logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HIGHSCREEN MS1595P - Monitor wyświetla żółte kolory, różnice napięć na RGB

marc_22 12 Mar 2003 11:50 1398 6
REKLAMA
  • #1 122571
    marc_22
    Poziom 11  
    Mój problem polega na tym że monitor wyraznie przechodzi na żółto.
    Zamiast białych kolorów pokazuje żólty. Wzmacniacz wizji jest podmieniony z innego sprawnego monitor, kineskop też jest sprawdzony jest wszystko O.K. Na RGB kineskopu przychodzą napięcia ok 40V na R i G a na B ok.70V tak jakby nie był wysterowany tranzystor(Płytka na kineskopie oczywiście sprawna na 100%)

POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #2 124455
    waldo
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    mam identyczny monitor z identyczną usterką ale wezmę sięza niego w sobotę ,jakbyś go dpalił wcześniej daj znać jeśli nie ,to ja się odezwę
  • REKLAMA
  • #3 137627
    marc_22
    Poziom 11  
    Monitor odpalił kolory O.K. Wymieniłem elka które filtrowały napięcia na płytke kineskopu, prawdopodobnie 22uF,ale nie jestem pewien trochę tego wymieniłem. Pojawił się natomiast inny problem,monitor czodził jakiś czas i wszystko było w porządku ale zwęził się obraz w pionie.Nie idzie go rozciągnąc.
  • REKLAMA
  • #4 138546
    transu
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    sprawdz pojemność w zasilaczu . coś na 160V. mialem to samo w AOC
  • REKLAMA
  • #5 195521
    Emilus20
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Tez mi sie trafi zolciejacy highscreen bedze dzis z nim walczyl napise o efektach byc moze jest to standardowa usterka w tym monitorze.
  • #6 195551
    eugene
    Poziom 26  
    Ocena: 23
    Elko w torze niebieskiego (uplywnosc rosnaca z temperatura))
  • #7 195734
    Emilus20
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Niestety dzis nie doszedlem do tego monitora obejrzalem pllytke kisneskopu i nie bylo tam 22 uF jesynie 1u/160V kilka sztuk 10/100 i 220/16 dzieki ze podpowiedzi bede walczyl z tym sprzetem w nastepnej kolejnosci
    POZDRAWIAM

Podsumowanie tematu

✨ Monitor HIGHSCREEN MS1595P wyświetla żółte kolory zamiast białych, co wskazuje na problem z sygnałem niebieskim. Pomimo wymiany wzmacniacza wizji i sprawdzenia kineskopu, na wyjściu RGB pojawiają się napięcia około 40V na czerwonym i zielonym oraz 70V na niebieskim, sugerujące brak sterowania tranzystora w torze niebieskim. Rozwiązaniem okazała się wymiana kondensatorów elektrolitycznych filtrujących napięcia na płytce kineskopu, prawdopodobnie o pojemności około 22uF, choć dokładne wartości mogą się różnić. Po naprawie monitor uruchomił się poprawnie, jednak pojawił się nowy problem z pionowym zwężeniem obrazu, którego nie udało się rozciągnąć. Dodatkowo zalecane jest sprawdzenie kondensatorów elektrolitycznych w zasilaczu, szczególnie tych na 160V, gdyż ich uszkodzenie może powodować podobne objawy. Usterka ta może być typowa dla tego modelu monitora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA