logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SA-EX700 - Nie działa, brak dźwięku (Overload)

XaRaDaS 22 Gru 2012 18:53 693 1
REKLAMA
  • #1 11685240
    XaRaDaS
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam,

opiszę swoją sytuację z amplitunerem. Wziąłem go na warsztat od brata, bo mu się po kilku sekundach grania wyłączał dźwięk. Z schematów i organoleptyki stwierdziłem, że wina jest po stronie układu z wentylatorem, zresztą w serwisówce pierwsze strony są temu poświęcone i tam właśnie podają Overload.
    Sprawdzałem miernikiem i faktycznie niezależnie od głośności ustawionej nie idzie prąd na wiatrak. Wg. serwisówki należy sprawdzić trzy tranzystory i tutaj moje zaskoczenie. Dwa tranzystory podawały napięcia zgodne z serwisówką, ale trzeci jakby martwy. Wylutowałem i w miernik wsadziłem i jest ok, tak samo te pozostałe co podają. Dodam na koniec, że wszelkie możliwe luty zostały poprawione więc raczej zimne luty nie występują.

A i jeszcze tak dosłownie na koniec, wcześniej wentylator jeszcze działał i nie było Overload, teraz od chwili włączenia jest cały czas Overload.

I mam pytanie, co może być przyczyną, bo już się pogubiłem. Gdzieś kiedyś czytałem, że wina może być po stronie nawet układów RSN, ale najpierw chciałem się upewnić co do tego wiatraka, bo jest to znacznie mniejszy koszt przy naprawie.

Jeszcze jedno tranzystor oznaczony jako Q776 w mierniku nic nie wykazuje, ale jak jest wlutowany to napięcia są.

I proszę moderatorów, o nie wrzucanie tematu do kosza, bo nie jest to temat informacyjny ;)
  • REKLAMA
  • #2 11687393
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    Uszkodzenie masz w okolicach wentylatora. Możliwe, że szczotki silnika się wytarły albo styki zaśniedziały styki. Napraw to i nie kombinuj.

Temat może i nie jest informacyjny, ale omówiony wielokrotnie na forum w przeróżnych tematach o wzmacniaczach/amplitunerach Technics.

Regulamin p.3.1.16
REKLAMA