , basicu, c,
    skąd u was takie problemy?
    wszystko jest dla ludzi, czy żaden z was nie pisał w VB6?
    to tak samo basic jak ten bascom. co do bascoma ( nie jestem jego zwolennikiem choć i wtym piszę czasami) jest przykładowo funkcja 1wsearchfirst do dallasów, użycie jej to 1 sekunda
    Napiszcie mi ją panowie w C lub w asm
    i policzcie stracony czas

czy nie doceniacie tego co daje wam tak opluwany Basic? czy inny język wyższego poziomu?
    Możecie pisać w języku maszynowym...
    A czy wasze programy pisane w asm muszą dorównywać szybkoscią pecetowi 1ghz?
    Czy nie wstawiacie opóźnien żeby to wogóle działało?
    Na procesory microchipa osobiście piszę w zakupionym basiu, kompilator używa "Mpasma" microchipa.. kod wynikowy jest bardzo mały i w dodatku mam dodatkowo asm do wglądu.

A prawda jest taka ,że piszemy w tym co za darmo , w czym po raz pierwszy zaczęliśmy pisać i w tym jakie procki mamy i programator.
    Kolega pisze...chcę się rozstać z bascomem
    > ślub nim brałeś? napisałeś coś w nim konkretnego?
    bo ja osobiście dzieki niemu zrobiłem dużą kasę w pięć minut, nie wnikając czy program działa szybciej czy wolniej.
    a urządzonka z programem napisanym w tym języku jeżdżą po wystawach europy.
    i nikt nie pyta czy to było napisane w asm, C, ansi, czy basicu. liczy sie efekt końcowy i czas na wykonanie projektu.

moja rada> pisz we wszystkim i wybierz to w czym będziesz najlepszy i gdzie znajdziesz pomoc. bo bez niej nic nie zdziałasz.

PS.
    Wiem ,że wywołam zaraz wojnę na argumenty co jest lepszeco szybsze itd:
    podkreślam > nie preferuję żadnego języka programowania , napisałem co myślę i na tym poprzestanę.
    Pozdrawiam wszystkich serdecznie
    Grzegorz
  • REKLAMA
  • #11 399533
    h-doc
    Poziom 27  
    heh - no, znowu wojna. Bascom to narzędzie, tak jak C - wszystko zależy od tego jak je się wykorzystuje. I na pewno da się tutaj zrobić wiele rzeczy w sposób prostszy i szybszy niż w C i asm. Ale to samo można powiedzieć również o C.

Jeśli chodzi o szybkość - mam taki projekcik - kilkanaście instrukcji zaledwie - ale każda musi się wykonać w 1 takcie zegara - trzeba było zastosować operacje rejestrowe (zamiast bardziej pasującyh - bitowych). I całą pętlę zmieściłem w 1us, co było tu konieczne. Ani C ani Bascom z tym by sobie nie poradził.

Jeśli chodzi o wielkość kodu - na małych AVR masz do dyspozycji 1kB flasha - a to już poważne ograniczenie. Tutaj nawet przy pisaniu w C trzeba dobrze główkować, żeby wszystko zmieścić.

Aha - w C też można napisać funkcję, a potem wielokrotnie ją wykorzystywać (to się fachowo re-usable code nazywa ;-)))
  • #12 399566
    Tdv
    Poziom 34  
    "..Aha - w C też można napisać funkcję, a potem wielokrotnie ją wykorzystywać (to się fachowo re-usable code nazywa )).."
    A w asm to niby nie mozna?? Moze to nie az tak proste jak wywolanie funkcji w C ale znacznie podnosi wydajnosc.
  • #13 399598
    JarekDex
    Poziom 14  
    Hehe :) nie miałem zamiaru wywoływać żadnej wojny.
    A wracając do tematu z obserwacji waszych postów doszedłem do wniosku że spróbuje się zmierzyć z ANSI C, i urosło mi parę pytań

1.odczego zacząć?? :?
    2. jakiego programu użyć?
    3. z jakiej literatury skorzystać? (muszę jakąś książkę kupić bo chyba inaczej nie da rady się nauczyć, a ja myślę o tym naprawdę poważnie)
  • #14 399645
    h-doc
    Poziom 27  
    1. Ja zaczynałem od pisania na peceta.
    3. ...i od książki Kernighana i Ritchiego (ale to ciężkostrawna lektura). Nie mam żadnej literatury ani o mikrokontrolerach ani o pisaniu w C na mikrokontrolery (ale nie twierdzę że to jest dobre - po prostu szkoda mi było kasy na to).
    2. pisałem najpierw w MS Visual C++, żeby się przyuczyć (fajne środowisko no i kompatybilność z ANSI zachowana). A potem na 51 dziobałem w Keilu - łatwo się przesiąć z Visuala. Dobre środowisko, jest debugger, dobry kompilator. Ale środowisk jest dużo - IAR, Tasking, Codevision, Raisonance - nie pracowałem na nich, więc nie mam porównania.

W EP był (i chyba jeszcze jest) kurs programowania w C na 51 w środowisku Raisonance.

TDV - a w którym miejscu ja napisałem że nie można? Chodziło mi o odniesienie się do wypowiedzi euromatica (wywołanie funkcji 1wsearchfirst w Bascomie).
    Poza tym, jak mawia mój kolega "Panie, w asemblerze to wszystko można!" ;-)))

pozdrawiam!
  • #15 399657
    rav.k
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Ja zaczynałem w ANSI C od zera (znaczy miałem podstawy ASM) i uczyłem się z Kerningham i Ritchie i nie wiem do prawdy dlaczego uważacie jest to takie ciężkostrawne. Po 3 rozdziale już pisałem programy i tak na prawdę nigdy jej przeczytałem całej tylko wybiórczo ale mam zawsze obok komputera żeby w razie czego sprawdzić czego nie jestem pewien.
  • #16 399689
    h-doc
    Poziom 27  
    rav.k - dokładnie tak - ja również nie potrafiłem jej przeczytać od deski do deski. Trakatuję ją raczej jako rodzaj leksykonu. Dlatego też nie wiem, czy nadaje się ona jako podręcznik.
  • REKLAMA
  • #17 400221
    ucy74
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    A ja tak może się zapytam: czemu autor postu porzuca Bascom'a? Nie jako zwolennik, ale z czystej ciekawości.
  • #18 400272
    JarekDex
    Poziom 14  
    Więc odpowiadam: Do BASCOMA nie mam żadnych uprzedzeń, szczerze powiedziawszy to dzięki niemu wielu rzeczy się nauczyłem. A rozstaje się z nim z paru powodów, takimi najważniejszymi to są:

1. Uważam że BASCOM jest dobry na początek tzn. nie miałem żadnych kłopotów z opanowaniem jego, dla mnie był on bardzo intuicyjny, i jeżeli ktoś zapyta mnie kiedyś od czego ma zacząć swoją przygodę z programowaniem to bez wahania powiem że od BASCOM-a

2.w sumie z tego co mi wiadomo to BASIC-a do programowania u-C używa tylko MCS więc jeżeli firma upadnie to program przestanie się rozwijać a w przypadku korzystania z programów opartych na ANSI C tego problemu niema.

3.W życiu trzeba starać się być profesjonalistą i nieustannie zdobywać wiedzę. Jak mam być szczery to powiem to powiem że ja wiąże duże nadzieje na przyszłość związane z programowaniem. Więc rozmawiając z przyszłym pracodawcom nie powiem mu że piszę programy w BASCOM-ie, tak jak już powiedziałem BASCOM jest dobry na start.
  • #19 400310
    euromatic
    Poziom 21  
    Na zakończenie tego sporu dodam jedno:

Basic jest teraz, był i będzie zawsze.A Ty nie mów że piszesz w bascomie,
    Ty piszesz w basicu......
    Jest wiele programów do basica, nie tylko bascom,VB6 to też basic.
    Jakby nie było napisany przez Microsoft !!!!

a za parę lat będzie coś nowszego.

za 50 lat wogóle nikt nie będzie używał pisania programów do
    mikrokontrolerów.
    Będzie sztuczna inteligencja w małym atmelku która wysłucha "co byś chciał" i już to masz..............
    Pozdrawiam
  • #20 401516
    ucy74
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Czyli rozumiem że Bascom jest dobry jako start, bo później przydaje się coś bardziej poważnego. To zapytam się co mnie omija jeśli nie używam np.: Ansi C? Czy tu chodzi o jakąś przejżystość kodu? Dodatkowe funkcje, kulturę tworzenia programu, bardziej zaawansowane algorytmy? Krótko mówiąc co stanowi o "powadze" innych a nie Basica? Co tracę jeśli go używam?
  • #21 401538
    genetix
    Poziom 24  
    jezyk i skladnia C jest pewnym standartem. wypada go znac. znajac C bezproblemowo "przerzucisz" sie na inny kontroler czy to 8051 czy motorola, bo pierwszym kompilatorem po asmie, jaki powstaje jest kompilator jezyka C. jednakze tylko assembler ZMUSI cie do poznania na pamiec mozliwosci kontrolera. ale to zaprocentuje, nawet podczas pisania w C.

zaczalem swoja przygode z informatyka do BASICA na Atari.
    potem PC i Pascal
    potem C
    potem assembler
    i znowu C... ale zupelnie inne C! zdecydowanie lepsze wykorzystanie sprzetu, szybkosc i przejrzystosc kodu.

co do kontrolerow: asm, asm, asm i czasem C.

przecietny uzytkownik Bascoma nie wie ile jego proc ma rejestrow. bo mu to nie potrzebne. jaki z tego wniosek?

nie kazdy, kto umie usmazyc jajka jest kucharzem.

PS. policzcie posty bascomowcow. wiekszosc to problemy, spowodowane tym, ze nie do konca wiesz co kontroler zrobi za twiomi plecami. nie wiesz jakie rejestry ustawil, a ktorych nie. it sucks.
  • #22 401833
    h-doc
    Poziom 27  
    genetix - zgadza się. Miałem przyjemność bawić się na kilku prockach sygnałowych. Cóż - do każdego z nich był kompilator C, a Basica nie było do żadnego... Tutaj właśnie widać większą uniwersalność C. Ale jeśli ktoś ma opanowanego Bascoma i nie ma zamiaru przesiadać się na inne platformy, to nie ma sensu na siłę uczyć się nowego języka (no chyba, że ktoś ma "poznawczą" naturę i po prostu lubi się uczyć)
  • #23 402068
    euromatic
    Poziom 21  
    Bascom jak również inne programy to "narzędzie"
    Człowiek buduje je , żeby mniej się narobić.
    Lepiej orać traktorem niż kopać łopatą, wybór pozastaje dla człowiekowi.
    Mądry jedzie szybko i zaora więcej, głupi kopie łopatą chwaląc się że wie ile łopat ma pole........a tak naprawdę, obaj robią to samo.
  • #24 402877
    Tdv
    Poziom 34  
    euromatic: odpowiem Ci po co wiedzieć ile łopat ma pola, przejrzyj sobie ten dzaił forum. 80% albo i węcej pytań dotyczy pisania programu w BASCOMie i są to zazwyczaj bardzo podstawowe pytania. Zastanów się dlaczego nie stawiają tylu takich pytań ludzie programujący w C lub w asm? Moim zdaniem odpowiedź jest prosta: zanim zaczną programować starają się czegoś dowiedzieć o uC i później wiedzą co robią. Problem nie w BASCOMie ale w lenistwie ludzi, którym się wydaje, że można pisać programy na uC w ogoóle nie wiedząc jak on działa, a że najczęściej tacy ludzie wybierają BASCOMa...
    Wiedząc ile łopat ma pole też można orać traktorem, ale wie się przy okazji ile to może zająć czasu!
  • #25 402939
    euromatic
    Poziom 21  
    Tu przyznaję Ci 100% racji, program (narzędzie) trzeba poznać, jak również budowę procka którego używamy. Niektórzy nawet helpa nie czytają! Jak już gdzieś tam pisałem... nie jestem za którymkolwiek językiem programowania , ale wkurzyła mnie przewaga jednej strony. Ja używam ASM, C ,Basic, chciałbym i innych lecz ze względu na wiek nauka nowego przychodzi mi trudniej.Ponadto obsługa przerwania (dom i zarabianie kasy) zajmuje mi 80 % czasu).
    pozdrawiam wszystkich
  • #26 403353
    genetix
    Poziom 24  
    proponuje zamknąć ten temat, lub zrobic oddzielne forum dla BASCOMA.
    bo na prawde wkurza mnie sortowanie postow, tak jak beznadziejnych reklam na emailu.
  • #27 403374
    JarekDex
    Poziom 14  
    Gdzie się tak śpieszysz? :) Chwilunia Ja mam jeszcze na koniec ostatnie pytano

Czy jest jakaś litera na rynku w której jest opisany język ANSI C, lub ASM, oraz program w którym będę pisał program? No bo jeżeli kupię książkę Kernighana i Ritchiego to jak się domyślam jest ona napisana pod kontem PC , więc z kąd ja dowiem się z tej książki jak np. wystawić „1” na 3pin? Lub skonfigurować i uruchomić timer?

Więc chodzi mi o taką literaturę która jest napisana pod kontem pisania programów pod jakiś u-kontroler (taka książka rozwiąże wszystkie moje problemy)
  • #28 403388
    genetix
    Poziom 24  
    pisac w asmie sie nauczysz z data sheets atmela (lista rozkazow)
    do tego musisz znac znaczenie poszczegolnych rejestrow i architektury proca (rowniez w data sheets). i tak sie nauczysz migac ledami itp.
    gotowe podprogramy sa zawarte w tzw. application notes, tez na stronie atmela. masz tam przyklady zapisu do EEPROM, mnozenia duzych liczb i wiele ciekawych rzeczy. takze przyklady w C.

www.atmel.com dane, programy
    www.avrfreaks.com kursy programowania, porady itp.

a co do ksiazki K&R: nie zaszkodzi ci znac C pod PC. chociazby po to, zeby napisac program do komunikacji z twoim uC.

pozdrawiam i zycze powodzenia.
  • #29 403406
    JarekDex
    Poziom 14  
    Ojoj! wiem że Angielski w programowaniu to podstawa :( , ale może coś po PL. W ostateczności to będę tłumaczył, tylko jak wiecie strasznie ciężko się tłumaczy teksty techniczne. Dla mnie rozwiązaniem również by był HELP taki jak do BASCOMA, w sumie to tylko dzięki niemu nauczyłem się programować.
  • #30 403420
    genetix
    Poziom 24  
    sa tez ksiazeczki p. arkadiusza krysiaka dot rodziny AVR, ale szczerze sprowadzaja sie do przetlumaczenia noty katalogowej na jezyk reja. mam dwie sztuki kupione w AVT, lecz mnie niesamowicie wkurza wklejanie do ksiazki listingow w asmie czcionka inna niz [font=Courier New:663a555f10]courier [/font:663a555f10] i do tego wsio wielkimi literami. strasznie nieczytelne. szczyt nieprofesjonalizmu. jakby gosc nigdy nie przeczytal zadnej ksiazki dot programowania! ale jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma.

jeszcze widzialem cos w ksiegarni technicznej, kosztuje chyba z 50zeta. ale sie nie przygladalem jeszcze.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Autor planuje porzucić BASCOM na rzecz bardziej profesjonalnego środowiska programistycznego dla mikrokontrolerów AVR i innych. Poszukuje języka programowania i narzędzi spełniających wymagania: obsługa AVR i innych układów, dostępność symulatora programowego (monitorowanie stanów pinów i zmiennych) oraz opcjonalnie emulatora sprzętowego. W dyskusji rekomendowane są głównie języki asemblera oraz ANSI C, z naciskiem na C jako uniwersalny i profesjonalny język umożliwiający programowanie zarówno mikrokontrolerów, jak i komputerów PC. Wskazano środowiska programistyczne takie jak AVR Studio (wersje 3.5 i 4.07), Keil, IAR, Tasking, Codevision, Raisonance oraz MS Visual C++ do nauki C na PC. Podkreślono, że BASCOM jest dobry na start, ale ograniczony pod względem rozwoju i uniwersalności, a znajomość C jest standardem w branży. Zalecane jest korzystanie z dokumentacji producentów (datasheety Atmela), application notes oraz kursów dostępnych na stronach www.atmel.com i www.avrfreaks.com. W kwestii literatury polecana jest książka "Mikrokontrolery AVR w praktyce" oraz klasyczna pozycja Kernighan i Ritchie, choć ta ostatnia jest bardziej ogólna i PC-owa. Dyskutowano także o różnicach między językami wysokiego i niskiego poziomu, wadach i zaletach asemblera i Bascoma, a także o potrzebie praktyki i zrozumienia architektury mikrokontrolera dla efektywnego programowania. Autor planuje rozpocząć naukę ANSI C i poszukuje materiałów w języku polskim oraz wsparcia w postaci helpów podobnych do tych w BASCOM-ie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA