logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Olympus SZ-11 - Dziwne terkotanie podczas nagrywania filmów, co to może być?

dariopi 23 Gru 2012 10:12 2262 14
REKLAMA
  • #1 11687005
    dariopi
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam. Jestem zielony w tych tematach więc proszę o pomoc. Córka dostała na komunię aparat Olympus SZ-11, i ostatnio zauważyłem na odtwarzanych filmach słychać głośno dziwne terkotanie.
    Zacząłem się przysłuchiwać włączonemu aparatowi i to terkotanie dochodzi z aparatu ?!
    Czego to może być przyczyna? Proszę o pomoc

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 11687119
    bezum1
    Poziom 23  
    Ocena: 93
    Witam !
    Prawdopodobną przyczyną jest jakieś uszkodzenie systemu stabilizacji obrazu , w tym aparacie zastosowano system stabilizacji działający również w czasie filmowana.Sam nic z tym nie zdziałasz. Jest to dość nowy aparat i powinien być jeszcze na gwarancji.
  • REKLAMA
  • #3 11687176
    prince12
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Obejrzyj jedne z pierwszych filmów i porównaj. Jak dla mnie to będzie normalne działanie: zooma i AF. Mogą być mikrofony/mikrofon w bliskim położeniu od obiektywu i stąd taki efekt. Zerknąłem na bliźniaczy model SZ-31 i mikrofony są tuż przy obiektywie. Problem załatwiłby aparat z wejściem mikrofonowym.
    pozdrawiam
  • #4 11687548
    dariopi
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedź.
    właśnie jest na gwarancji, czyli warto z tym się udać do serwisu? A jak to jest sprawa tego mikrofonu to czy jest jakaś możliwość "zneutralizowania" tych terkotań?
  • REKLAMA
  • #5 11687636
    bezum1
    Poziom 23  
    Raczej nie chce mi się wierzyć że system zoomu i stabilizacji był tak głośny , z drugiej strony nie wiem jak to wygląda w rzeczywistości, być może że "ten typ tak ma". Stabilizacja prawdopodobnie może być wyłączana w ustawieniach filmowania.
  • #6 11687683
    dariopi
    Poziom 10  
    wyłączyłem stabilizację i nadal słychać terkotanie, jest słyszalne jak włączę aparat i przyłożę do niego ucho :cry:
  • #7 11688081
    prince12
    Poziom 10  
    I sam odpowiedziałeś na stawiane pytanie. Mikrofony są tak czułe, że "ściągają" pracę układu AF. Silnik terkocze bo cały czas wykonuje pracę. Jeśli możesz przełączyć na tryb MF to sprawę załatwi.
  • #8 11689770
    bezum1
    Poziom 23  
    Bardzo mało prawdopodobne jest że to układ AF jest przyczyną terkotania , układ ostrzy tyko wtedy jak naciskamy przycisk przed zrobieniem zdjęcia , przy nieruchomym włączonym aparacie układ AF nie pracuje , ja dalej twierdzę że terkotanie pochodzi od układu stabilizacji.Układ ten pomimo jego wyłączenia cały czas utrzymuje soczewkę w polu magnetycznym w osi obiektywu ale nie reaguje na zmiany położenia aparatu.
    Aparat jest raczej tak skonstruowany aby zakłócenia pochodzące od pracy jego podzespołów były jak najmniejsze , a jeżeli są wyraźnie słyszalne to coś jest nie tak.
    Przyczyna uszkodzenia układu stabilizacji przeważnie jest upadek aparatu lub uderzenie w obiektyw.
  • #9 11693642
    dariopi
    Poziom 10  
    a co to jest MF i jak go włączyć
  • #10 11693684
    bezum1
    Poziom 23  
    MF - manual focus , czyli ręczne nastawianie ostrości , po wyłączeniu automatycznego ostrzenia trzeba ostrość zdjęć nastawiać ręcznie.
  • REKLAMA
  • #11 11694001
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 11695661
    bezum1
    Poziom 23  
    Akurat w tym typie aparatu stabilizacja działa również przy nagrywaniu filmu , odsyłam do lektury instrukcji.
  • #13 11696137
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 11696249
    prince12
    Poziom 10  
    Widzę,że się dyskusja wywiązała. Z tego jest tylko jeden wniosek: w tym modelu aparatu jest źle odseparowany dźwięk przy zapisie wideo. Możecie pisać o stabilizacji i AF ale w tym modelu tak jest i kropka. Jak wchodziły aparaty cyfrowe do sprzeaży to był lepszy patent na wyciszenie pracy tych wszystkich silniczków; po prostu aparat na czas zmiany zooma wogóle wyłączał zapis dźwięku i był film z lat 20-tych. Jest na dzień dzisiejszy wiele lepszych aparatów w tej cenie, które z filmem radza sobie całkiem nieźle albo i lepiej niż ten Olympus.
  • #15 11706812
    dariopi
    Poziom 10  
    dziękuję za podjęcie tematu osoby z wiedzą na ten temat i widzę że chyba trzeba się będzie pogodzić z tym faktem. niestety prezentu się nie zmieni na lepszy od olympusa

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z aparatem Olympus SZ-11, polegający na głośnym terkotaniu podczas nagrywania filmów. Odpowiedzi sugerują, że przyczyną może być uszkodzenie systemu stabilizacji obrazu lub czułość mikrofonów, które rejestrują dźwięki pracy silników AF i stabilizacji. Użytkownicy zalecają sprawdzenie ustawień aparatu, w tym wyłączenie stabilizacji oraz przełączenie na tryb manualnego ostrzenia (MF). Wskazano również, że problem może wynikać z wadliwego mikrofonu lub nieodpowiedniego umiejscowienia mikrofonów w aparacie. W przypadku dalszych problemów, zaleca się skontaktowanie z serwisem, zwłaszcza że aparat jest na gwarancji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA