logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rotel RCD-02 - przerwy w odtwarzaniu mimo wymiany lasera KSS213C

Falarek1 10 Sty 2013 21:20 3030 5
REKLAMA
  • #1 11770986
    Falarek1
    Poziom 10  
    Witam wszystkich!

Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem odtwarzacza CD Rotel RCD-02 i niestety jest z nim problem. CD podczas odtwarzania przerywa, słychać wtedy jak obracająca płyta przyhamowuje i po chwili się rozpędza. Laser to KSS213C i nigdy nie miał problemów z czytaniem tłoczonych płyt jak i CD-R. Wyczyszczenie soczewki jak i samej mechaniki nie pomogło. Wymieniłem laser z mechanika na nowy i tu niespodzianka. Problem nadal występuje. Posprawdzałem wszystkie możliwe połączenia wtyczki ale wszytko wydaje się być na swoim miejscu. Już brak mi pomysłów co można sprawdzić i gdzie szukać przyczyny. Prosiłbym o jakieś rady czy wskazówki.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 11785569
    robert_w.1976
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam. Wymieniłeś laser kss213c na nowy, a odtwarzacz dalej przerywa, więc prawdopodobnie kupiłeś laser chiński za paręnaście złotych. Proponuję kupić laser z gwarancją dobrej firmy jak również proponuję sprawdzić silniczek napędu płyty. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 11893823
    Falarek1
    Poziom 10  
    Witam wracam po czasie. Otóż problem nie został do końca rozwiązany. Nasmarowąłem mechanizm oraz zrobiłem kasowanie luzów na zębatce karetki jak to jest opisane w temacie "Lokalizacja uszkodzeń zespołu lasera w sprzęcie audio". Poprawiło się ale nie do końca. Teraz zauważyłem że pierwsza płyta jaką włącze po odpaleniu CD zaczyna przerywać gdzieś od 20 minuty nie są to cykliczne przerwy raczej w dość nieregularnych odstępach czasami krótkie a czasamsi długie przerwy i próby rozkręcania talerzyka z płytą. O dziwo jak włącze następną płytę gra ona w całości bez przerw i tak samo jest z następnymi. Ma ktoś na to jakieś wytłumaczenie bo ja już zgłupiałem
  • REKLAMA
  • #4 11894579
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 11897346
    Falarek1
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuję za odpowiedź. Spróbuję podmienić laser na ten poprzedni a jak się nie zmieni zamienię mechanikę może w taki sposób uda się znaleźć winowajcę. Jakby co to jest jakiś pewny sklep gdzie mogę się spodziewać że zakupiony KSS213 będzie jakiejś przyzwoitej jakości czy wszytko to co jest do kupienia w necie to to samo a czy będzie działać poprawnie jest istną loterią? Swój laser kupowałem w Impelu
  • #6 11898279
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA