logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Metody obliczania indukcyjności cewek płaskich – stałe do wzorów Wheeler, Monomial Fit

formula126 29 Gru 2012 13:29 2124 3
REKLAMA
  • #1 11710685
    formula126
    Poziom 10  
    Witam,
    Mam za zadanie porównać metody obliczające indukcyjność cewek płaskich. I owszem znalazłem parę kalkulatorów do obliczania tej indukcyjności opierające się na 3 metodach: Modified Wheeler, Current Sheet, Monomial Fit. (Nie jestem pewien czy mogę linki zamieszczać)
    I związku z tym mam parę pytań:
    1. Czy są jeszcze znane jakiś inne metody obliczania indukcyjności takich cewek?
    2. Jakie stałe (K1,K2, itp) powinienem podstawić do wzorów Modified Wheeler'a i Monomial Fit dla cewki spiralnej? Kalkulatory obliczają te wartości ale nigdzie nie mogę znaleźć tych stałych.
    3 pytanie dosyć trywialne dla niektórych, ale jakie zastosowanie ma cewka płaska ? No oprócz zabezpieczania towaru przed kradzieżą w sklepach bądź książek w bibliotece.
    Jeśli ktoś posiada jakieś sensowne linki które są związane z owym tematem bądź może się podzielić wiedzą byłbym bardzo wdzięczny.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 11710908
    wieswas
    Poziom 34  
    Ocena: 400
    Zastosowanie cewki płaskiej umożliwia budowę układów w.cz. metodą druku. Wystarczy na taką płytkę ponaklejać kilka elementów SMD i bez wiercenia otworów i montażu przetykanego przyspieszymy seryjną produkcję urządzeń.
    Drugą zaletą to powtarzalność wykonania. Druk na płytce wykonuje się z precyzją tysięcznych części milimetra.
    Taka cewka nie jest wrażliwa na wstrząsy.
    Koszt produkcji jest dużo niższy niż nawijanie drutem.
    Takie cewki są na przykład w symetryzatorach UHF, wzmacniaczach antenowych.
    Im wyższa częstotliwość pracy, tym częściej rolę cewek przejmują cewki płaskie wykonane metodą nadruku na odpowiednie podłoże. (które przy bardzo wysokich częstotliwościach odgrywa coraz większą rolę).
  • REKLAMA
  • #3 11711230
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6134
    W bezprzewodowych ładowarkach do telefonów, wykorzystuje się cewki płaskie.
  • #4 11712202
    formula126
    Poziom 10  
    Dzięki wielkie, ogólnie poczytam dogłębnie o tych zastosowaniach. A ma ktoś może rozwiązanie pozostałych podpunktów ?
    A właśnie orientuje się ile zazwyczaj i jakie miej więcej wymiary mają cewki płaskie ? tzn ile zwoi, szerokość, długość itp. ?
REKLAMA