Ten adapter DP-DVI który podał kolega może nie działać. Nie mogę oczywiście mieć pewności ale dopiero jak kupiłam mój z osobnym zasilaniem przez USB to mam obraz na trzecim monitorze.
Co do puszczania filmów i gier (gier na jednym z trzech monitorów) to nie ma problemu, gram i oglądam filmy (HD 6770).
Ale mogę to powiedzieć na pewno w przypadku 3 monitorów o następujących parametrach: 2 x Samsung 770p (17 cali) oraz 1 x NEC 1970 Xp (19 cali).
I tak, na każdym z trzech monitorów mam inny obraz - rozszerzony pulpit znaczy się.
Innymi słowami, na jednym może być film, na drugim przeglądarka internetowa a na trzecim na przykład program statystyczny.
Moja karta jest pasywna więc nie ma hałasu, ale mam wentylator wolnobrotowy z przodu i z tyłu żeby był ruch powietrza.
Jeżeli karta ma być chłodzona aktywnie to w podobnej cenie (500 zł a z 6770 potrzebna jest jeszcze przejściówka) są karty hd 7770 z Direct CU (czyli z radiatorem) które mają 2 wyjścia DVI, HDMI, DP - potencjalnie mogą pozwalać na 3 monitory bez przejściówki - jednak nie mogę tego powiedzieć na pewno bo takiej nie mam. Ale 7770 kosztuje 500 zł i prawdopodobnie nie wymaga aktywnej przejściówki (ale ma wentylator).