Witam forumowiczów.
Zaglądam tu rzadko, ale zawsze udaje mi się znaleźć pomoc. Mam nadzieję, że tym razem będzie podobnie.
Sprawa tyczy się laptopa HP Compaq nx7400, na którym jakiś czas temu zainstalowałem na próbę modyfikowanego Windowsa XP SP3 MX poprzez USB - z pendrive'a. Nie jestem specem i przy końcu procesu nie udało mi się zostawić sprawy jak należy, tj. do uruchomienia windowsa pendrive MUSI być wetknięty.
Ale to nie problem. Teraz chciałem zainstalować oryginalnego, pierwotnego windowsa, ale mimo właściwych - wg mojej wiedzy - ustawień w BIOSie Windows nie bootuje się z płyty. Zamiast tego pojawia się komunikat:
'Nie można uruchomić systemu windows z powodu sprętowego błędu konfiguracji dysku. Nie można dokonać odczytu ze wskazanego dysku statowego...'
specyfikacja komputera:
:: Procesor
Intel Core Duo T2400 1.8 GHz 2MB L2 Cache, 667 MHz FSB
:: Chipset
Intel 945PM
:: Pamięć
1024 MB, DDR2 PC5300 SDRAM (667 MHz), maks. 4096 MB, 1x1024 MB
:: Karta grafiki
Intel GMA950 - 0 MB
:: Matryca
15,4 Zoll 16:10, 1280x800 pikseli, WXGA BrightView TFT, refleksująca: tak
:: Dysk twardy
100GB 5400obr./min. Fujitsu MHV2100BH
:: Karta dźwiękowa
AD 1981 HD Audio
:: Złącza
PCCard Typ I/II, wejście mikrofonowe, wyjście słuchawkowe (Line Out), 3x USB 2.0, VGA-Out, Firewire, Kensington Lock, LAN, modem, złącze stacji dokującej
:: Łączność
WLAN Intel 3945 ABG Pro, LAN 10/100, modem 56K, Bluetooth
:: Napęd optyczny
DVD +/-R (DL) GSA-4082N
informacje z bootcfg:
timeout: 30
default: multi<0>disk<0>rdisk<0>partition<1>WINDOWS
wpisy rozruchu
id wpisu: 1
ścieżka: multi<0>disk<0>rdisk<0>partition<1>WINDOWS
opcje ładowania: /fastdetect /noexecute=OptIn
Domyślam się jedynie, że jest to sprawka zamieszania z kolejością bootowania, albo ze sterownikami SATA lub IDE, ale jestem w temacie kompletnie zielony i nie chcąc wyrządzić kolejnych szkód pytam stricte w kontekście mojego sprzętu.
Bardzo proszę o pomoc.
Zaglądam tu rzadko, ale zawsze udaje mi się znaleźć pomoc. Mam nadzieję, że tym razem będzie podobnie.
Sprawa tyczy się laptopa HP Compaq nx7400, na którym jakiś czas temu zainstalowałem na próbę modyfikowanego Windowsa XP SP3 MX poprzez USB - z pendrive'a. Nie jestem specem i przy końcu procesu nie udało mi się zostawić sprawy jak należy, tj. do uruchomienia windowsa pendrive MUSI być wetknięty.
Ale to nie problem. Teraz chciałem zainstalować oryginalnego, pierwotnego windowsa, ale mimo właściwych - wg mojej wiedzy - ustawień w BIOSie Windows nie bootuje się z płyty. Zamiast tego pojawia się komunikat:
'Nie można uruchomić systemu windows z powodu sprętowego błędu konfiguracji dysku. Nie można dokonać odczytu ze wskazanego dysku statowego...'
specyfikacja komputera:
:: Procesor
Intel Core Duo T2400 1.8 GHz 2MB L2 Cache, 667 MHz FSB
:: Chipset
Intel 945PM
:: Pamięć
1024 MB, DDR2 PC5300 SDRAM (667 MHz), maks. 4096 MB, 1x1024 MB
:: Karta grafiki
Intel GMA950 - 0 MB
:: Matryca
15,4 Zoll 16:10, 1280x800 pikseli, WXGA BrightView TFT, refleksująca: tak
:: Dysk twardy
100GB 5400obr./min. Fujitsu MHV2100BH
:: Karta dźwiękowa
AD 1981 HD Audio
:: Złącza
PCCard Typ I/II, wejście mikrofonowe, wyjście słuchawkowe (Line Out), 3x USB 2.0, VGA-Out, Firewire, Kensington Lock, LAN, modem, złącze stacji dokującej
:: Łączność
WLAN Intel 3945 ABG Pro, LAN 10/100, modem 56K, Bluetooth
:: Napęd optyczny
DVD +/-R (DL) GSA-4082N
informacje z bootcfg:
timeout: 30
default: multi<0>disk<0>rdisk<0>partition<1>WINDOWS
wpisy rozruchu
id wpisu: 1
ścieżka: multi<0>disk<0>rdisk<0>partition<1>WINDOWS
opcje ładowania: /fastdetect /noexecute=OptIn
Domyślam się jedynie, że jest to sprawka zamieszania z kolejością bootowania, albo ze sterownikami SATA lub IDE, ale jestem w temacie kompletnie zielony i nie chcąc wyrządzić kolejnych szkód pytam stricte w kontekście mojego sprzętu.
Bardzo proszę o pomoc.