logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LJ 4550DN - drukuje białe kartki mimo gotowości, co sprawdzić?

drew 10 Lut 2005 16:10 1403 9
REKLAMA
  • #1 1216156
    drew
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam,
    Mam problem poniewaz trafila do mnie drukarka HP LJ 4550 z dziwnym uszkodzeniem. Po nagrzaniu się pokazuje kompunikat GOTOWA a gdy da sie np druk menu drukuje w kolko biale kartki... Jesli chodzi o utrwalacz i beben to pokazuje 98% do zuzycia, tonery takze wygladaja ok z zewnatrz ale nie mozna nic wydrukowac...

pozdr
  • REKLAMA
  • #2 1216256
    rafkrzy
    Poziom 16  
    CZESC
    sprouj zaciac kartke w srodku i zobacz czy jest obraz na bebnie, jak tak tzn ze cos z transferem jest nie tak.
  • Pomocny post
    #3 1216655
    a_pawel
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Przyczyn może być kilka:
    1. Coś blokuje promień lasera
    2. Nie otwiera osłona skanera na dole
    3. Nie kręci się OPC
    4. Transfer nie styka się z bębnem przez co wydruk nie jest nakładany z bębna na transfer
    5. Uszkodzony blok wysokiego napięcia.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1216688
    Awdeg
    Poziom 26  
    Ocena: 43
    Gdybyś potrzebował takie na części ,lub sprawne bez materiałów eksplatacyjnych pisz na priva
  • REKLAMA
  • #5 1216702
    printers
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Miałem taki przypadek, wymieniłem transfer i wszystko było OK.
  • REKLAMA
  • #6 1218044
    drew
    Poziom 13  
    hej,
    dzisiaj spróbuje to wszystko zastosować i sprawdzić jak wygląda kwestia ze skanerem poniewaz transfer jest ok. na koniec dystkusji mam jeszcze pytanie jak wlozyc korone transferowa poniewaz wyszla mi bardzo latwo a nie chce spowrotem zaskoczyc :( wiem, ze to laickie pytanie ale to moja pierwsza tego typu drukarka

pozdr
    andrzej

Dodano po 43 [minuty]:

oki juz znalazlem odp w manualu na rolke... reszte sprawdze popoludniem - moze ruszy

raz jeszcze thx za pomoc
  • #7 1242047
    drew
    Poziom 13  
    hej, wymienilem transfer w tej drukarce i rzeczywiscie zaczela drukowac ale na kazdej kartce drukuje kilka razy po bokach 3 kolorowe kropeczki?? co to moze byc?? wystepuje to i na testach i na liscie czcionek

pozdr
  • #8 1244664
    printers
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    stawiam na bęben światłoczuły, ewentualnie tonery
  • Pomocny post
    #9 1244829
    a_pawel
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Jeżeli kropki są w wielu kolorach, to jest duża szansa, że winowajcą jest OPC. Jeżeli w jednym kolorze to może być toner (tym bardziej że transfer masz nowy). Nie zawadzi też sprawdzić pojemnik na odpady nad fuserem, często bowiem jest zapełniony i kartka zbiera syfy po drodze.
    Pozdrawiam
  • #10 1250507
    drew
    Poziom 13  
    dzieki... wyglada, ze to opc

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka HP LaserJet 4550DN po nagrzaniu wskazuje status "gotowa", jednak drukuje wyłącznie białe kartki. Sprawdzenie zacięcia kartki i obecności obrazu na bębnie sugeruje problem z transferem. Możliwe przyczyny to blokada promienia lasera, nieotwierająca się osłona skanera, brak obrotu bębna OPC, niewłaściwy kontakt transferu z bębnem lub uszkodzony blok wysokiego napięcia. Wymiana transferu rozwiązała problem białych kartek, ale pojawiły się kolorowe kropki na bokach wydruków, co wskazuje na uszkodzenie bębna światłoczułego (OPC) lub tonerów. Zaleca się także sprawdzenie pojemnika na odpady tonerowe nad utrwalaczem, który może być zapełniony i powodować defekty wydruku. Autor potwierdził, że problem z kolorowymi kropkami najprawdopodobniej wynika z uszkodzenia bębna OPC. Dodatkowo pojawiły się pytania dotyczące prawidłowego montażu korony transferowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA