logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zdalnie sterowany czołg DIY – jak zbudować model z funkcją strzału i sterowaniem 15-20 m

emo-sumi 10 Sty 2013 20:17 6111 8
REKLAMA
  • #1 11770569
    emo-sumi
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Zakładam ten temat, żeby się zapytać czy jest możliwe zrobienie takiego urządzenia jak w temacie.Chodzi mi bardziej o sam system zdalnego sterowania ale żeby kontroler miał właśnie też opcje strzału (w projekcie na razie jako naboje mam zwykłe kulki do pistoletów, nie chce żeby czołg był zbyt gabarytowy ale żeby pochłaniał jak najmniej energii ). Krótko mówiąc mam problem ze zdalnym sterowaniem i nie chodzi mi tu o kabel tylko o jakieś góra 15-20 metrów bezprzewodowego sterowania bo wiem, że i tak jest to trudne do zrobienia.

Proszę o opinie i czy w ogóle ma to sens.

Oczywiscie mile widziane uwagi i jakieś porady co do samego czołgu :) .
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 11774849
    ROSOMAK7
    Poziom 15  
    Ocena: 70
    Przełóż zdalne sterowanie z jakiejś wyścigówki.
  • REKLAMA
  • #5 11775265
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1120
    Z opcją strzału to powinna być aparatura 3 kanałowa.
    Sterowanie z wyścigówki i tak trzeba by przerobić bo stopień wykonawczy skrętu nie uciągnie silnika gąsienicy, a przecież w ten sposób czołgi skręcają ;) No i nie ma jak strzelić wtedy.

Nie wiem jaki masz poziom wiedzy, ale sądzę że najlepszą opcją dla ciebie to zakup jakiejś gotowej modelarskiej aparatury RC 3 kanałowej, lub wybebeszenie takowej z jakiegoś helikopterka uszkodzonego+przeróbki.

Zbudowanie takiego układu od podstaw nie jest rzeczą łatwą.
  • REKLAMA
  • #6 11778002
    emo-sumi
    Poziom 9  
    Karaczan napisał:
    Zbudowanie takiego układu od podstaw nie jest rzeczą łatwą.

Wiem, że nie jest to rzeczą łatwą i pomysł z zakupem gotowej 3 kanałówki wydaje mi się dość optymalny.

Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie.

Czy ma ktoś pomysł co do obracania lufy czołgu??
  • #7 11778342
    McMonster
    Poziom 32  
    Ocena: 57
    emo-sumi napisał:
    Czy ma ktoś pomysł co do obracania lufy czołgu??

Lufa się nie obraca, co najwyżej wieża. ;) Policz sobie, ile kanałów potrzebujesz do sterowania napędęm, wieżą i armatą na wszystkie dostępne im sposoby i będziesz wiedział, ile kanałów potrzebujesz do sterowania.
  • #9 11782138
    emo-sumi
    Poziom 9  
    Alemucha napisał:
    Ten ma opcję strzału i obracania wieży. http://www.pa-ko.com.pl/oferta/index.php/list...dy/kategoria_menu/pojazdy-gasienicowe.53.html Dokładasz zdalne i masz. Amunicję też mają. Ceny umiarkowane

Tak tylko trochę duże :)

Dodano po 5 [minuty]:

McMonster napisał:
    Policz sobie, ile kanałów potrzebujesz do sterowania napędęm, wieżą i armatą na wszystkie dostępne im sposoby i będziesz wiedział, ile kanałów potrzebujesz do sterowania.

Co do ilości kanałów no to:

-obrót wieżyczki
    -ruch lufy(góra-dół)
    -napęd
    -strzał
    -no i jeszcze przeładowanie które w najłatwiejszej postaci będzie działać na tej zasadzie, że pociski będą po prostu pod suwane.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość zbudowania zdalnie sterowanego czołgu z funkcją strzału, preferując system bezprzewodowy o zasięgu 15-20 metrów. Odpowiedzi sugerują wykorzystanie gotowych systemów zdalnego sterowania, takich jak aparatura 3-kanałowa, oraz przeróbki komponentów z modeli wyścigowych lub helikopterów. Wskazano, że do sterowania potrzebne będą kanały na napęd, obrót wieży, ruch lufy oraz strzał. Użytkownik rozważa również mechanizm przeładowania amunicji. Podano linki do gotowych modeli czołgów z opcją strzału i obracania wieży, jednak zauważono, że są one dość duże.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA