logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykonać odcięcie sprężonego powietrza przy napięciu 3V DC?

marys69 10 Sty 2013 19:39 1524 1
REKLAMA
  • #1 11770370
    marys69
    Poziom 2  
    Witam
    Jestem początkującym na tym forum . Mam problem , potrzebuje wykonac odcięcie dopływu sprężonego powietrza do odbiornika, do dyspozycji mam napięcie 3V DC ,któe jeżeli sie pojawia powinno otworzyc zawór sprężonego powietrza a kiedy zanika zamknąc dopływ powietrza . Wyobrażam sobie to tak, że na zasilaniu sprężonego powietrza montuje elektrozawór który musi byc sterowany (uruchamiany) poprzez jakis przekaźnik któy działąc będzie na napięcie 3 V prądu stałego . Proszę o pomoc jak to technicznie wykonac .

Popraw pisownię, bo temat powędruje do kosza. [retrofood]
  • REKLAMA
  • #2 11770772
    Steryd3
    Poziom 33  
    Ocena: 301
    Myślę, że koncepcja z miniaturowym przekaźnikiem z cewką na 3VDC jest jak najbardziej poprawna. Można też nim wysterować tranzystor sterujący jakimś większym przekaźnikiem na wyższe napięcie. Na pewno nie znajdziesz elektrozaworu uruchamianego 3VDC-w każdym razie może być ciężko.By dobrać elektrozawór trzeba wiedzieć jakie ciśnienie robocze, jaki wydatek, jaka średnica i jakim napięciem jest sterowany. Pewnie będzie potrzebny zasilacz 12V lub 24V DC. Czego nie wiesz? W czym tkwi problem?
REKLAMA