logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konica 7155 - zarysowania na nowym bębnie po wymianie, co sprawdzić?

Orasiel 25 Cze 2007 14:09 1799 14
REKLAMA
  • #1 4018703
    Orasiel
    Poziom 12  
    witam

(ta 7155 napsuje mi krwi)

a więc tak miałem zrysowany bęben wiec go wymieniłem a tu niespodzianka 2 kopie wyszły piękne 3 :/ już nie wyciągam bęben widzę a tu te same rysy sprawdziłem wszystko co może dotykać bęben nawet developer przesiewałem z tonerem ale wszystko wygląda dobrze jak jeszcze coś sie będzie wywala ją przez okno ( kurde pracownie mam w piwnicy)

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4019196
    piotrek1980
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Noto mamy problem, a czy sprawdziłes rolki dystansowe na wałku magnetycznym?? i ile ta kopiarka ma zrobione??. A czy benben nie jest moze zmatowiony ??
  • REKLAMA
  • #3 4019232
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    Te rysy są na około bębna :?:

Jeśli tak to sprawdź elektrody - teoretycznie nie dotykają bębna ale jak źle są osadzone to mogą rysować
  • #4 4019245
    Orasiel
    Poziom 12  
    rolki są dobrze ułożone przebieg 100000 kopi bęben jest OK rysy są w jednym miejscu do okoła elektroda wyglada ze jest dobrze.

to chyba tyle odpowiedzi z mojej strony wracam do pracy

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4021790
    mariuszsek
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Czasami bywa że dolna elektroda też porysuje bęben
    miałem taki przypadek ostatnio fachowiec wymieniał klientowi 3 bębny po paru kopiach to samo i jak się okazało listwa prowadząca na dolnej elektrodzie była krzywa:)
  • #6 4021993
    krisb1
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    obejrzyj dokładnie siatkę elektrody T/S- może mieć popękane "szczebelki", które odstają i dotykają bębna a ten obracając się zostaję zarysowany.
    Sprawdż też czy były ruszane śruby mocujące listwę prowadzącą tejże elektrody - ewentualnie delikatnie obniż. Najlepiej zaznacz sobie cienkim markerem pierwotne położenie

pozdrawiam
  • #7 4022603
    Orasiel
    Poziom 12  
    chyba sie udało ale do końca nie wiem bo po 5 kopiach wyskoczył mi błąd SC90-01 w SM znalazłem ze coś jest z połączeniem utrwalanie z całością maszyny ale nie wiem jak to naprawić

ps mam już dość tej piekielnej machiny

pozdrawiam

Widzę że już nikt nie wie co można z moim fantem zrobić :cry:
  • REKLAMA
  • #8 4040821
    Orasiel
    Poziom 12  
    Witam

już doszłem do tego ze błąd sygnalizuje problem komunikacji ADU(UDA nie pamiętam dokładnie nazw 1 miech robie przy kopiarkach) ale nie wiem jak go usunąć :/

Pozdrawiam
  • #9 4041323
    krisb1
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    wtyczka od ADU jest "uderzana" przy jego wsuwaniu. Sprawdź elektryczną ciągłość z płytą główną. A czy maszyna "widzi" duplex?
  • #10 4041655
    Orasiel
    Poziom 12  
    maszyna się włącz i od kopa i pokazuje błąd wiec nie mam jak sprawdzić czy działa duplex (czy widzi)

a jak zrobić żeby ta wtyczka nie była "uderzana"??
  • #12 4044074
    Orasiel
    Poziom 12  
    Witam
    wyciągnełę duplex sprawdzilem kabel po kabelku wtyczke po wtyczce ale jest to samo
    Pozdrawiam
  • #13 4055739
    Orasiel
    Poziom 12  
    a wpadłem na pomysł może coś w "switach" trzeba zmienić ?? jak ktoś zna je dobrze prosze o pomoc
  • #14 4261585
    mikedev
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Drabinka na elektrodzie ładującej, listwa czyszcząca, może rysować bęben, co do dupleksu to może niechcący coś na knociłeś, co do przebiegu 100 000, to ta kopiarka może mieć z 5 baniek nakręcone, no chyba, że to ta co z rajchu przywieziona wczoraj, stary te maszyny już mają swoje lata, jak prostymi metodami nie możesz tego zrobić to wywieź to na szrot, w 60 sekund robie na takiej maszynie licznik jaki sobie pan życzy, takie jest moje zdanie, lecz mogę się mylić,
    PZDR
  • #15 4271277
    mikedev
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Odpalona 7155?

Podsumowanie tematu

✨ W kopiarce Konica 7155 po wymianie nowego bębna pojawiły się zarysowania na bębnie, które występują w jednym miejscu wokół jego obwodu. Sprawdzono rolki dystansowe na wałku magnetycznym oraz developer z tonerem, które nie wykazywały problemów. Podejrzewano elektrody ładujące (T/S) i ich siatkę, która może mieć uszkodzone elementy dotykające bębna, a także listwę prowadzącą elektrody dolnej, która może być krzywa i powodować rysy. Zalecano dokładne sprawdzenie i ewentualne delikatne wyregulowanie mocowania listwy elektrody, z zaznaczeniem pierwotnego położenia. Po kilku kopiach pojawił się błąd SC90-01 związany z komunikacją modułu utrwalania (ADU/UDA). Sprawdzono wtyczkę ADU pod kątem uszkodzeń i połączeń elektrycznych, a także moduł duplex, który wyjęto i skontrolowano kable. Problem z błędem komunikacji nie został rozwiązany. Wskazano, że kopiarka ma przebieg około 100 000 kopii, co może wpływać na jej stan techniczny. Sugerowano, że starsze egzemplarze mogą mieć ukryte usterki, a w przypadku braku skutecznych napraw warto rozważyć wycofanie urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA