logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak napięcia w przewodach domofonu w kamienicy – czy instalacja jest uszkodzona?

pawel.torun 13 Mar 2012 17:40 1126 6
  • #1 10672366
    pawel.torun
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam,
    Kupiłem niedawno mieszkanie w kamienicy i niestety poprzedni właściciel wyrwał domofon i został sam kabel (2x biały, 1x niebieski, 1x pomarańczowy.)
    Gdy przykładam do kabli śrubokręt z miernikiem to lampka się nie świeci. W związku z tym mam pytanie, czy w tych kablach jest zbyt małe napięcie, żeby lampka się zaświeciła, czy po prostu poprzedni właściciel mieszkania uszkodził instalacje ?
    Nie wiem czy powinienem kupować domofon i go instalować, czy zacząć od naprawy instalacji.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Moderowany przez Tracer2:

3.1.15. (11) Zabronione jest publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum. Tytuł wpisu powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.

• #2 10672470
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2926
    Próbnik typu śrubokręt z neonówka nie zaświeci. Tam jest zbyt niskie napięcie.
    Kolory kabli oznaczają, że masz do dyspozycji 2 pary. Biało-niebieską i biało-pomarańczową. Co dalej, to wszystko zależy od typu domofonu w twoim bloku.
    Najlepiej zobaczyć co ma któryś z sąsiadów. Być może masz system cyfrowy i tylko dwie żyły są wykorzystane.
  • #3 10672560
    pawel.torun
    Poziom 9  
    Jeżeli chodzi o typ domofonu w całej klatce, to jest taki. Stary cyfral z guzikami, bez żadnych kodów,

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

W związku z tym mam pytanie, czy taki domofon będzie dobry ? Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Jestem w tym kompletnie zielony i nie wiem czego szukać w parametrach domofonu. Zależy mi też na niskiej cenie.
    Moderowany przez Tracer2:

3.1.18. (10.11) Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym). 3.1.15. (11) Zabronione jest publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum. Tytuł wpisu powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki. Linki do sklepów są zakazane.

• #4 10672655
    karl102
    Poziom 28  
    Ocena: 264
    To domofon Cyftral i tylko odpowiednie unifony będą pasowały.
    Oryginalne unifony do tej centrali masz Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany.
    Może być także zastosowany INS-UC firmy ACO lub Urmet 1131 CY-U.
  • #5 10672703
    pawel.torun
    Poziom 9  
    Czyli mam brać pod uwagę przy zakupie z jakimi centralami współpracuje domofon ?
    Mogę się jakoś dowiedzieć jaki typ centrali ma domofon w mojej kamienicy ? Czy po prostu domofon obsługujący CYFRAL typ TD3, TD4 i TD6; TD1, TD2, TD6 B. Będzie na pewno działać ?
  • #6 10672800
    embros
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Witam!
    TD3,4 i 6 nie są kompatybilne z TD1,2 i 6B
    pozdrawiam
    Piotrek
  • #7 10673670
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 309
    Ogólny brak znajomości Regulaminu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił mieszkanie w kamienicy, gdzie poprzedni właściciel usunął domofon, pozostawiając jedynie kable (2x biały, 1x niebieski, 1x pomarańczowy). Po sprawdzeniu kabli miernikiem, nie uzyskał sygnału, co sugeruje, że może być zbyt niskie napięcie lub uszkodzona instalacja. Użytkownik pyta o możliwość zakupu nowego domofonu oraz o to, jakie modele będą kompatybilne z istniejącą instalacją. Odpowiedzi wskazują, że domofon Cyftral jest odpowiedni, a do centrali pasują tylko określone unifony, takie jak INS-UC firmy ACO oraz Urmet 1131 CY-U. Użytkownik powinien zwrócić uwagę na kompatybilność modeli z centralą, aby uniknąć problemów z instalacją.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA