logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja elementów w interfejsie diagnostycznym 5-36V: L16, R68K, NG7

miko34 10 Sty 2013 02:52 4017 2
REKLAMA
  • #1 11767658
    miko34
    Poziom 14  
    Ocena: 44
    Witam , proszę o pomoc w identyfikacji kilku pod zespołów elektronicznych .
    Urządzenie to interface diagnostyczny napięcie zasilania na tabliczce Identyfikacja elementów w interfejsie diagnostycznym 5-36V: L16, R68K, NG7 Identyfikacja elementów w interfejsie diagnostycznym 5-36V: L16, R68K, NG7 Identyfikacja elementów w interfejsie diagnostycznym 5-36V: L16, R68K, NG7 Identyfikacja elementów w interfejsie diagnostycznym 5-36V: L16, R68K, NG7 5-36v .

Na fotce tej z portami usb w zaznaczonym polu kolorem czerwony, powinien znajdować się taki sam element co jest zaznaczony kolorem białym i podpisany na płytce L16 . Pytanie czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć co to za element , dodam że jest on lutowany w czterech punktach do płytki .
    Ten element mam i zrobiłem mu osobną fotkę , jest on bez oznaczeń .
    Następnym uszkodzonym elementem z tej fotki jest element z oznaczeniem R68K - myslę że to jakiś rezystor choć pewności nie mam.

Z fotki kolejnej w polu zaznaczonym kolorem czerwony jest element o symbolu NG7 05A w internecie wyszukałem że to transient voltage supressor - pytane czy ten element można zastąpić elementem z datasheet o symbolu SM6T68A ???.
    Na tej samej fotce w polu zaznaczonym kolorem białym są takie same elementy o symbolach MX GP014 - czy to jakieś rezystory ???

Za jakąkolwiek pomoc będę bardzo wdzięczny .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11767668
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    L16 to podwójne filtry (dławiki) ceramiczne - są w szynie danych D+ D- > mało prawdopodobne, że uszkodzone

R68K - to raczej dławik

NG7 05A >> kod SMD NG7 jest dla firmy Vishay a fizyczny element masz oznaczony firmą Texas Instruments - parametry trzeba sprawdzić

MX GP014 - to są (?) Transile dwukierunkowe ; sugeruje ich położenie przy złączu
  • #3 11771930
    miko34
    Poziom 14  
    Ocena: 44
    Witam , dzięki kolego oj za pomoc . Element an płytce L16 nie jest uszkodzony , uszkodzony jest element L17 zaraz za portem usb . Uszkodzenie jest mechaniczne po prostu ktoś uszkodził port usb wpychając go do środka interfejsu a co za tym idzie uszkodzeniu uległy elementy przylutowane bezpośrednio za portem usb.

Ten element L17 jak go nazwałeś dławik ma jakieś oznaczenie ?

Co do tych transili to wie może ktoś czym to można zastąpić ?
REKLAMA