logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wysłać SMS w trybie PDU przez Siemens C45?

Pocieszny 06 Sty 2013 18:05 1545 4
REKLAMA
  • #1 11750972
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 261
    Potrzebuję wysłać SMSa wykorzystując telefon Siemens C45 (akurat taki mam i nie jest mi potrzebny). Niestety obsługuje on wiadomości w trybie PDA, co przysparza trochę kłopotów. Wiadomość i numer mają być ustalone na stałe, więc nie trzeba generować za każdym razem. Wystarczyłyby mi wygenerowane wcześniej ciągi znaków, które umieściłbym w pamięci mikrokontrolera. Próbowałem za pomocą komputera wysłać SMSa wygenerowanego przez stronę:

http://twit88.com/home/utility/sms-pdu-encode-decode

Numer centrum i odbiorcy podaję w formacie +48........... Czy tak to powinno wyglądać?

Z początku nie chciało mi to działać, ale błędem okazało się, że nie czekałem na znak zachęty >. Teraz otrzymuję komunikat:

Cytat:
    +CMGW: 1

OK

ale SMS nie dochodzi :(

Czy ewentualnie ktoś może mi podpowiedzieć jakiś inny prosty i tani telefon, który obsługuje SMSy w trybie tekstowym?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11751167
    Marico
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    Na tej stronie nie podawaj SMSC (zostaw puste), jako Receiver (odbiorca) podaj w formacie 48XXXXXXXXX wygeneruj PDU i taki wyslij, powinien dojsc :).
  • REKLAMA
  • #3 11751212
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Problem leżał gdzieś indziej. Komenda AT+CMGW tylko zapisuje SMSa w pamięci telefonu. Potem trzeba go wysłać komendą AT+CMSS=1. I tu pojawia się następny problem. Po wysłaniu SMS dalej pozostaje w pamięci telefonu. Ponoć można go usunąć komendą AT+CMGD=index, [flaga], ale nie mogę dojść do tego jak usunąć wszystkie wiadomości naraz, bo wszystko wskazuje na to, że ten telefon nie akceptuje drugiego parametru (po wpisaniu AT+CMGD=? otrzymuję tylko odpowiedź OK). Korzystam z opisu komend z tego tutoriala: http://www.developershome.com/sms/cmgdCommand.asp
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 11751461
    pawel_mr
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Pocieszny napisał:
    Problem leżał gdzieś indziej. Komenda AT+CMGW tylko zapisuje SMSa w pamięci telefonu. Potem trzeba go wysłać komendą AT+CMSS=1.

A nie możesz od razu wysłać smsa za pomocą CMGS? Po co zapisywać i wysyłać jak można od razu wysłać, odpada problem z kasowaniem.
    Jest też inne rozwiązanie. Skoro numer i wiadomość zawsze będą takie same to wykorzystaj Twój "błąd", zapisz sms raz w pamięci telefonu a później go tylko wysyłaj. Skoro telefon zostawia wiadomość to można ją wysyłać wielokrotnie.
  • #5 11751520
    Pocieszny
    Poziom 38  
    pawel_mr napisał:
    A nie możesz od razu wysłać smsa za pomocą CMGS?

Zapomniałem o istnieniu tej komendy. Wypróbuję ten sposób jak tylko naładuję baterię (muszę gdzieś zdobyć ładowarkę).
REKLAMA