Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka/Whirlpool/AWG680 - Szarpnięcia silnika.

Stachu0204 02 Jan 2013 14:30 2931 14
    Stachu0204
    Level 15  
    Witam!

Problem polega na tym, że podczas prania gdy silnik zaczyna obracać następują obroty w jedną stronę, potem w drugą, a potem silnik załącza się na moment pełną parą powodując takie szarpnięcie zbiornikiem, że uderza on o obudowę. Po wyjęciu silnika i uruchomieniu bez obciążenia, problem wyglądał identycznie, delikatnie w jedną, delikatnie w drugą i chwilowe pełne obroty. Nie liczyłem w jakim cyklu się to pojawia podczas dalszego prania, ale pojawia się to dość często. Szczotki nie są zużyte, na komutatorze żadnych przebarwień, ani widocznych uszkodzeń. Tacho otworzyłem, wszystko wygląda ok, siedzi stabilnie, nie ma żądnych pęknięć.
    Przewody nie są zniszczone, sztywne, łamliwe. Są ciągłe. Wszystko kończy się w programatorze elektromechanicznym którego nie umiem rozebrać, bo chyba jest zanitowany.

Co to może być?
    Gobro
    Level 31  
    Trzeba rozłączyć złącze silnika i zmierzyć czy tacho wytwarza napięcie podczas obracania ośką silnika. Jeżeli nie to zmierzyć czy cewka nie jest uszkodzona.
    rychomuch
    Level 29  
    Witam.
    Luźny magnes na wirniku silnika prania - od cewki tacho.
    Anonymous
    Level 1  
    rychomuch
    Level 29  
    Przed świętami miałem taki objaw w pralce SIEMENS i z rozpędu pisałem.
    Nie doczytałem typu pralki.
    Przepraszam.
    Oto przykład że forum jest kontrolowane.
    Szacunek dla administratora skryn.
    phiter
    Level 19  
    Masz tam jeszcze moduł elektroniczny silnika na dole na tylnej ściance - przyjżyj mu się - sprawdź triaka, połączenia itd
    cezet
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Stachu0204 wrote:
    Nie liczyłem w jakim cyklu się to pojawia podczas dalszego prania, ale pojawia się to dość często.

Uszkodzony styk od silnika w programatorze typu EC.... Ew. zimny lut na module.
    slawek 27
    Level 11  
    wyglada mi to bardziej na triaka
    Stachu0204
    Level 15  
    Który to triak będzie? Nie mam jeszcze modułu w ręce, ale czy to ten przyczepiony do metalowej obudowy na zdjęciu u góry?
    http://north.pl/karta/modul-silnika-do-pralki-awg-680-wp-pl;ru--whirlpool-,XND-MC-ZMMP-PMI.html
    Jeśli tak to jak go sprawdzić?

Pytanie czy w różnych pralkach sterownie silnikiem zawsze rozwiązane jest w podobny sposób, czy schematy mogą być zupełnie różne?
    cezet
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Stachu0204 wrote:
    Który to triak będzie?

To na pewno nie żaden triak.
    czolgista
    Level 27  
    rychomuch wrote:
    Luźny magnes na wirniku silnika prania - od cewki tacho.
    nie tak do końca
    skryn wrote:
    Nie odnotowano takiego przypadku.
    jeżeli padło tacho to nikt go raczej nie naprawi ,silnik do wymiany .Widziałem próby naprawy z przesuwaniem magnesu ale usterka wracała .
    Stachu0204
    Level 15  
    Dziś miałem okazję pogrzebać. Tacho jest całe.
    Silnik dostaje obrotów w jedną stronę,
    potem w drugą,
    i następuje szarpnięcie z powrotem w pierwszą,
    potem znowu normalnie w drugą
    i znowu szarpnięcie w pierwszą itd...
    Przeglądnąłem moduł. Żadnych upaleń ani okopceń. Nawet pokusiłem się o poprawienie każdego jednego punktu lutowania (co zajęło mi z 15min), żeby wyeliminować zimne luty.
    Nic to nie dało.
    Rozumiem, że płytka będzie do wymiany?
    czolgista
    Level 27  
    Stachu0204 wrote:
    Rozumiem, że płytka będzie do wymiany?
    nie
    Stachu0204 wrote:
    Tacho jest całe.
    nie sprawdzisz tego dokładnie podmienić ew silnik , brak komunikacji lub jej przerwa w trakcie pomiaru ilości obrotów przez tacho , podobny miałem problem i po wymianie silnika na inny (tego typu)wszystko było okey.
    Stachu0204
    Level 15  
    Witam!

Sprawą przyszło mi się zająć ponownie. Podmieniłem moduł ostatnio i nic to nie dało. Wydaje mi się, że będzie to styk w programatorze jak pisał cezet. Pomierzyłem napięcie wychodzące z modułu i w momencie szarpnięcia dochodziło do ok 1kV, czasem 600V, czasem 800V. Ale generalnie przy przełączaniu obrotów lewo->prawo słychać cyknięcie programatora, natomiast z powrotem już jest cisza wszystko czeka do momentu szarpnięcia.
    Sprawy dwie:
    Mam możliwość załatwienia silnika z pralki AWG 681, ale nie mam pewności czy podejdzie, orientuje się ktoś?
    Programator jest zanitowany, czy rozbieranie go jest na miejscu? Rozbierałem już kilka programatorów (żaden nie był zanitowany), wiem mniej więcej czego się spodziewać w środku.
    Stachu0204
    Level 15  
    Rozebrałem programator, jedna blaszka na stykach, juz nie pamiętam których była luźna, krzywka ją dociskała do jednego styku, natomiast wracała do drugiego bardzo mozolnie. Po sprawdzeniu dokąd prowadzą styki (prowadziły do innych, tamte do innych itd...) prowadziły do modułu z jednej strony, z drugiej mi się grzebać nie chciało. Programator nowy w granicach 700zł, pralka do wywalenia.