logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie napięcie powinno dochodzić do domofonu Cyfral w bloku?

lucas234 08 Lut 2005 21:15 10286 9
REKLAMA
  • #1 1210998
    lucas234
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Moje pytanie dotyczy instalacji domofonowej wykonanej w bloku a dokladniej jakie powinno byc napiecie dochodzace do domofonu w mieszkaniu bo ja mam jakies 6,6V a domofon mi niedziala niem zadnej reakcji dodam jeszcze ze instalacja jest 2 przewodowa a domofonem-sluchawka jest cyfral ktory wyglada na dobry bo sprawdzilem wszystkie elementy i sa ok (niema ich tam wiele)
    Z gory serdeczne dzieki za odpowiedz.
  • REKLAMA
  • #2 1211810
    pavulon
    Poziom 21  
    Ocena: 73
    Niespotkałem się jeszcze z dwu przewodową instalacją domofonową, u każdego w budynku są dwa przwody. Napięcie powinno być ok 11, 12V, najczęściej na takie napięcie jest elektrozaczep więc i instalacja (jeden zasilacz)
  • REKLAMA
  • #3 1213572
    embros
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Witam!
    Cyfral ma dwa systemy domofonowe TCL i Bartar oba są dwuprzewodowe. Czy mozesz opisać jaki jest unifon i czy u sąsiadów domofon działa. Wiedz o tym żeby unifon zadziałal to Musisz wywołac go z dołu
    pozdrawiam
    Piotrek
  • REKLAMA
  • #4 1215865
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Jak na cyfrala to napięcie jest w miarę OK. Albo masz wyłaczony aparat :) albo uszkodzony (zabrudzony) przełącznik funkcyjny albo uszkodzoną wkładkę (samą albo zimny lut na jej przewodach) albo - uszkodzony przycisk na dole. Parę tych albo jest, czy u innych lokatorów dziła OK ? , czy ten aparat dziłał kiedyś poprawnie w tym lokalu (czy nowy ?) ? .
    A może po prostu był odłączany i przewody są zamienione (przychodzące do aparatu z klatki schodowej (ważna jest "biegunowość" przewodów.
  • REKLAMA
  • #5 1216449
    annaanna
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    U mnie natomiast słychać dzwonek i sygnał otwierania drzwi z dołu kodem, ale nie działa przycisk otwierania w mieszkaniu i nie słychać rozmowy w jedną i drugą stronę. Nie wiem co może byc zepsute. Napięcie ok 7 V.
    Pozdrawiam
  • #6 1216914
    embros
    Poziom 24  
    Witam!
    Nie piszesz co to za system domofonowy cyfrowy,analogowy?
    pozdrawiam
    Piotrek
  • #7 1218188
    annaanna
    Poziom 14  
    Jeśli chodzi o mój domofon, to na płytce w telefonie są dwa scalaki - CD40103 i TC 4093 oraz kilka tranzystorów. Nie podano firmy. Dochodzi z klatki gruba wiązka kabelków, z których podłączone są tylko dwa, na dole centralka z sensorami. Wydaje mi się, że to system cyfrowy, ale nie znam się dobrze na tym.
    Pozdrawiam
  • #8 1219302
    embros
    Poziom 24  
    Witam!
    Jest to system cyfrowy. Napięcie jest dobre. Najprawdopodobnie wina jest w elektronice.
    pozdrawiam
    Piotrek
  • #9 7150618
    el_sys
    Poziom 14  
    Witam,

śledziłem temat i przy okazji mam pytanie - jak działa system dwuprzewodowy?
    Chodzi mi np. o unifon tk7 (Wekta). Chciałem sobie zaprojektować centralkę, mam kilka
    tk7. Podobno jest tam układ dekodera itp. Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
  • #10 7156703
    tomeye
    Poziom 20  
    Ocena: 69
    Unifon TK7 jest wyposażonym w dekoder adresujący, aparat domofonowy, przeznaczonym do pracy w systemach dwużyłowych, z centralami takich firm jak Laskomex lub Proel. :-)

Podsumowanie tematu

✨ W instalacjach domofonowych Cyfral w blokach najczęściej stosowane są systemy dwuprzewodowe, takie jak TCL i Bartar, które wymagają napięcia zasilającego około 11-12 V, co jest standardem dla elektrozaczepów i centralek domofonowych. Napięcie około 6,6-7 V jest zbyt niskie i może powodować brak reakcji domofonu. Problemy z działaniem mogą wynikać z uszkodzeń elementów elektronicznych unifonu, takich jak przełącznik funkcyjny, przycisk otwierania drzwi, zimne luty lub błędne podłączenie przewodów (biegunowość). Systemy cyfrowe Cyfral wykorzystują układy scalone (np. CD40103, TC4093) i wymagają prawidłowego wywołania z centrali, aby unifon działał poprawnie. W systemach dwuprzewodowych, jak w modelu TK7 firmy Wekta, stosowane są dekodery adresujące umożliwiające komunikację i sterowanie z centralek takich firm jak Laskomex czy Proel.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA