logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie mogę następujące zamienniki elektroniczne?

klorko 08 Sty 2013 10:14 7026 10
REKLAMA
  • #1 11758761
    klorko
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam,
    Jestem bardzo początkujący w elektronice. Kupiłem sobie książkę "Elektronika. Od praktyki do teorii" i mam problem z zakupem niektórych części. Chciałbym dobrać zamienniki łatwo dostępne w Polsce, ale za słabo się orientuję w czytaniu charakterystyk i arkuszy z parametrami. Poniżej podam listę części, których nie mogę zdobyć:
    1. Tranzystor jednozłączowy 2N6027
    2. Przełącznik magnesowy (Derected 8601) taki jak tutaj
    3. Przekaźnik DS2E-SL2-DC5V (jest drogi i bardzo ciężko dostępny).

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 11758840
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3614
    Ad1. Nie chciało mi się szukać, ale jak wpiszesz sobie typ i dodasz "zamiennik". to powinieneś znaleźć.
    Ad2. Kontaktron i magnes. Szukaj w osprzęcie do alarmów stacjonarnych.
    Ad3. Dowolny przekaźnik 5V z wymaganą konfiguracją styków.
  • REKLAMA
  • #3 11758847
    xtreme69
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Witam
    Mam nadzieję że moderator nie uzna tego za reklamę.
    Tranzystor jak i przekaźnik idzie dostać np w TME Link
    Link
    Pozdrawiam Michał

Dodano: widzę, że moderator już mnie uprzedził z odpowiędzią.
  • REKLAMA
  • #4 11758863
    klorko
    Poziom 14  
    @xtreme69
    Prawda, przekaźnik jest dostępny, ale cena 33,90 zł za sztukę i fakt, że musiałbym kupić 50 szt. (bo w takich ilościach minimalnych sprzedają) uniemożliwia mi zakup w celach czysto naukowych/eksperymentalnych.
  • #5 11758895
    Błażej
    Typ przekaźnika nie jest z reguły (jeśli to nie wybitnie specjalistyczny przekaźnik) krytyczny. Bez problemu znajdzie się zamiennik o podobnych lub takich samych parametrach - konfiguracja styków, ich prąd pracy, napięcie cewki.
  • #6 11758928
    klorko
    Poziom 14  
    @Błażej
    Ad.1 - już tak próbowałem i nie znalazłem niczego sensownego. Ten tranzystor można kupić w pojedynczych sklepach, ale wolałbym coś łatwiej dostępnego, bo nie chcę płacić za przesyłkę za 1 czy 2 tranzystory.
    Ad.2 - dzięki wielkie, właśnie zamówiłem z największego serwisu aukcyjnego. Nie wiedziałem jak to nazwać i gdzie szukać.
    Ad.3 - ten przekaźnik jest (jeśli dobrze się domyślam) zatrzaskowy (cokolwiek to znaczy) z podwójną cewką.
  • REKLAMA
  • #8 11759690
    klorko
    Poziom 14  
    Czy mogę zamienić ten nieszczęsny przekaźnik bipolarny Panasonica tym: HFD2/005-M-L2-D? Ciężko mi znaleźć cokolwiek podobnego.
  • #9 11761059
    Błażej
    Datasheet do panasonic ci podałem, do tego przekaźnika notę katalogową znajdziesz już sam. I sobie porównaj.
  • #10 11763205
    zetdeel
    Poziom 39  
    Ocena: 877
    2N6027 to programowany tranzystor jednozłączowy (PUT)
    * PUT - Programmable Unijunction Transistor
    * Tranzystor jednozłączowy
    Możesz go zastąpić układem z dwóch tranzystorów, jak na rysunkach poniżej:
    Gdzie mogę następujące zamienniki elektroniczne? Gdzie mogę następujące zamienniki elektroniczne?
  • #11 11763642
    klorko
    Poziom 14  
    @zetdeel
    Wielkie dzięki za podpowiedź.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje zamienników dla trzech komponentów elektronicznych: tranzystora jednozłączowego 2N6027, przełącznika magnesowego Derected 8601 oraz przekaźnika DS2E-SL2-DC5V. Odpowiedzi sugerują, aby szukać zamienników w sklepach internetowych, takich jak TME, oraz zwrócić uwagę na parametry techniczne, takie jak konfiguracja styków i napięcie cewki. Użytkownik zauważa, że przekaźnik jest drogi i dostępny tylko w dużych ilościach, co utrudnia jego zakup. Wskazówki dotyczące zamienników dla tranzystora obejmują użycie układu z dwóch tranzystorów. Użytkownik otrzymuje również porady dotyczące korzystania z arkuszy danych (datasheet) do znalezienia odpowiednich zamienników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA