logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bush LCD32TV016HD - cienkie kolorowe linie i inne usterki.

zarazek12 07 Sty 2013 20:48 3540 11
REKLAMA
  • #1 11756858
    zarazek12
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Witam.
    Tv lcd jak w temacie. Kumpel powiedział, że tv sam się wyłącza, często nie ma głosu. Po wymianie spuchniętego 150uF/450V w zasilaczu (MLT666A) telewizor działał 40min. i na ekranie zostały cienkie kolorowe linie jakby się zawiesił. Ponadto przy włączonym tv włączając menu pokazuje się tylko na 1 sekundę. To samo jest ze źródłem sygnału. Sterując klawiaturą lokalną jest to samo. Napięcia pomierzone, są ok. Mainboard to 200-100-JK329-CH. Podejrzewam uszkodzoną DDR albo I2C gdzie są pamiętane ustawienia ale nie jestem pewien. Proszę o poradę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 11756905
    setaklin
    Poziom 12  
    Cytat:
    Podejrzewam uszkodzoną DDR albo I2C gdzie są pamiętane ustawienia ale nie jestem pewien.

My też.

Dodano po 53 [sekundy]:

Cytat:
    Po wymianie spuchniętego 150uF/450V

Wcale nie był spuchnięty.

TOmek, a to czytałeś? :wink:
    Cytat:
    Ponadto przy włączonym tv włączając menu pokazuje się tylko na 1 sekundę

Zakładam, że prawidłowe.
  • #4 11757275
    zarazek12
    Poziom 16  
    LCD-LED-PDP napisał:
    Co z głosem po AV ?? Jaka matryca w środku, co z napięciami VGH i VGL kiedy na ekranie ciemność/paski ?? Pozdrawiam

Te linie na ekranie to nie uszkodzona matryca. Po naprawie zasilacza podłączyłem Playbooka po HDMI i włączyłem film. Po 40min ekran wyglądał jak zawieszony desktop z uszkodzoną grafiką lub dekoder cyfrowy z bardzo małym poziomem sygnału (oczywiście dźwięku też nie było).
  • #5 11758508
    LCD-LED-PDP

Poziom 28  
    Ocena: 233
    Adam czytałem ale należy to sprawdzić gdyż może jakieś uszkodzenie na T-CON blokuje napięcia po 1 sek. Tam Chińskie chassis na MST, wszystko możliwe. Nie reaguje na schładzanie ??
    Konto firmowe:
    POL UK Elektronik Tomasz Doros
    Lipowa 14/9, Pakość, 88170
  • #6 11759995
    zarazek12
    Poziom 16  
    LCD-LED-PDP napisał:
    Adam czytałem ale należy to sprawdzić gdyż może jakieś uszkodzenie na T-CON blokuje napięcia po 1 sek. Tam Chińskie chassis na MST, wszystko możliwe. Nie reaguje na schładzanie ??

Podczas oglądania filmu menu zachowywało się tak jak napisałem (wyświetla się na ekranie na 1 sekundę) a głos delikatnie charczał. Po 40min całkowita zwiecha wskazująca na DDR.
  • REKLAMA
  • #7 11760516
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    No to wymień, przelutuj. Po co ci jesteśmy potrzebni?
    Mamy opowiedzieć, jak się to robi? Zrobić za ciebie? Bo nie rozumiem po prostu, po co to piszesz i po co ten temat w takim razie.

Zrobisz (mam nadzieję fachowo) i nadal będzie kłopot taki sam, to można myśleć o czymkolwiek innym, jeśli podstawy, czyli poprawność i stabilność napięć zasilania choćby, od dawna sprawdzone.
  • REKLAMA
  • #8 11763513
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6872
    Cytat:
    telewizor działał 40min. i na ekranie zostały cienkie kolorowe linie jakby się zawiesił.

Linie ...pionowe czy poziome.?
    *na matrycy PV320TVM- T315XW02 VC/ lub T315XW02 V3
    Daj foto. uszkodzenia.

Link_main 32/37"_Bush/Goodman/Hisense
    Wersje 37" na matrycy Chimei V370B1 -L01

Link_o procesorze MST96889LD
  • #9 11765913
    zarazek12
    Poziom 16  
    lisek napisał:
    Cytat:
    telewizor działał 40min. i na ekranie zostały cienkie kolorowe linie jakby się zawiesił.

Daj foto. uszkodzenia.

A więc tak. Przed wymianą pamięci 24C32 menu pokazuje się na 1sek, źródło sygnału też ale udaje mi się przełączyć na HDMI, na SCART 1 i 2 obraz i głos jest ok, na HDMI obraz z Playbooka i dekodera sat ok ale głos charczy jak opisałem wcześniej. Wsad oryginału to bushoryg.bin.
    Po wymianie pamięci na czystą (same FF) menu i źródło sygnału jest normalnie dostępne jak w każdym tv. Na SCART 1 głos ok ale obraz zwęża się o połowę w poziomie i wraca do poprzedniego rozmiaru. Na SCART 2 jest wszystko ok. Na HDMI obraz z Playbooka ok, głos charczy a podłączając dekoder sat nie mam dźwięku ani obrazu lecz dziwne - włączając menu w dekoderze wyświetla się normalnie tak samo jak informacja przy przełączaniu kanałów. Przejrzałem wszystkie posty powiązane z prockiem MST96889LD i znalazłem 3 możliwości dostępu do menu serwisowego, które niestety nie działają w tym tv. Wsad "czystej" pamięci zapisanej przez procka po włączeniu tv to bushreset.bin.
    Znalazłem jeden wsad, który może będzie pasował, ale o tym poinformuję później jak dziecko pójdzie spać. Na razie nie mam żadnego pomysłu, ale będę dalej szukał przyczyn.
    Załączniki:
    • wsady.zip (2.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 11774225
    zarazek12
    Poziom 16  
    zarazek12 napisał:
    lisek napisał:
    Cytat:

Daj foto. uszkodzenia.

A więc tak. Przed wymianą pamięci 24C32 menu pokazuje się na 1sek, źródło sygnału też ale udaje mi się przełączyć na HDMI, na SCART 1 i 2 obraz i głos jest ok, na HDMI obraz z Playbooka i dekodera sat ok ale głos charczy jak opisałem wcześniej. Wsad oryginału to bushoryg.bin.
    Po wymianie pamięci na czystą (same FF) menu i źródło sygnału jest normalnie dostępne jak w każdym tv. Na SCART 1 głos ok ale obraz zwęża się o połowę w poziomie i wraca do poprzedniego rozmiaru. Na SCART 2 jest wszystko ok. Na HDMI obraz z Playbooka ok, głos charczy a podłączając dekoder sat nie mam dźwięku ani obrazu lecz dziwne - włączając menu w dekoderze wyświetla się normalnie tak samo jak informacja przy przełączaniu kanałów. Przejrzałem wszystkie posty powiązane z prockiem MST96889LD i znalazłem 3 możliwości dostępu do menu serwisowego, które niestety nie działają w tym tv. Wsad "czystej" pamięci zapisanej przez procka po włączeniu tv to bushreset.bin.
    Znalazłem jeden wsad, który może będzie pasował, ale o tym poinformuję później jak dziecko pójdzie spać. Na razie nie mam żadnego pomysłu, ale będę dalej szukał przyczyn.

Po podłączeniu PS3 i innego dekodera nie mam obrazu przez HDMI. Znalazłem trzy wsady z Daewoo płyta SL500-P z tym samym prockiem. Próbowałem wszystkich, ale za każdym razem mam komunikat "eeprom reset", później pokazuje się okienko z napisem "factory mode, BF-329-XP, model panela lcd i wersja softu". Nie mam pojęcia, który wsad z innych modeli będzie pasował. Wsadzając starą pamięć HDMI działa normalnie (oprócz głosu) ale kolega powiedział, że się z tym pogodzi. Jakaś podpowiedź? W trybie serwisowym pewnie można zmienić ustawienia portu HDMI.
  • #12 11774408
    zarazek12
    Poziom 16  
    mirex napisał:
    Nie dość, że smaruje posta pod postem, to jeszcze sam siebie cytuje. Czego to ludzie nie wymyślą! ;)

Wiem mirex że to głupie, ale nawiązałem do tego, co zrobiłem wcześniej. W akcie desperacji zczytałem starą pamięć i przepisałem wszystko zawarte od początku do offsetu 00000120 do zawartości pamięci po resecie (w to samo miejsce oczywiście). Tv ruszył łącznie z portem HDMI. Pozostał problem dźwięku, który również został rozwiązany. Wczoraj czytałem jeden post na forum, gdzie zamieszczono informację o problemach z nowymi dekoderami jednego operatora (charczący dźwięk przez HDMI). Jednakże sprawdziłem tak samo jak autor tego postu, że zmiana rozdzielczości HDMI w dekoderze przywraca idealny dźwięk. Mój problem został rozwiązany. Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc.

P.S. Ale błądziłem! Człowiek uczy się całe życie. Poniżej zamieszczam wsad do 24C32 i również zamieszczę w bazie wsadów z dokładnym opisem.
    Załączniki:
    • proba2.bin (4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problemy z telewizorem Bush LCD32TV016HD, który sam się wyłącza, ma problemy z dźwiękiem oraz wyświetla cienkie kolorowe linie na ekranie. Po wymianie kondensatora w zasilaczu telewizor działał przez 40 minut, a następnie zawiesił się. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie pamięci DDR lub I2C. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie napięć na T-CON oraz wymianę pamięci EEPROM. Po kilku próbach z różnymi wsadami pamięci, użytkownik zdołał przywrócić funkcjonalność HDMI i rozwiązać problem z dźwiękiem, zmieniając rozdzielczość w dekoderze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA