logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bush LCD LT24M - PO wlaczeniu ekran jednorazowo zablysnie i staje sie czarny

sew78 30 Sie 2013 01:15 2799 11
REKLAMA
  • #1 12683388
    sew78
    Poziom 2  
    Witam forumowiczow. Jestem tutaj nowy i mam nadzieje ze pisze w dobrym dziale forum. Tv z jakim mam problem to Bush LCD LT24M Chassis:MP236CM-Z2(to chyba ten numer).Objawy sa takie: przy wlaczeniu odbiornika ekran blyska a za sekunde robi sie czarny. Przy tym dioda zielona i czerwona nie swieci sie. Wyglada na to ze jest problem z zasilaczem. Po zmianie kondensatorow elektrolitycznych w zasilaczu , tv wlaczyl sie i bylo ok ale po ponownym wylaczeniu i . wlaczeniu problem pojawil sie znowu.Prosze o pomoc . Czy mozliwe sa do wymiany regulatory napieciowe AMS1117ADJ(sa dwa). Bylbym bardzo wdzieczny za schemat .Z gory dziekuje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 12684352
    metalMANiu
    Poziom 21  
    Ocena: 242
    Hmm, mało danych, ale też mi się wydaje, że to problem z zasilaczem. Sprawdź mostek prostowniczy i napięcie jakie się odkłada na kondensatorze filtrującym (ma być 325 V). Aha i sprawdź polaryzację kondensatorów, które wlutowałeś, właśnie widzę, że któryś z forumowiczów się pomylił :)
  • REKLAMA
  • #3 12685112
    sew78
    Poziom 2  
    Napiecie na kondensatorze filtrujacym(120uF, 400V) jest w normie tzn.325V diody sprawdziłem sa w porzadku .Polaryzacja elektrolitow jest ok. Czy ktos moze posiada schemat do tego modelu?.Pozdrawiam
  • #4 12685156
    kukluksham
    Poziom 2  
    Po co ci schemat jak ty podstaw elektroniki nie znasz?

ps
    Twój " podpowiadacz" też nie lepszy. Słuchaj go, a razem dacie radę. :)
  • #5 12685784
    sew78
    Poziom 2  
    Nie pisze po to by wysluchiwac takich opinii .Prosze tylko o pomoc
  • #6 12686219
    lamer.
    Poziom 33  
    Ocena: 49
    metalMANiu napisał:
    Hmm, mało danych, ale też mi się wydaje, że to problem z zasilaczem. Sprawdź mostek prostowniczy i napięcie jakie się odkłada na kondensatorze filtrującym (ma być 325 V). Aha i sprawdź polaryzację kondensatorów, które wlutowałeś, właśnie widzę, że któryś z forumowiczów się pomylił :)
    Ty też się chyba pomyliłeś. Brak słów......

Dodano po 2 [minuty]:

sew78 napisał:
    Nie pisze po to by wysluchiwac takich opinii .Prosze tylko o pomoc

Pisz z sensem a nie będziesz skazany na wysłuchiwanie...... Albo nie pisz wcale.
  • REKLAMA
  • #7 12686295
    metalMANiu
    Poziom 21  
    lamer. napisał:
    Ty też się chyba pomyliłeś.

Proszę o podanie, w którym miejscu zaproponowałem coś, co byłoby niepoprawne. Może dowiem się czegoś, w końcu człowiek się uczy całe życie.
  • #8 12686356
    lamer.
    Poziom 33  
    metalMANiu napisał:

Proszę o podanie, w którym miejscu zaproponowałem coś, co byłoby niepoprawne.

Jasne...
    metalMANiu napisał:
    Sprawdź mostek prostowniczy
    Wyjaśnij co przy tego typu usterce mogłoby mu być? O odwrotnej polaryzacji kondensatorów nie wspomnę.
  • REKLAMA
  • #9 12686540
    metalMANiu
    Poziom 21  
    Skoro napięcie za prostownikiem jest prawidłowe, to przyczyny należy szukać dalej. Ale przypuszczam, że w tym pomoże już kolega lamer., który jak sądzę doskonale wie jak postępować w przypadku uszkodzonego sprzętu. Pytanie tylko czy będzie chciał się podzielić wiedzą;) Powodzenia!
  • #10 12686573
    lamer.
    Poziom 33  
    metalMANiu napisał:
    Pytanie tylko czy będzie chciał się podzielić wiedzą:wink: Powodzenia!
    Pytanie retoryczne kolego, mam nadzieję, że jesteś tego świadom. Jednak nadal nie odpowiedziałeś na pytanie co może mieć wspólnego mostek z wyżej opisanym uszkodzeniem.
  • #11 12686651
    metalMANiu
    Poziom 21  
    Okej, może to nie mieć dużo wspólnego z opisanym uszkodzeniem. Zobacz kolego, że do tej pory chęć pomocy wykazałem tylko ja... (Tak, wiem, że jeśli się nie znam to nie powinienem zabierać głosu). Kolego lamer. proponuję skończyć naszą wymianę zdań :)
  • #12 12687145
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6867
    Cytat:
    Przy tym dioda zielona i czerwona nie swieci sie.
    Wyglada na to ze jest problem z zasilaczem.
    Po zmianie kondensatorow elektrolitycznych w zasilaczu , tv wlaczyl sie i bylo ok, ale po ponownym wylaczeniu i . wlaczeniu problem pojawil sie znowu

(':?:') Czyli co sie pojawiło_problem ?
    - led zielony i czerw. nie swieci ?
    - czy ? (opisz objaw ...)

Taki Link_zasilacz
    Ten PSU/Inverter (jak i reszta) to czysta chińska produkcja oparta na
    - zasilacz na LD7535
    -inverter na OB3306
    Cytat:
    Output over voltage protection (OVP)
    Output over current protection (OCP)
    Open lamp protection and short lamp protection

Bush LCD LT24M - PO wlaczeniu ekran jednorazowo zablysnie i staje sie czarny

O schemacie zapomnij, naprawa na podstawie datasheetów IC oraz tego co na forum.

W róznych (nazwy) modelach 24" stosowano
    - main zza "ch..go muru " opisany jako MSTV2203-ZC01-01(B) (uprocek TSUMV26KE-LF )
    matryca V236H1-L05
    - w 22" matryca V216B1-P01

Pomiary powiedza Tobie co uszkodzone .
    Nie znasz się i nie masz miernika >> szukaj nowego zasilacza ...i potem ciesz się działającym TV.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Bush LCD LT24M, który po włączeniu miga, a następnie ekran staje się czarny. Diody LED nie świecą, co sugeruje problem z zasilaczem. Po wymianie kondensatorów elektrolitycznych telewizor działał chwilowo, ale problem powrócił. Użytkownik pyta o możliwość wymiany regulatorów napięcia AMS1117ADJ oraz prosi o schemat. Forumowicze sugerują sprawdzenie mostka prostowniczego, napięcia na kondensatorze filtrującym oraz polaryzacji kondensatorów. Wskazują również na potrzebę dalszej diagnostyki, sugerując, że problem może leżeć w innych komponentach zasilacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA