logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konica U-BIX 115Z - przesunięcie kopii w dół, jak naprawić?

NOVY74 09 Lut 2005 21:24 1362 12
REKLAMA
  • #1 1214092
    NOVY74
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    WItam wszystkich specjalistów!
    Problem dotyczy w/w modelu, a objawia się nastepująco.
    Podajnik ( szuflada A4R i ustawienie wyboru podajnika też jest A4R) - kopiuje z przesunięciem w dół, tzn. na kopi oryginał jest przesunięty w dół o mniej więcej połowę( dolna połówka ucięta).
    Z podajnika ręcznego ( tego z tyłu) przesunięcie jest większe.

Ksero ponoć przywiezione z niemiec działało do końca, z tym że nowy właściciel już w polsce ( zupełny laik) miał zacięcie papieru i zamiast podnieść docisk podajnika to zaczął kręcic zębatkami w dolnej części maszyny. Nie wiem czy to jest wina jego kręcenia czy też jakichś innych ustawień..
    Ja zajmuję się głównie elektroniką i nie znam się za bardzo na kserach, ale u nas na wsi i w pobliskich miasteczkach nie ma nikogo zaufanego kto mógłby to naprawić , więc podpowiedzcie co może być nie tak?.

Czy wystarczy reset - i jak to zrobić?
    Bardzo proszę o pomoc
    Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #2 1214333
    rafkrzy
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Witam. ciezko mi jest od razu podpowiedziec bo nie wiem dokladnie wszystkiego skan moglby mi pomoc, ale nasuwa mi sie pytanie czy ukladasz oryginal wedlug srodka czy od gornej podzialki czy przesuniecie oryginalu w gore badz w dol powoduje ze jest on ustawiny lepiej czy cos sie zmienia po przesunieciu oryginalu, a jak jest z innymi formatami A4, A3? Napisz cos wiecej byc moze uda mi sie pomoc.
  • REKLAMA
  • #3 1214364
    NOVY74
    Poziom 19  
    Cześć.
    Otóż, oryginał ustawiam według środka, boki nie są obciętę, przesunięcie jest mniej więcej w połowie (jeśli kartki śa pobierane z szuflady, jeśli zaś z podajnika ręcznego wówczas oryginał jest przesunięty jeszcze bardziej w dół. Jeśli włożę kartkę A3, to kopia oryginału (A4) mieści się cała lecz również z przesunięciem od góry.

właściciel tego sprzętu chciał samodzielnie usunąć zacięcie papieru, ale że sie na tym nie znał to zaczął kręcić zębatką. Zastanawiam się czy mógł w ten sposób coś przestawić, bo przecież nie ma znaczenia (chyba) w jakim położeniu zębatek podajnika zamknie się ksero??? Chyba że się myle...
    p.s Przyznał się jeszcze że wymienił toner, bo świeciła mu kontrolka. Kupił jakiś zamiennik za 35 zł - tak mu doradził sprzedawca w "TONERZE "w Dzierżoniowie.
    Co dalej?
    Pozdrawiam!
  • #4 1214428
    rafkrzy
    Poziom 16  
    witam ponownie!
    jeszcze pytanko:) czy przesuniecie jest wzdłóz dluzszej krawedzi (czyli tak jakby kopia robila sie z opoznieniem ze przod kartki ktory wychodzi z maszyny jest bialy a dopiero pozniej zaczyna kserowac poczatek) czy krotszej, i czy kopia jest dokladnie odwzorowana czy jest zmniejszona/zwiekszona. rada: sprobuj zaciac kartke podczas kopiowania (po prostu otworz klape przednia i podnies kopiarke) i zobacz jaka jest produkowana kopia na kartce i zobacz co jest na bebenie.
    powodzenia. jak sprawdzisz daj znac co zauwazyles.
    Aha tak na marginesie jeszcze jedno ja nie stosowalem do tych kopiarek zamiennika nigdy
  • REKLAMA
  • #5 1214481
    NOVY74
    Poziom 19  
    Dokładnie tak! kopia jakby robiła się z opóźnieniem... kartka się kończy i reszta zostaje niezadrukowana.... na A3 (jak pisałem wcześniej) wszystko się mieści , więc bęben raczej jest OK.
    Teraz już nie mogę tego sprawdzić bo jestem u siebie, ale jutro postaram się to sprawdzić.
    To trochę dziwne zjawisko nieprawdaż?
  • Pomocny post
    #6 1214495
    rafkrzy
    Poziom 16  
    nie. to normalne w tych modelach
    no to jak juz przy niej bedziesz to zrob tak podnies ja i przed elektroda dolna kolo walkow wytasja takie metalowe blaszki ja to nazywam "stop szyna" :) i sprobuj ja nacisnac pare razy zobacz czy odskakuje czy ma jakies opory byc moze elektromagnes ktory ja podnosi i opuszcza jest zasypany tonerem on jest z tylu kopiarki a widac go od przodu jak wyjmiesz modul bebna. narazie tyle jakby co bedziemy walczyc dalej.
    powodzenia:) i przyjemnej pracy:)
  • REKLAMA
  • #7 1214512
    NOVY74
    Poziom 19  
    oki. Dzieki!!! szkoda że nie ma do Ciebie tel. i Twoj numer gg też jakby nie aktualny.. możesz mi podać na priv. to wrazie co się skontaktuję.. ???
  • #8 1216814
    NOVY74
    Poziom 19  
    rafkrzy !! Twoja rada okazała się słuszna. Dostałem się do tego elektromagnesu, ale musiałem odkręcić plastik wraz z elektroniką. Przedmuchałem, wyczyściłem patyczkiem do uszu wnętrze elektromagnesu i wyczyściłem kotwicę. Już działa. Faktycznie ten elektromagnes się zacinał. i kto by pomyślał że to taka pierdoła! Chylę czoła wobec wiedzy i doświadczenia !!! no i oczywiście dziękuje punktowo!
    Pozdrawiam!!!!
    Sławek
  • #9 1218291
    NOVY74
    Poziom 19  
    Witam ponownie!
    jedna usterka już usunięta ale pojawiła się druga.. otóż po zrobieniu kilkunastu kopii sypie sie toner na "stop szynę" i elektrodę dolną i to sporo!!!!! z bębna ... :cry: Czy to wina niewłaściwego toneru? czy słusznie podejrzewam? A co takim przypadku z developerem? Prosze o odpowiedź.
  • #10 1220337
    rafkrzy
    Poziom 16  
    jeżeli się sypie to raczej deweloper chyba że naprawde wsypałeś jakiś strasznie tandetny toner , wyciągnij wywoływaczkę pokręć nią postaw na białej kartce i zobacz co się sypie , deweloper w niej starcza o ile dobrze pamiętam na 30 tys tak jak i cały PM do tej maszyny
  • #11 1225638
    NOVY74
    Poziom 19  
    no już nie wiem.. maszyna ma około 83k kopii zrobionych i chyba czas na wymianę developera.
    Ja nie znam się tak dobrze na kserach , więc szukam pomocy tutaj.

Wcześniej się nie sypał ten toner, albo robiliśmy (przy próbach) za mało kopii żeby to stwierdzić ( ok 3-4 kartki). Ja osobiście stawian na toner, bo nie wiem co konkretnie gość wsypał, natomias jeśli to jest developer to będą schody, bo po wymianie chyba trzeba jakoś ustawić serwisowo tą maszynę.. Jak się nie mylą to chyba OFF---> 4 i 7 --->ON ---> P90 ---> START?? Ale to na później problem.
    Mówiąc o wywoływaczce masz na myśli ten (ja to nazywam) "piec" do którego włazi kartka już z tonerem? i wyłazi utrwalona?
    Pozdrawiam!
  • Pomocny post
    #12 1226235
    rafkrzy
    Poziom 16  
    mówiąc wywoływaczka mam na mysli pojemnik z developerem
    wymień developer ,47 : 90 to kasowanie licznikow miedzy innymi dewelopera pozniej robisz 47:51 i sie developer programuje (ok 3 min) i po zawodach
  • #13 1980735
    NOVY74
    Poziom 19  
    Dzięki za porady. Wszystko skończyło się sukcesem. po wymianie developera i zaprogramowaniu.
    Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył kopiarki Konica U-BIX 115Z, w której kopie były przesunięte w dół, co powodowało ucięcie dolnej części oryginału. Przesunięcie było większe przy korzystaniu z podajnika ręcznego. Przyczyną mogło być nieprawidłowe ustawienie mechaniczne spowodowane przez wcześniejsze ręczne kręcenie zębatkami w dolnej części urządzenia przez poprzedniego użytkownika. Po diagnozie okazało się, że elektromagnes odpowiedzialny za podnoszenie i opuszczanie metalowej "stop szyny" przy wałkach był zanieczyszczony tonerem i zacinał się, co powodowało opóźnienie kopiowania i przesunięcie obrazu. Po demontażu i wyczyszczeniu elektromagnesu problem został rozwiązany. Następnie pojawił się problem z nadmiernym sypaniem się tonera na "stop szynę" i elektrodę dolną, co wskazywało na zużycie developera. Po wymianie developera i odpowiednim zaprogramowaniu maszyny (kasowanie liczników i programowanie developera) kopiarka działała poprawnie. W dyskusji podkreślono, że stosowanie oryginalnych materiałów eksploatacyjnych jest zalecane, a zamienniki mogą powodować problemy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA