logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spadek wydajności dysku w netbooku eMachines eM350-21G16I, zawieszanie się systemu

rafcik44 02 Sty 2013 19:53 1998 12
REKLAMA
  • #1 11730881
    rafcik44
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam. Otóż od pewnego czasu zauważyłem spadek wydajności dysku twardego. Jeszcze nie dawno wszystko było w porządku. Podczas samego przeglądania stron internetowych komputer potrafi się zawiesić, oczywiście procesor nie jest w tym momencie maksymalnie wykorzystywany, pamięć RAM również nie jest w całości wykorzystywana, natomiast dysk pracuje jak szalony. Programy i aplikacje uruchamiają się zdecydowanie dłużej. Skanowałem dysk w poszukiwaniu wirusów: BitDefender oraz Norton Internet Security, niczego nie wykryły. Fragmentacja dysku wynosi tylko 3 %. Mój netbook :eMachines eM350-21G16I

HDTune
    Spadek wydajności dysku w netbooku eMachines eM350-21G16I, zawieszanie się systemu

CrystalInfo

Za pomoc z góry dziękuję. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 11731388
    Piasek80
    Poziom 31  
    Ocena: 660
    Każde spowolnienie pracy dysku takie jak opisałeś zazwyczaj zwiastuje jego rychłe wystawienie kopyta. Dzisiejsze dyski to coraz większa prędkość obrotowa talerzy a co za tym idzie znacznie szybsze zużycie mechanizmu napędowego talerzy.
  • #3 11731424
    pyby
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Widzę to tak:
    opcja 1. Mało ramu, duże wykorzystanie pliku swap. Zakładam, że masz tego netbooka z 1gb ramu. Sprawdź czy można dołożyć drugą kostkę. Powinieneś zauważyć znaczny wzrost wydajności i mniejsze obciążenie dysku.
    opcja 2. jak napisał kolega wyżej - "powolne" niszczenie dysku. Zazwyczaj taki proces nie następuje ot tak, może się okazać że za kilka tygodni dysk odmówi posłuszeństwa. Zrób mu w hdtune skan z normalną prędkością.
  • #4 11731982
    Piasek80
    Poziom 31  
    Ocena: 660
    pyby napisał:
    opcja 1. Mało ramu, duże wykorzystanie pliku swap. Zakładam, że masz tego netbooka z 1gb ramu. Sprawdź czy można dołożyć drugą kostkę. Powinieneś zauważyć znaczny wzrost wydajności i mniejsze obciążenie dysku.

w obecnym Asusie też tak uważałem. Standardowe 512 mega rozbudowałem do 2 giga. Efekt był żaden a nawet zaczęło wszystko wolniej chodzić. Także przed zakupem pogadaj ze sprzedawcą czy możesz je zainstalować i sprawdzić czy to cokolwiek da bo kości w starszych standardach są bardzo drogie, wywalisz kasę i okaże się że niepotrzebnie.
    A jakie masz temperatury procka i chipsetu ?? Bo może pasty puściły, grzeje się to wszystko i procek dla bezpieczeństwa przed przegrzaniem wyłącza poszczególne protokoły i sekcje aby obniżyć temperaturę. Jak pracują wentylatory ?
  • REKLAMA
  • #5 11739294
    rafcik44
    Poziom 11  
    pyby napisał:
    Widzę to tak:

Zgadza się, mam 1GB pamięci RAM. Tylko, że jeszcze kilka miesięcy temu pracował naprawdę bardzo dobrze, wtedy to jeszcze miałem na nim po instalowanych dużo więcej programów i aplikacji. Dwa miesiące temu robiłem format. Dołożenie RAM-u nic by nie zmieniło, nie otwieram w nim kilku programów jednocześnie

Dodano po 9 [minuty]:

Piasek80 napisał:

A jakie masz temperatury procka i chipsetu ?? Bo może pasty puściły, grzeje się to wszystko i procek dla bezpieczeństwa przed przegrzaniem wyłącza poszczególne protokoły i sekcje aby obniżyć temperaturę. Jak pracują wentylatory ?

Obciążałem CPU i RAM w programie Stress Prime 2004. Po 30 minutach temperatura na procesorze nie przekroczyła 60C, temperatura HD0 wynosiła 30C. Dla jasności dodam screen.

• #6 11739378
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    u mnie jest tak. Cieplej w mieszkaniu - wyższa temperatura. Wyższa temperatura - wieksze obroty wentylatorów oraz szybsze zużycie pasty - proponuję dokładne wyczyszczenie komputera w środku, zmianę pasty, wyczyszczenie rejestru ze starych kluczy oraz wyłaczenie wszystkich zbednych programów w autostarcie, ustawienie "stałego" pliku wymiany dla Twojego sprzętu czyli 1,5x1024MB=1536MB.

Poza tym, strony internetowe sa coraz bardziej "wymagające" od sprzętu więc to też weź pod uwagę.
  • REKLAMA
  • #7 11739383
    rafcik44
    Poziom 11  
    Piasek80 napisał:
    Każde spowolnienie pracy dysku takie jak opisałeś zazwyczaj zwiastuje jego rychłe wystawienie kopyta. Dzisiejsze dyski to coraz większa prędkość obrotowa talerzy a co za tym idzie znacznie szybsze zużycie mechanizmu napędowego talerzy.

Jak określić czy to na pewno usterka mechaniczna dysku? Może problem tkwi wewnątrz, nie wiem może porobiły się bad sectory, powstały jakieś błędy.

Dodano po 7 [minuty]:

pyby napisał:

opcja 2. jak napisał kolega wyżej - "powolne" niszczenie dysku. Zazwyczaj taki proces nie następuje ot tak, może się okazać że za kilka tygodni dysk odmówi posłuszeństwa. Zrób mu w hdtune skan z normalną prędkością.

Nie wiem o Ci chodzi z tą normalną prędkością. Ustawiłem skanowanie na dokładne

• REKLAMA
  • #8 11739430
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 643
    Dysk twardy jest w sprawny.
    Możesz profilaktycznie przeskanować powierzchnie dysku MHDD i podać wynik.
    Wykonaj test pamięci RAM (ja polecam UBCD z botowalnego pendrajwa lub płyty).
    Stawiam na problem softwareowy. Kiedy było ostatnie formatowanie?
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #9 11739475
    rafcik44
    Poziom 11  
    Format był 2 miesiące temu

Dodano po 2 [minuty]:

Zrobię jak napisałeś, przeskanuję dysk programem MHDD i sprawdzę pamięć RAM
  • #10 11739484
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    a może poprostu mało miejsca na dysku jest i już nie ma gdzie upychać danychi stąd ta wzmożona praca?
  • #11 11739488
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 643
    Komputer zawiesza się tylko podczas przeglądania internetu czy w innych sytuacjach też? Przy jakich aplikacjach? Jak często?
    swiercm napisał:
    a może poprostu mało miejsca na dysku jest i już nie ma gdzie upychać danychi stąd ta wzmożona praca?

Myslę, że autor tematu zauważyłby brak miejsca, a na pewno wziąłby to pod uwagę i o tym wspomniał.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #12 11739542
    rafcik44
    Poziom 11  
    swiercm napisał:

Mam tylko 30% dysku zajętego
  • #13 11739731
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1683
    Wstaw cały obrazek Wydajność z Menadżera zadań (Ctrl Shift Esc).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza spadek wydajności dysku twardego w netbooku eMachines eM350-21G16I, co objawia się zawieszaniem systemu podczas przeglądania stron internetowych. Pomimo niskiego wykorzystania CPU i RAM, dysk pracuje intensywnie. Użytkownik przeprowadził skanowanie w poszukiwaniu wirusów (BitDefender, Norton Internet Security) oraz sprawdził fragmentację dysku (3%). Odpowiedzi sugerują, że problem może być związany z mechanicznym uszkodzeniem dysku, niewystarczającą ilością pamięci RAM (1GB), lub problemami z temperaturą. Rekomendacje obejmują skanowanie dysku za pomocą MHDD, test pamięci RAM oraz czyszczenie wnętrza komputera. Użytkownik potwierdza, że ma 30% wolnego miejsca na dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA