logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TP-LINK TL-WA901ND - Brak Internetu przy AP 3 i 4 w trybie AP + WDS

hiv_sick 27 Gru 2012 22:01 2052 9
REKLAMA
  • #1 11703729
    hiv_sick
    Poziom 22  
    Ocena: 65
    Witam, stworzyłem sieć na routerze Linksys (dokładnie modelu teraz nie pamiętam) i czterech Access Pointach TL-WA901ND. Pierwszy jest podłączony przewodem do routera Linksys przewodem RJ45. Pierwszy TP-LINK pracuje tu jako ACCESS POINT - włączone ma zabezpieczenie po MAC - adresy MAC kolejnych TP-Linków są dodane do routera, oraz adres MAC mojej karty WI-FI. Drugi TP-LINK pracuje w trybie AP + WDS łącząc się po WI-FI z pierwszym. Pingi z drugiego TP-LINKA do pierwszego dochodzą bez problemu i Internet działa. Trzeci TP-LINK także pracuje jako AP+WDS łącząc się z drugim TP-LINKiem. Czwarty TP-LINK też pracuje jako AP+WDS łącząc się z trzecim TP-Linkiem. Niestety gdy jestem w pobliżu AP nr 4 i 3 nie mam dostępu do Internetu. Co dziwne mogę się dostać do konfiguracji AP nr 1 i AP nr2. Zapewne coś namieszałem. Próbowałem to uruchomić w trybie repeaterów ale zrywało co jakieś 5 minut połączenie. Dodam, że potrzebne jest w tej sieci filtrowanie po adresach MAC. Wszystko pracuje w technologii N.
    TP-LINK TL-WA901ND - Brak Internetu przy AP 3 i 4 w trybie AP + WDS
  • REKLAMA
  • #2 11703803
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2681
    hiv_sick napisał:
    estety gdy jestem w pobliżu AP nr 4 i 3 nie mam dostępu do Internetu.

Adresację dostajesz na komputer, jeżeli tak to porównaj sobie wydruki z ipconfig /all kiedy masz dostęp do internetu a kiedy jest jego brak. Oczywiście w tej lokalizacji sprzętowej.
  • #3 11704690
    hiv_sick
    Poziom 22  
    Adresy dostaje od Linksysa, nawet mam do niego dostęp poprzez http (gdy jest przy AP3 i AP4), jednak nie puszcza mnie do Internetu.
  • REKLAMA
  • #4 11704716
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Podaj wynik komendy ipconfig /all gdy masz i nie masz dostępu do Internetu.
  • REKLAMA
  • #5 11705018
    hiv_sick
    Poziom 22  
    ok, już działa. Namieszałem w pierwszym AP. Było ustawione Bridge + AP. Zmieniłem na sam AP i działa. Tylko mam problem z filtrowaniem po MAC. Na pierwszym AP nie puszcza mi urządzeń, które nie są wpisane w AP - czyli jest ok. Natomiast gdy podłączam się do innych AP (AP2,AP3,AP4) z komputera, który nie jest wpisany do AP1 to wchodzę bez najmniejszych problemów - czyli zabezpieczenie nie działa. Czy istnieje możliwość konfiguracji tak aby wpisać adresy MAC tylko do jednego urządzenia, a nie do wszystkich?Zabezpieczenie działało gdy sieć była skonfigurowana jako repeater. Jednak był problem jak już wcześniej wspominałem ze zrywaniem połączenia. Co poradzicie?
  • #6 11705045
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 828
    hiv_sick napisał:
    Drugi TP-LINK pracuje w trybie AP + WDS łącząc się po WI-FI z pierwszym.
    Ale łączy się też z trzecim. Każdy router wewnątrz tego łańcucha łączy się z dwoma sąsiadami. Powinien więc mieć zdefiniowane dwa adresy MAC dla połączenia WDS.

Dodano po 12 [minuty]:

hiv_sick napisał:
    Tylko mam problem z filtrowaniem po MAC.
    A spróbuj zrobić filtrację na Linksysie.
  • #7 11705110
    hiv_sick
    Poziom 22  
    jprzedworski napisał:
    A spróbuj zrobić filtrację na Linksysie.
    Linksys jest połączony z pierwszym TP-Linkiem przewodem.
  • Pomocny post
    #8 11705750
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 828
    Fakt, filtracja MAC działa na Wi-Fi. Ale niektóre Linsysy mają dodatkową fitrację. Nie chroni ona przed wejściem przez Wi-Fi, ale może uniemożliwić wejście do internetu. Jest to zakładka "Access Restriction". Inna rzecz, że nie mam pewności, czy adres MAC komputera nie "zgubi się" gdzieś po drodze. MAC to druga warstwa, a nie zawsze pakiety tej warstwy przechodzą przez kolejne urządzenia.
    A rzeczywiście, gdy włączone jest WDS, tworzy się między routerami jakby link omijający filtrację na innych routerach. Ma to swój sens, bo każdy z połączonych w ten sposób AP jest niezależny i na równych prawach - tak, jakbyś te AP połączył kablem LAN. Ale w tym przypadku masz kłopot, bo w każdym trzeba wklepać te same listy adresów. W trybie Repeater działa to inaczej, bo jakby przedłużasz Wi-Fi a nie sam LAN. Dlaczego wtedy przerywa, trudno mi powiedzieć.
  • REKLAMA
  • #9 11706803
    hiv_sick
    Poziom 22  
    dzięki jprzedworski za wyjaśnienie sytuacji. Po Nowym Roku pokombinuje jeszcze z Repeaterem. Pozdrawiam
  • #10 12144593
    hiv_sick
    Poziom 22  
    Repeater nie chciał działać prawidłowo dlatego wszystko pracuje w trybie AP. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik skonfigurował sieć z routerem Linksys i czterema Access Pointami TP-LINK TL-WA901ND. Pierwszy AP działa jako punkt dostępowy, a kolejne w trybie AP + WDS. Problemy z dostępem do Internetu występują przy AP3 i AP4, mimo że konfiguracja AP1 i AP2 działa poprawnie. Po analizie, użytkownik zidentyfikował, że problem wynikał z błędnej konfiguracji AP1, która była ustawiona na tryb Bridge + AP. Po zmianie na sam AP, dostęp do Internetu został przywrócony. Użytkownik napotkał jednak trudności z filtrowaniem MAC, które działa tylko na AP1, a nie na pozostałych AP. Wskazano, że WDS może omijać filtrację MAC, co wymaga wprowadzenia tych samych adresów MAC na wszystkich AP. Użytkownik planuje dalsze eksperymenty z trybem repeater.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA