logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić ciśnienie w wyciągarkach LKT 81 TURBO?

saper222 01 Sty 2013 10:33 13614 9
REKLAMA
  • #1 11724864
    saper222
    Poziom 2  
    Ocena: 10
    Witam panowie! Mam następujący problem - nie mogę sobie poradzić w tym modelu z wyciągarkami taśmy: zwalniające nie działają za szybko, trzeba długo czekać by się zwolniły. Akumulator hydrauliczny został nabity do 20 atm, nie wiem gdzie wkręcić zegar by ustawić ciśnienie. Wiem, że w całym układzie jest 19 atm, a w małym układzie jest 16 atm. Nie chcę kręcić zaworem przeciążeniowym na pałę żeby czegoś nie zepsuć. Proszę o pomoc, jeśli macie jakieś pytania pomogę - znam lkt 80 i 81 od podstaw, lecz te wyciągarki to zmora :P

Moderowany przez tzok:

Słyszałeś o czymś takim jak interpunkcja? To na prawdę ułatwia odczytanie treści - tym razem poprawiłem, kolejne takie posty będą karane ostrzeżeniami.
    3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.

• REKLAMA
  • #2 14932657
    saper222
    Poziom 2  
    Witam wyciągarki sterowane są małym ciśnieniem. Wszystko robi ta mała kostka do której jest przykrecony akumulator hydrauliczny z tego co pamiętam to akumulator ma być na bity 8.5atm. Bo na zdrowy rozum jeżeli pompa daje ci 16 atm to jakim cudem olej ma się dostać do akumulatora hydraulicznego?. Ten akumulator gromadzi olej w momencie wyłączenia silnika oddaje olej by wyciągarki mogły pracować (zwolnienie tasmy) jak masz na bity 20 atm to równie dobrze możesz zaślepic wejście akumulatora bo nic nie robi. Wracając do tematu kostka musi być ustawiona zegarem sam tego nie robiłem robił mi to taki facet on nabijal mi też akumulator. Nie wolno ruszać tych śrub regulacyjnych bez zegara. Może być też tak ze kostka juz jest wyrobiona i trzeba nowa.
  • #3 17037845
    Hunter61
    Poziom 12  
    Ocena: 47
    Witam.Wiem ,że temat jest stary,ale jeśli ktoś potrzebuje pomocy w zaresie regulacji hydrauli i napraw LKT służę pomocą.
  • REKLAMA
  • #4 17098824
    JakubZak
    Poziom 1  
    Witam potrzebuje pomocy z wciagarkami, nabylem nowy sprzet LKT 81 TURBO i jestem troszke zielony w temacie
  • REKLAMA
  • #5 17100611
    Hunter61
    Poziom 12  
    Witam.W czym problem?
  • #6 17439074
    gregorsnk
    Poziom 1  
    Ocena: 6
    Witam.
    Mam lkt 80. Stracilem moc w pługu oraz w wyciągarce. Do tej pory zregenerowałem dużą pompę oraz rozdzielacz. Przy okazji wymieniłem olej. Moc nie powróciła. Proszę o pomoc czego jeszcze szukac.
    Znajmy mowi ze wąż zasilajacy mógł się rozwarstwić wewnątrz i zamyka swiatło lib napęd pomp siadł ale pług oraz wicagarka na "pusto" pracuje i traktor skręca.
    Dziękuję
  • REKLAMA
  • #7 17439838
    Hunter61
    Poziom 12  
    Witam.Utrata mocy w układzie hydraulicznym wiąże się sie oczywiście ze zbyt małym ciśnieniem.Jeżeli w układzie był zmieniany olej to hydraulika powina sie odpowitrzć.Trzeba trochę ,,popracować"na postoju wciągarką i myglarką.Jeżeli rozdzielacz był regenerowany to teraz trzeba wyregulować zawór przelewowy.Wkręcamy manowetr do siłownika myglarki(jest tam korek na klucz imbusowy),Wciskamy lemieszem do oporu w dół lub w górę patrząc na manowetr.Wcześniej odbezpieczamy zawór na rozdzielaczu i dokonujemy regulacjii.Ciśnienie ustawimy na 15,8MPa+0,2. Kto regenerował pompę?Najlepiej regenerują w Czechach lub Słowacji .Mają tam na wymianę.Lkt skręca za pomocą tej drugiej,małej pompy.Jest oczywiście możliwe ,że zepsół się napę pomp i pod obciążeniem nie dziła.Ale jeśli napęd skrzyni pomp nie działa to lkt nie powinno w tym momencie skręcać.
    Pozdrawiam
  • #8 20315224
    wojtek1243
    Poziom 10  
    Witam. Mam parę pytań odnośnie regulacji tych wyciągarek jeśli ktoś zna sie na nich to proszę do mnie napisać
  • #9 20431086
    stahcompl
    Poziom 1  
    Witam podepnę się pod post mam takie pytanie hydroakumulator na jakie Cisnienie ma być nabity z góry dziekuje za odpowiedź
  • #10 20807590
    nfornalczyk01
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Witam. Napisałam do Pana prywatną wiadomość w sprawie lkt.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z wyciągarkami w modelu LKT 81 TURBO, które zwalniają zbyt wolno. Akumulator hydrauliczny został nabity do 20 atm, co może być zbyt wysokim ciśnieniem, ponieważ w układzie powinno być 19 atm, a w małym 16 atm. Użytkownicy sugerują, że akumulator powinien być na ciśnienie 8.5 atm, a regulacja ciśnienia powinna być przeprowadzana z użyciem manometru, aby uniknąć uszkodzeń. Wskazano również na możliwość zużycia elementów sterujących. Inni użytkownicy poruszają kwestie związane z utratą mocy w hydraulice oraz potrzebą odpowietrzenia układu po wymianie oleju.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA