logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Autoalarm - jak zsynchronizować drugi pilot po zgubieniu pierwszego?

krzysztof1 07 Lut 2005 19:17 2216 9
  • #1 1207368
    krzysztof1
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Kupiłem samochód z alarmem (nie montowanym fabrycznie).
    Dostałem do tego dwa piloty. Pierwszyego używałem bez problemów do wczoraj, kiedy to go zgubiłem... Drugiego nigdy sprawdzałem. Okazało się, że nie mogę nim rozbroić alarmu.
    Czy jest możliwość, że drugi pilot rozstoroił się, rozsynchronizował?
  • #2 1207381
    laufer888
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    napisz jaki to alarm lub podaj symbol scalaka w pilocie możesz też pokręcić trymerkiem w pilocie
  • #3 1207864
    krzysztof1
    Poziom 12  
    Napisy na scalaku w pilocie są pościerane... :(
    Pilot wygląda na nowy, nieużywany, baterie kupiłem nowe, poprzedni właściciel samochodu zapewnia, że pilot działał bez problemów...
    Nie wiem jaki to alarm. Jedno co wiem to, że syrena jest z podtrzymaniem bo po odłączeniu akumulatora dalej wyje.
  • #4 1208407
    wloc
    Poziom 34  
    Ocena: 528
    No to musisz sie dostac do centralki i podac typ inaczej nic niepomozemy
  • #5 1208926
    krzysztof1
    Poziom 12  
    Gdzie ona może byc ukryta?
  • #6 1208946
    czapajew
    Poziom 22  
    Ocena: 69
    Może być w różnych miejscach, a najczęście jest z przodu z lewej strony gdzieś w okolicach półki kierowcy.
  • #7 1209219
    kordel
    Poziom 25  
    Ocena: 92
    Witam. Ja mialem taki sam probelm. Jeden pilot z pozoru nie dzialal. "Nagle" po kilku upadkach przestal dzialac. Ale nie chodzilo o to, ze sie zepsul tylko stracil zasieg. W odleglosci max 1m od centralki wszystko bylo spox, ale dalej ni uzbroic ni rozbroic alarm. laufer888 ma racje - najpierw sproboj podkrecic trymerka (tylko ostroznie i powoli, jest bardzo czuly). Ja tak naprawilem swojego pilota, a raczej sam sie naprawil: pobawilem sie trymerkiem w pilocie - zasieg byl juz troche wiekszy, po paru dniach spowrotem nie mial zasiegu, ale po kilku nastepnych upadkach dziala i to juz ponad rok :-). Jak to nie pomoze to bedziesz musial odnalesc centralke i ponownie zaprogramowac pilota.

Pozdrawiam.
  • #8 1210561
    krzysztof1
    Poziom 12  
    Próbowałem kręcić trymerkiem ale się nie udało :(
    Sprawdzałem też na oscyloskopie, że pilot wysyła jakieś komendy... prawdopodobnie nieprawidłowe :( Czy mógł się "rozprogramować", "stracić swój kod'?
    Na razie mam mały sukces- znalazłem przycisk wyłączający alarm (otwieram samochód kluczykiem, wsiadam do wyjącego samochodu, przekręcam kluczyk w stacyjce, naciskam ukryty przycisk i alarm się wyłącza). Mogę wieć jeżdzić samochodem ale nie mam alarmu :) :(
  • #9 1211431
    yasiu.brzeg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 194
    idź po przewodzie od przycisku lub od diody i znajdziesz centralkę.
  • #10 1214064
    IRCO16
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Większość alarmów posiada możliwość doprogramowywania pilotów być może twój także musisz więc przedewszystkim ustalić producenta i model alarmu jeśli już to zrobisz nic prosszego niż ściągnięcie z netu właściwej instrukcji i odnalezienie w niej sposobu na dokodowanie drugiego pilota

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada samochód z alarmem montowanym pozafabrycznie, do którego otrzymał dwa piloty. Po zgubieniu pierwszego pilota drugi nie działa poprawnie i nie rozbraja alarmu. Istnieje możliwość, że pilot się rozsynchronizował lub stracił kod. Próby regulacji trymerka w pilocie, który wpływa na zasięg sygnału, nie przyniosły efektu. Pilot wysyła sygnał, lecz prawdopodobnie nieprawidłowy. Alarm posiada centralkę, której lokalizacja może być w okolicach półki kierowcy po lewej stronie. Aby rozwiązać problem, konieczne jest zlokalizowanie centralki i ustalenie producenta oraz modelu alarmu, co umożliwi ponowne zaprogramowanie pilota. W międzyczasie użytkownik znalazł ukryty przycisk do wyłączania alarmu manualnie. Większość alarmów pozwala na doprogramowanie pilotów, jednak bez znajomości modelu i producenta nie jest możliwe precyzyjne działanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA