logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć 6 kolumn do karty Sound Blaster Audigy bez utraty jakości?

mektub 08 Lut 2005 15:23 1238 11
REKLAMA
  • #1 1209939
    mektub
    Poziom 11  
    Witam.
    Mam pytanie - w jaki sposób i czy to jest możliwe by połączyć zwykły zestaw kolumn (tak zwany do wierzyczki) 6 kolumn do karty muzycznej Sound Blaster® Audigy? Oczywiście nie tracąc nic na jakości ani na przestrzeni dzwięku?

Z góry dzięki za odpowiedz.
  • REKLAMA
  • #2 1209962
    budzik88
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    potrzebny Ci bedzie wzmacniacz
  • REKLAMA
  • #3 1209964
    snake83
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Jeśli kolumienki kóre chcesz podłączyć są pasywne czyli nie posiadają wbudowanego wzmacniacza,to bezpośrednie podłączenie ich do karty dźwiękowej może spowodowac jej uszkodzenie.Aby podłączyć je wtedy do dźwiękuówki musisz zrobić to poprzez wzmacniacz mocy,dostosowany do tych kolumienek.

Pozdrawiam.
  • #4 1209983
    mektub
    Poziom 11  
    Witam
    dzięki za szybką odpowiedz.
    No dobra wzmacniacz - problem w tym że nie chcę stawiać żadnych dodatkowych elementów.
    Więc jak to zrobić by wszystko szło z kompa??
    Rozumiem ze muszę szukać jedynie kolumn ze wzmacniaczem?!
    Dobrze kombinuje??
    A swoją drogą ilość kabli wychodzących z kolumn a ilość wejść do dzwiękówki???
    Jakieś sugestie??
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1210276
    snake83
    Poziom 24  
    Za niewielką kasę można już w sklepach kupić zestawy głośników 5.1,6.1,7.1 chodzi mi o zestawy bez dekoderów cyfrowego dźwięku.Dzięki temu zyskasz dobry sprzęt,gotowy do pracy,o niezłych parametrach i co najważniejsze nie będziesz miał kłopotów z podłączeniem i kompatybilnością,bo z tego co wiem to takie zestawy podłącza się na dwóch jackach a kolumn jest min.6.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 1211125
    mektub
    Poziom 11  
    Rozglądałem się już za kolumnami i powiem, ze nie widziałem jakiś fajnych kolumienek razem ze wzmacniaczem?!
    Właśnie problem w tym że nie chcę kolumienek komputerowych.
    Chiałbym postwić kolumienki troszkę większe niż standardowe do komputera. I oczywiście 6 lub 7 kanałowe.
    Powiedz mi snake83 jakie miałeś na myśli. Może jakiś link?
  • #7 1211155
    snake83
    Poziom 24  
    Miałem na myśli tańsze wersje zestawów Creative,może nie mają przeogromnych kształtów (prawdę mówiąc wygladają jak gwizdki) ale jak u kumpla zaczęliśmy testować jakiś tani zestaw 4.1 (z subem) to chata drżała.Oczywiście zalezy jakie duże pomieszczenie chcesz nagłośnić.U kumpla pokój3x5 metra był dobrze nagłośniony a sub miał jeszcze zapas pary.Naprawdę te zestawy są warte uwagi,ale oczywiście zalezy to od indywidualnych gustów kupującego.
  • #8 1211206
    mektub
    Poziom 11  
    Dzięki za takie info. Jesteś już drugą osobą która potwierdza to że te małe głośniczki Creativa mają w sobie nie małą moc :)
    Byłbym wdzięczny za może jakieś dane, symbol, model owych kolumienek. Zawsze to jakaś dodatkowa wiedza.

Swoją drogą już się zaczołem zastanawiać nad takim zestawem Creativa.
    Jedynie co mnie powstrzymuje to cały czas ich rozmiar.
    Bo chciałbym je postawić w dóżym pokoju, a co za tym idzie wygląd (czyt. wielkość) robiły by swoje...
    Lecz z drugiej strony jak mówisz że dzwięk był niezły.....Hmmmm?! Sam już nie wiem :)

Troszkę posiedziałem w necie i szukałem jakiś kolumienek, znalazłem kilka wizualnie super, ale firma nie znana itd, więc nie przypuszczam by dzwięk powali na kolana.
    Idę zobaczyć na stronkę Creativa :)
  • #9 1211257
    snake83
    Poziom 24  
    Pisałem Ci że zestaw który testowałem to stary zestaw 4.1.Te nowsze pewnie mają lepszą moc,jeśli chodzi Ci o gabaryty,ale to już dośc sporo kosztuje to wiem że Creative ma też zestawy z cyfrowymi dekoderami dźwięku przestrzennego,na własne oczy(i uszy) widziałem w akcji taki porządny zestaw 7.1 (sub to wyglądał jak mała szafka,a cały zestaw kurcze ile on ważył)ale to już wydatek powyżej 1500zł.

A wracając do tego zestawu 4.1 to miałem tez takie odczucia jak Ty.Wyśmiałem nawet kumpla jak mi pokazał ten zestaw,ale jak go uruchomilismy to zwracałem mu honor.Teraz to z przyjemnością oglądamy u niego wszelkie filmy.Satelitki prezentują sie przyzwoicie na ścianie,a sub jest estetycznie i solidnie wykonany (no i daje niezłego kopa jak na taką małą skrzyneczkę) :)

Pooglądaj sobie zestawy na stronce Creativa znajdziesz tam mnóstwo informacji na temat zestawó głośnikowycj i ich parametrów.

Pozdrawiam.
  • #10 1211287
    mektub
    Poziom 11  
    Właśnie siedzę na stronce Creativa :)

Dzięki za radę snake83

Pozdrawiam
  • #12 1979255
    mektub
    Poziom 11  
    Witam
    W temacie zadałem pytanie o głośniki do kompa.
    Jednak zdecydowałem się na Creativa i powiem że nie żałuję naprawdę są dobre.

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie 6 kolumn pasywnych bezpośrednio do karty dźwiękowej Sound Blaster Audigy jest niewskazane ze względu na ryzyko uszkodzenia karty oraz utratę jakości dźwięku. Konieczne jest zastosowanie wzmacniacza mocy dostosowanego do kolumn. Jeśli użytkownik nie chce dodatkowych urządzeń, najlepszym rozwiązaniem jest zakup aktywnych zestawów głośnikowych 5.1, 6.1 lub 7.1, które mają wbudowane wzmacniacze i są kompatybilne z kartą dźwiękową, często podłączane za pomocą dwóch złączy jack. W dyskusji polecano zestawy marki Creative, które mimo niewielkich rozmiarów oferują dobrą moc i jakość dźwięku, odpowiednie do pomieszczeń o średniej wielkości. Wspomniano także o modelach 4.1 i 7.1 Creative z cyfrowymi dekoderami dźwięku przestrzennego, choć te ostatnie są droższe. Alternatywnie zaproponowano tani zestaw Genius 5.1 Home Theater jako opcję do komputera. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na zestaw Creative, który spełnił jego oczekiwania jakościowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA