logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Compaq nx7400 - Nie można uruchomić systemuy windows z powodu sprzętowego...

zarrakin 29 Gru 2012 13:30 2334 3
REKLAMA
  • #1 11710694
    zarrakin
    Poziom 9  
    Witam forumowiczów.
    Zaglądam tu rzadko, ale zawsze udaje mi się znaleźć pomoc. Mam nadzieję, że tym razem będzie podobnie.
    Sprawa tyczy się laptopa HP Compaq nx7400, na którym jakiś czas temu zainstalowałem na próbę modyfikowanego Windowsa XP SP3 MX poprzez USB - z pendrive'a. Nie jestem specem i przy końcu procesu nie udało mi się zostawić sprawy jak należy, tj. do uruchomienia windowsa pendrive MUSI być wetknięty.
    Ale to nie problem. Teraz chciałem zainstalować oryginalnego, pierwotnego windowsa, ale mimo właściwych - wg mojej wiedzy - ustawień w BIOSie Windows nie bootuje się z płyty. Zamiast tego pojawia się komunikat:
    'Nie można uruchomić systemu windows z powodu sprętowego błędu konfiguracji dysku. Nie można dokonać odczytu ze wskazanego dysku statowego...'

specyfikacja komputera:
    :: Procesor
    Intel Core Duo T2400 1.8 GHz 2MB L2 Cache, 667 MHz FSB
    :: Chipset
    Intel 945PM
    :: Pamięć
    1024 MB, DDR2 PC5300 SDRAM (667 MHz), maks. 4096 MB, 1x1024 MB
    :: Karta grafiki
    Intel GMA950 - 0 MB
    :: Matryca
    15,4 Zoll 16:10, 1280x800 pikseli, WXGA BrightView TFT, refleksująca: tak
    :: Dysk twardy
    100GB 5400obr./min. Fujitsu MHV2100BH
    :: Karta dźwiękowa
    AD 1981 HD Audio
    :: Złącza
    PCCard Typ I/II, wejście mikrofonowe, wyjście słuchawkowe (Line Out), 3x USB 2.0, VGA-Out, Firewire, Kensington Lock, LAN, modem, złącze stacji dokującej
    :: Łączność
    WLAN Intel 3945 ABG Pro, LAN 10/100, modem 56K, Bluetooth
    :: Napęd optyczny
    DVD +/-R (DL) GSA-4082N

informacje z bootcfg:

timeout: 30
    default: multi<0>disk<0>rdisk<0>partition<1>WINDOWS

wpisy rozruchu
    id wpisu: 1
    ścieżka: multi<0>disk<0>rdisk<0>partition<1>WINDOWS
    opcje ładowania: /fastdetect /noexecute=OptIn

Domyślam się jedynie, że jest to sprawka zamieszania z kolejością bootowania, albo ze sterownikami SATA lub IDE, ale jestem w temacie kompletnie zielony i nie chcąc wyrządzić kolejnych szkód pytam stricte w kontekście mojego sprzętu.

Bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 11711127
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Przywróć oryginalny system z recovery.
  • REKLAMA
  • #3 11711293
    zarrakin
    Poziom 9  
    Masz na myśli Przywracanie Systemu? Windows z pendrive'a instalowałem na czystą, sformatowaną wcześniej partycję. Nie ma innego windowsa na tym komputerze, a przywracanie ma datę z grudnia, podczas gdy system jest dużo starszy.
  • #4 11711450
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Każdy laptop ma fabryczny system na dysku (partycja lub katalog recovery) i w instrukcji jest napisane jak to używać. Nie ma to nic wspólnego z punktami przywracania windows.
    Podaj fotkę z układem partycji to zobaczymy co jest na dysku.
REKLAMA